gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy owocami wedle uznania. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokruchym cieście. Czyli tarta czekoladowa z owocami. Było smaczne i bardzo szybko zostało zjedzone. Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę
O kuchni z uczuciemZAPIEKANA MINI TARTA W KRUCHYM CIEŚCIE Coś wyjątkowego, smacznego i słodkiego... Dziś przedstawiam przepis na mini tartę z owocami, zapiekaną w kruchym cieście owsianym! Mini zapiekanki to doskonały pomysł na wykwintny deser – polecam go podawać z gałką lodów bakaliowych lub waniliowych. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej; - 1/2 szklanki mąki bezglutenowej lub pszennej; - 1 kostka masła; - 1/3 szklanki ksylitolu(...)pojedyncze kawałki i rozwałkowujemy – gdy ciasto za bardzo się klei, należy podsypać delikatnie mąką – rozwałkowane ciasto nakładamy w miseczki – na spód oraz boki; - do środka wyłożonych ciastem naczynek nakładamy owoce – wymieszane truskawki i borówki; - na wierzch nakładamy kolejną warstwę rozwałkowanego, cienkiego ciasta; - mini zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok.30 minut, aż się zarumienią
MintTastejogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam łyżką wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i roztopione masło, wszystko razem zgnieść na gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek
In my kitchensprawia, że jest ono jednocześnie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe. Czyli tak, jak keto tygryski lubią najbardziej. Keto magic cake z jogurtem i owocami Keto magic cake – udany eksperyment Niestety, magia w moim przypadku zadziałała tylko częściowo, gdyż ciasto ma właściwie dwie warstwy – budyniową i sufletową. Zakalcowatego spodu nie zarejestrowałam, ale to może i lepiej… Przypuszczam, że może to być wina(...)Ciekawostka kulinarna, w ramach której z jednej masy powstaje trzywarstwowe ciasto. U mnie w wersji niskowęglowodanowej, czyli keto magic cake. Polecam wypróbować, bo mimo, że powstały tylko dwie warstwy, to ciasto i tak jest pyszne. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , crème brûlée , jajka , owoce , sernik Porcje 12 porcji Czas
Modern Cave GirlBędąc ostatnio na bazarku, rozglądaliśmy się za smacznymi owocami na ciasto, a ponieważ trwa sezon na rabarbar, kupiliśmy kilka czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami , którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny(...)Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Jabłka i rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, wsypać 4 łyżki cukru, wymieszać, pozostawić na 15-20 minut. Po tym czasie owoce przełożyć
niecodziennikparynajlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru 150 ml oleju(...)kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Miksując teraz na wolnych obrotach wlewać powoli olej dodawać porcjami
Ala piecze i gotujeKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski dodaj jajko, oliwę, mleko i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Około 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy dokładnie kawałkami owoców. Wylewamy resztę ciasta i ponownie posypujemy owocami. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy około
Gar Zdrowiaminut. W tym czasie umyć owoce i wydrylować mirabelki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, cały czas miksując, na koniec przesianą mąkę. Na ciasto wyłożyć owoce, pianę z białek i cukru, na koniec zetrzeć resztę ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 1 godzinę. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piekarnika i wystudzić ciasto
TrufelkowoCałość zmiksować w jak najkrótszym czasie - tak, by składniki połączyły się, ale pozostały zimne. Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w kształt płaskiego placka, po czym owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W czasie, w którym ciasto będzie się chłodzić, owoce pigwy obrać, pokroić na ćwiartki, i usunąć z nich gniazda nasienne wraz z otaczającą(...). Nieprzykryty pozostać ma jedynie środek tarty. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać 1 łyżką białego cukru. Wraz z papierem do pieczenia ciasto przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok. do czasu, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor, tj. ok. 50 minut. Owoce pigwy
W SMAK350g : 1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju 1 kubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :) 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość owoców zdecydowanie
Grunt to przepis!Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam i przetarłam przez sito (aby pozbyć się pestek), połączyłam(...)cukrem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Rozsmarowałam na podpieczonym orzechowym spodzie i rozłożyłam resztę malin. Upiekłam i ostudziłam. Ponieważ rant ciasta kruchego był wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek
Moja DelicjaRobię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie mielonego!) 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: śliwki
Oryginalny smakJeśli czytacie bloga często to wiecie, że szczególnie lubię proste ciasta, takie "babcine". Takim właśnie ciastem jest ucierane z owocami. Doskonałe do codziennej herbatki, nie trzeba czekać na specjalną okazję, żeby je upiec. Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami ale pamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące. *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła(...)cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia