łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny kolorowa posypka cukrowa śmietana+cukier Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół. Składniki sypkie(...)wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem. Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje. Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką
Moje domowe kucharzenieborowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka(...)cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie
Moje domowe kucharzeniełyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy(...)kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką. P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane do kawki w pracy ;) insertCookd("29eba28a9b75c19677657e0b5b9a0ba6
Emcia PichciMleko w proszku razem z karmelem zmiksować na gładką masę. Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z grubym dnem, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając(...)masa stanie się rzadsza. Upieczone ciasto przekroić w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarować masę. Przykryć odłożonym blatem ,polać polewą karmelową i posypać pozostałymi orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę i cieszyć się wspaniałym smakiem:) Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
Mania Gotowaniagładki krem. Możemy na sam koniec dodać jeszcze garść płatków corn flakes aby krem miał bardziej chrupiącą konsystencję. Krem chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa(...)stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania Gotowaniasera ricotta 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania budyniu krówkowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie(...)temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 65 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierz sernika polewą
Mania Gotowaniastężało. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem(...)cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto(...)część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego Sernik piekłam razem z : Joanna - http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/07/Sernik-smietankowy.html Krystyna - http://krystyna9.livejournal.com/83898.html Dorota - http://doowa.blogspot.com/2014/07/sernik-z-kaszy-jeczmiennej-z-pitahaya.html Agnieszka - http://marynawkuchni.wordpress.com
Słodkości i nie tylkojagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego * 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem(...)niepotrzebnie napowietrzy masę. Przelewamy masę na upieczony spód i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu). Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik
Poezja smakuwiaderku 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100ml mleka 1 puszka masy karmelowej, ok 500-510g (bez dwóch łyżek, które odkładamy do polewy) 2-3 batony Twix Polewa: 2 pełne łyżki masy karmelowej 2 łyżki mleka płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze i łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy mocno dociskając(...)pieczenia, dzięki czemu sernik będzie aksamitny. Po upieczeniu studzimy sernik w otwartym piekarniku przez ok 40 minut (żeby nie opadł tuż po wyciągnięciu). Na całkiem wystudzony sernik wylewamy polewę (2 łyżki masy krówkowej podgrzewamy z 2 łyżkami mleka, zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia) i posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej można uprażyć przez chwilę na suchej patelni
Ze smakiem i z pasjąnimi posypujemy. Ja miałam 100 g siekanych migdałów i szczerze mówiąc taka ilość nie wystarczyłaby na obtoczenie wszystkich bajaderek. Gotowe ciastka umieszczamy w lodówce i z niecierpliwością czekamy, aż polewa zastygnie. Później już tylko z radością konsumujemy :) Bajaderki polecam podawać w papilotkach do muffinek. Unikniemy pobrudzenia czekoladą, a do tego jak ślicznie i wiosennie będą wyglądać! Smacznego
Ratunku obiadszkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 100 g czekolady białej. Polewa: 150 g mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy(...)wchłonie mleko dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy. Następnie dodajemy masło i również rozpuszczamy - ciągle mieszając. Studzimy masę i już przestudzoną wstawiamy na godzinę do lodówki. Zimną masą przekładamy biszkopt. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z dodatkiem miodu, mleka i masła. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na ciasto, gdy przestygnie wstawiamy do lodówki. Smacznego!!! Mniam
Miksturowniksztywna zmniejszamy obroty, żeby się nam nie zwarzyła) Powoli dolewamy żelatynę w temperaturze pokojowej i mieszamy dokładnie. Powstały krem wykładamy na ciasto i przykrywamy jego drugą częścią. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa. Składniki: 150 - 200 g czekolady mlecznej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka miodu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód i mleko. Mieszamy
Miksturowniklepiej też się kroi mniejsze, a raczej niższe porcje niż cienką kromeczkę z wyższego ciasta;) Polewa: * 100 g orzechów laskowych, obranych * kremówki tyle, żeby wyszła gęsta polewa, ok. 100 g u mnie * 1 łyżka rumu lub wody – dałam rum * 100 g gorzkiej czekolady Orzechy podpiekłam na patelni (koniecznie należy to zrobić; orzechy podpieczone mają(...)śmietanką i rumem do uzyskania gładkiego, dość gęstego sosu. Zrobiłam to w moim ulubionym tygielku w kąpieli wodnej, można też w garnuszku bezpośrednio na gazie. Na ostudzone ciasto wylałam polewę, położyłam na wierzchu orzechy. Ciasto moim zdaniem najlepsze jest na następny dzień. Robi się bardziej zwarte. W smaku podobne do brownies, ale delikatniejsze. Dla nutello i czekolado–żerców idealne! Komentarze
Zdrowa Kuchnia Sowyciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryna Palma z Murzynkiem 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% posypki i bakalie do dekoracji Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ciasto mechanicznie(...)kulki, łezki itp. Ja zrobiłam cztery różne ranty. Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię