Trwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozmachem, założy ręce pod boki i skarci za psotne, nieposłusznezachowanie.Dziś czuję się dzieckiem. ************************************* Postanowiłam rozweselić mamę. I wynagrodzić jej zbity kubek. Byłnaprawdę ładny, biały w róże.Dlatego wzięłam kilka truskawek, kiwi i odrobinę uśmiechu, szczyptęradości. Zblendowałam wszystko porządnie.Musowy koktajl na pogodny uśmiech.Może i ktoś z Was się skusi? DWUKOLOROWY MUS OWOCOWY KIWI - TRUSKAWKA (autorski;) 250g
W kuchni Karmel-itkilampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie? Zaskoczyły ją czerwone róże i płonące świecie. Zaskoczyła muzyka w tle i jego nowy, czerwony krawat. Karminowe usta śmiały się tak radośnie, jakby nigdy wcześniej tego nie doświadczyła. A teraz myśli. Degustuje, kęs
W kuchni Karmel-itkiMiałam robić róże karnawałowe. Na pewno je znacie, to takie ciastka podobne do faworków. Ale wyszły kruche ciasteczka - tak damo składane i smażone w głębokim tłuszczu, ale o innej teksturze ciasta. I nie łamią się tak jak różyczki, przy jedzeniu których zawsze byłam cała upaprana cukrem pudrem. Zobaczcie też przepis na bardzo dobry chrust czyli pyszne faworki domowe
Smaczna Pyzauwielbiam przeglądać, bo samo patrzenie na Nią sprawia mi ogromną przyjemność.Gilly Smith przedstawia fakty z życia Nigelli, które mimo sławy, pieniędzy i wpływowych przyjaciół nie było usłane różami. Wyłania nam się obraz kobiety zakompleksionej, żyjącej w cieniu matki dopiero miłość męża Johna (przez wielu uważanego za autora sukcesu Nigelli) zmieniło jej pogląd na siebie i otoczenie
Zainspirowana w kuchnitruskawki nie był specjalnie słodkie ani pachnące, więc myślę, że z mrożonymi będzie smakował równie dobrze. Delikatna różana nuta nadaje puddingowi wyjątkowego charakteru; muszę też przyznać, że połączenie truskawki, róży i kokosa jest strzałem w dziesiątkę. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze się to wszystko skomponowało. Najlepsze śniadanie, jakie w te wakacje sobie przygotowałam. Skusicie się...? Kokosowy pudding chia z musem(...)różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu mus: 250 g truskawek 1 łyżka przecieru z płatków róży dodatkowo: kilka truskawek Mleko kokosowe i krowie wymieszać z miodem i chia, najlepiej trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić przez noc w lodówce. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować blenderem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki 1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 dojrzały banan 2 łyżki utartych płatków róży https://kuchniapepin.blogspot.com/2017/06/ach-ta-roza-ach-ta-roza-czyli-ucierane.html sok z 1 cytryny pół szklanki startej marchewki Wykonanie Z umytych brzoskwiń przekrojonych na pół ,wyciągnąć pestki . Włożyć do rondla ,dodać płatki róży. Smażymy do zarumienienia owoców,dodać plasterki banana i chwilę smażyć Gotowe ,przestudzone owoce wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny
w mojej kuchniSkładniki płatki róży ilość dowolna sok z cytryny cukier jedna łyżka na garść płatkow Wykonanie oczyszczone z robaczków i nasion płatki róży przepuścić przez wyciskarkę.Gotowy sok doprawić cukrem i sokiem z cytryny.trzymać w lodówce.....można rozcienczyć wodą i pasteryzować.Ja wolę naturalny.... Smacznego
w mojej kuchnimleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy
Mieszam w Garnkuspokoju swoim 'rześkim' kaszlem. Ale w zeszłą, ciepłą niedzielę razem z mamą i kuzynką zbierałyśmy przy wiejskiej, polnej drodze skarby końca lata :) Owoce czarnego bzu, owoce dzikiej róży i jeżyny. Te dwa pierwsze trochę niedoceniane ostatnimi czasy w kuchni. A szkoda! Bo świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach :) Czarny bez w naszym domu już rozgościł się na dobre(...)dziką różę sięgnęłam po raz pierwszy, choć już od dłuższego czasu o niej myślałam. Jeżyn było naprawdę mało, przynajmniej tych dojrzałych. Po większe zbiory może uda mi się wybrać pod koniec przyszłego tygodnia. Tymczasem z uzbieranej połowy koszyczka tych wspaniałych owoców, za którymi szaleję każdego roku, jak stonka za ziemniakiem, też trzeba było coś zrobić. Wiadomo, najprościej- najlepiej :) Naleśniki + jeżyny
Kuchnia w Słońcu Skąpanasernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które z figami komponują się wybornie. Sernik wyszedł niesamowicie kremowy i delikatny, po prostu rozpływa się na języku. Pięknie pachnie i delikatnie smakuje kardamonem. Do tego kwiatowa nuta, i oczywiście(...)figi w karmelu. Jest uroczy i obłędnie pyszny. Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniała pozycja. Zanim jednak moje lepkie paluszki zostawią na niej odciski, skupmy się na cieście. Bogatym w aromaty, o wspaniałej teksturze. W oryginale podane z niesolonymi pistacjami, suszonymi płatkami róż i lukrem. Zrezygnowałam z nich z kilku powodów. Po pierwsze chciałam poznać podstawowy smak tego ciasta. Po drugie- nie jestem zagorzałą fanką lukru. I po trzecie- niesolone pistacje
les mirabellesPierwsze różane praliny jadłam na Vegan Machine 3, zafascynowana ich smakiem uznałam, że również takie zrobię. Oczywiście z innych składników, aczkolwiek równie pyszne. Smak róży idealnie przebija pozostałe, jednak jego dominacja wcale nie przeszkadza. Żurawina dosładza całość, a płatki jaglane stanowią idealną delikatną bazę. Pralinki nie są klejące, nie rozpadają się - ich konsystencja jest idealna, a przy gryzieniu delikatnie krucha(...)Takiej słodkości jeszcze nie jadłam, smak zwala z nóg- gorąco polecam! SKŁADNIKI: 2 litry płatków róży- po zmieleniu ich objętość zmniejszy się do 1/4 całości 1/2 szklanki płatków migdałowych 100g żurawiny szklanka płatków jaglanych WYKONANIE: Żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy ją na ok 20 min, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Następnie lepimy z powstałej masy kuleczki. Powinny
healthy dreamsskładniki: 1 garść płatków róży 700 ml wódki 500 g truskawek wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, przepłukujemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do wyparzonego słoja, delikatnie ugniatamy. Dodajemy opłukane i osuszone płatki róży. Całość zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlewamy nalewkę, przecedzamy przez np. gazę i wlewamy do butelki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 200 g płatków róży sok z 1/2 cytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać
Domowy Smak Jedzenia