waniliowy Danone 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie dodać serek(...)temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej. 100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie(...)opadnie ;) Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować czekoladę do polania ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą, słodzidłem i kakaem, aż wszystko ładnie się połączy. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy na ciacho ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćprzekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta(...)warto upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany patyczek) odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy ciasto do góry nogami do ostudzenia na kratce. Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy schłodzone (co nie powinno być problemem przy takiej temperaturze jak dziś :) ). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykoniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie wlać łyżkę mleka lub śmietany. Roztopioną czekoladą polać ciasto. Od razu udekorować wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie(...)Rady: - do tego ciasta najlepiej użyć twardego sera kubełkowego, ponieważ wodnisty ser spowoduje, że herbatniki zbyt mocno rozmiękną, - jeżeli podczas składania popękają Wam herbatniki to nie przejmujcie się tym. Polewa czekoladowa oraz wiórki kokosowe wszystko zamaskują
Ugotowaćdomową przyprawę TUTAJ ) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 0,5 szklanki oleju 2 jajka 40g gorzkiej czekolady Polewa: 50g margaryny 3 łyżeczki pudru 3 łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem pomarańczowy Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier(...)Dodać pokruszoną czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na pół i przełożyć frużeliną lub dżemem. Przygotować polewę. Margarynę rozpuścić z mlekiem na wolnym ogniu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. (nie gotować!). Gotową polewą polać ciasto. Smacznego
Wrzosowa Polanaczekolady Oryginalnej Mlecznej Goplana. Podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy do czekolady, mieszamy do powstania gładkiej polewy. Oblewamy nią pralinki. Wkładamy gotowe czekoladki do lodówki, by polewa stężała. Smacznego
Wrzosowa Polanawódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody * tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn. Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać. Twaróg 2-krotnie zmielić(...)lekkim przestudzeniu wymieszać z masą. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia/folią tortownicy (średnica 19 cm) i odstawić na minimum 2-3 godziny do stężenia. Wierzch polać ostudzoną polewą i ozdobić śliwkami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i polać polewą. Polewa: Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce(...)garnku z wrzącą wodą. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto
Kuchcik gotujekiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód ciasteczkowy Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną(...)składników. Wylać na spód herbatnikowy Piec około 1 godziny 20 min. w temp.150st po upieczeniu uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić do wystudzenia temp.piekarnika. Odstawić w chłodne miejsce. Polewa z białej czekolady Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady. Przykryć pokrywką na 5 min. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wylać na ostudzony sernik
Kubki smakukremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać polewę odrazu polewać. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin
Kubki smakuzłotego brązu. Najlepiej użyć gotowej masy toffi w puszce Składniki na masę czekoladową: 170 g mlecznej czekolady 3 - 4 łyżki masła Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa(...)powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
Kubki smakuczekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika(...)ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 2 godziny . Ciasto polać polewą. Wstawić na całą noc do lodówki-ciasto jest najlepsze na drugi dzień
Kubki smakuoleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ¼ łyżeczki soli polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: ciasto: Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure. Do buraków dodać pozostałe składniki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek po wetknięciu w ciasto będzie suchy. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto polać polewą i zostawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta można
Mama Gotujeorzechów włoskich, zmielonych wykonanie: Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło
Domowy Smak Jedzeniamiodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać(...)masa będzie dość płynna ale taka ma być. Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać
Wanilia i Kardamon