śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę(...)kawą, nakładamy połowę masy, banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie
Kolizje SmakówPosmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę czekoladową(...)gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :) Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był
Proste Potrawyłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła lub margaryny Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę(...)zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzykaRozpuszczamy w odrobinie gorącej wody jedną łyżeczkę żelatyny. Masło, cukier,kakao i śmietanę rozpuścić na małym ogniu, ważne by pilnować aby masa nie zaczęła się gotować. Gdy składniki polewy już się rozpuszczą, dodajemy żelatynę, jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Serniczki wyciągamy z lodówki, przygotowujemy deskę i szklankę na której będziemy mogli umieszczać serniczki. Ciepłą polewą oblewamy(...)ustawiony na szklance, z każdej strony tak by każdy bok go okrył. Chwile odczekujemy odcinamy nadmiar z boków, odkładamy go do lodówki i tak samo postępujemy z następnymi. Nadmiar polewy który wyleje się na deskę regularnie zdejmujemy i ponownie rozpuszczamy razem z resztą polewy na małym gazie. Po umieszczeniu wszystkich serniczków pokrytych polewą w lodówce odczekujemy jeszcze pół godziny
zjem to blog kulinarnyBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go polecam. Przepis znaleziony tutaj , jak zwykle troszkę zmodyfikowany. Zmieniłam też ilość składników bowiem przygotowywałam go w formie 26 cm. Jeszcze mała uwaga : polewę proponuję przygotować na bazie jagód lub malin ( z borówek wyjdzie szara(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowałam lekko masłem. Masę wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo: -150g serka mascarpone - 2-3 łyżki malin lub jagód ( borówki nadadzą polewie szary kolor) - 2 łyżki mielonego ksylitolu Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub w malakserze. Po zdjęciu obejmy przykryłam serniczek folią spożywczą , nałożyłam na to tacę i odwróciłam. Następnie zdjęłam dno tortownicy
Smaczne Zdroweczas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy masło, po chwili dodajemy cukier i kakao. Gdy kryształki się rozpuszczą, wlewamy rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy cały czas, starając się nie dopuścić do zagotowania(...)Lekko przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia. Mango i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki mięty. Ziarna kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki ze skorupek, dodajemy do owoców. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce. Przyznam szczerze, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne, a zmywania jest
sama złodyczłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy(...)cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Salonik smakówolejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny olejek jaki posiadacie może być tak samo zdatny. Wszystko to pokryłam polewą, a tu niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru(...)mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieinstrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem. Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać(...)dziury wkładamy po kawałku banana i przykrywamy go wyciętymi kółkami z ciemnego biszkopta. Między kółka wlewamy masę serową. Na wierzch wykładamy jasną masę i wszystko polewamy czekoladową masą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze się z cukrem(...)ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kawę i wymieszaną gotową polewę dajemy na ciasto. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic najpierw na mniejsze kawałki lub wyjąc wcześniej z lodówki by była miękka). Następnie dodajemy przestudzony już budyń oraz 2 łyżki cappuccino. Wszystko razem miksujemy. Polewę robimy na samym końcu, tuż przed polaniem ciasta: wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy. Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy(...)mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego
Kolizje SmakówIlość p o rcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę mieszać np. łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu(...)pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego
Kolizje Smakówgórskich wioskach np. Zia. Na wyspie funkcjonują przetwórnie miodu, w których można obejrzeć proces produkcji (zdjęcia z fabryki miodu- klik ), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt ( Yiaourti me Meli ) a także grillowane figi. Inne popularne greckie miody to miód piniowy oraz orzechy zatopione w miodzie . Miód tymiankowy możecie kupić również(...)syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie
Chilli Czosnek i Oliwakukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień(...)blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt. Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia
prawdziwe jedzenie