Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 273Dawno temu dostałam do siostry przepis na ciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem
Z miłości do słodkości
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 391Na krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą
Z miłości do słodkości
Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym 236Uchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo
Z miłości do słodkości
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 687Na początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w
Smakołyki Bereniki
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 462Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla
Smakołyki Bereniki
Piernik z jabłkami 300Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki Bereniki
Kruche koperty z jabłkami 411Chcę dziś zaproponować proste kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek. Kruche koperty z jabłkamiSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki12,5
Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 363Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem
Smakołyki Bereniki
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 391Miód to składnik wielu świątecznych ciast, co nie znaczy, że nie wykorzystujemy go w innych, bardziej codziennych wypiekach. O ten smaczny i zdrowy produkt postanowiłam wzbogacić
Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 738Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto
Smakołyki Bereniki
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16372Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone
Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 277Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością
Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z gruszkami 244Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25
Blondynka Gotuje
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 212Mój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku.Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie
Blondynka Gotuje
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 102mleka Masa: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 pełne łyżki kremu pistacjowego 100 gram białej czekolady 1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych 1 łyżka galaretki z owoców leśnych Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok. W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone(...)pasy - na wymiar szerokości keksówki, w której będziemy ciasto składać. Masa: Dzień przed pieczeniem, białą czekoladę połamaną na kostki wkładamy do miseczki i zalewamy mocno podgrzaną, ale nie zagotowaną śmietanką. Mieszamy do połączenia i odkładamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia ciasta, konfiturę z owoców leśnych wkładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy łyżkę
Kronika Piekarnika