mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy
Mieszam w Garnkuspokoju swoim 'rześkim' kaszlem. Ale w zeszłą, ciepłą niedzielę razem z mamą i kuzynką zbierałyśmy przy wiejskiej, polnej drodze skarby końca lata :) Owoce czarnego bzu, owoce dzikiej róży i jeżyny. Te dwa pierwsze trochę niedoceniane ostatnimi czasy w kuchni. A szkoda! Bo świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach :) Czarny bez w naszym domu już rozgościł się na dobre(...)dziką różę sięgnęłam po raz pierwszy, choć już od dłuższego czasu o niej myślałam. Jeżyn było naprawdę mało, przynajmniej tych dojrzałych. Po większe zbiory może uda mi się wybrać pod koniec przyszłego tygodnia. Tymczasem z uzbieranej połowy koszyczka tych wspaniałych owoców, za którymi szaleję każdego roku, jak stonka za ziemniakiem, też trzeba było coś zrobić. Wiadomo, najprościej- najlepiej :) Naleśniki + jeżyny
Kuchnia w Słońcu Skąpanasernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które z figami komponują się wybornie. Sernik wyszedł niesamowicie kremowy i delikatny, po prostu rozpływa się na języku. Pięknie pachnie i delikatnie smakuje kardamonem. Do tego kwiatowa nuta, i oczywiście(...)figi w karmelu. Jest uroczy i obłędnie pyszny. Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniała pozycja. Zanim jednak moje lepkie paluszki zostawią na niej odciski, skupmy się na cieście. Bogatym w aromaty, o wspaniałej teksturze. W oryginale podane z niesolonymi pistacjami, suszonymi płatkami róż i lukrem. Zrezygnowałam z nich z kilku powodów. Po pierwsze chciałam poznać podstawowy smak tego ciasta. Po drugie- nie jestem zagorzałą fanką lukru. I po trzecie- niesolone pistacje
les mirabellesPierwsze różane praliny jadłam na Vegan Machine 3, zafascynowana ich smakiem uznałam, że również takie zrobię. Oczywiście z innych składników, aczkolwiek równie pyszne. Smak róży idealnie przebija pozostałe, jednak jego dominacja wcale nie przeszkadza. Żurawina dosładza całość, a płatki jaglane stanowią idealną delikatną bazę. Pralinki nie są klejące, nie rozpadają się - ich konsystencja jest idealna, a przy gryzieniu delikatnie krucha(...)Takiej słodkości jeszcze nie jadłam, smak zwala z nóg- gorąco polecam! SKŁADNIKI: 2 litry płatków róży- po zmieleniu ich objętość zmniejszy się do 1/4 całości 1/2 szklanki płatków migdałowych 100g żurawiny szklanka płatków jaglanych WYKONANIE: Żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy ją na ok 20 min, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Następnie lepimy z powstałej masy kuleczki. Powinny
healthy dreamsskładniki: 1 garść płatków róży 700 ml wódki 500 g truskawek wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, przepłukujemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do wyparzonego słoja, delikatnie ugniatamy. Dodajemy opłukane i osuszone płatki róży. Całość zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlewamy nalewkę, przecedzamy przez np. gazę i wlewamy do butelki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 200 g płatków róży sok z 1/2 cytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać
Domowy Smak Jedzeniakolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie! Składniki: 1kg truskawek 400g cukru 50g płatków róży (około 2 szklanek) kwasek cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu aż puszczą sok. Dodajemy płatki(...)róży oraz około łyżeczki kwasku cytrynowego i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu az owoce staną się szkliste a dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dość kwaśny i w razie konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry. Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma konieczności pasteryzowania
Pyry na Gazoczy ciągła rywalizacja i to, że to właśnie "ja" muszę być najlepszy. A przy takim wyścigu bardzo szybko umyka czas, ten w którym właśnie żyjemy. Składniki: 500g owoców dzikiej róży 6 łyżek miodu 750ml spirytusu 1 szklanka wody 3 goździki Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży należy zebrać po pierwszych przymrozkach, albo pozostawić w zamrażarce na około dwa dni. Owoce dokładnie
Kuchnia Pani WiosnyZawsze miałam zapedy ku temu żeby pokłóć się dziką różą. Nawet za czasów kiedy nie wykorzystywałam jej kulinarnie przynosiłam do domu naręcza gałazek z slicznymi czerwonymi owocami i stawiała w wazonach. Dla mnie dzika róża to kwintesencja jesieni i to pieknej jesieni :) Poza wykorzystaniem dekoracyjnym od razu przychodzi na myśl przerobienie jej na coś pysznego. Kiedyś zapędziłam się
Pyry na GazNalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu. Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy. W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga(...)cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak. Składniki: 300 g płatków róży 150 g cukru 200 ml wódki 1/2 szklanki wody Wykonanie: zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką tak by przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży! Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej
Pyry na GazBlueberry Corner by "jagodzianka" W Polsce można spotkać około 20 różnych odmian dzikiej róży. Ja swoje zbierałam w przydomowym ogrodzie mojej babci. Zrywałam je … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z róży pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśrednio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki syropu z płatków róży, skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową
Plate of Joypyszną masę daktylową znajdziesz tutaj (klik) . Mazurek różany Masa różana: 100 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc) 3 łyżki konfitury różanej (polecam płatki róż w cukrze) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z buraka Dodatkowo: prażone płatki migdałów, plaster suszonego ananasa. Namoczone przez noc orzechy zmiksuj blenderem na gładką pastę , później dodaj olej
Food Square