róże - 2021 przepisów (strona:39/135)

Pączki z ziemniakami i marmoladą 134

mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy

Mieszam w Garnku
O zbiorach, naleśnikach i nowej zakładce 177

spokoju swoim 'rześkim' kaszlem. Ale w zeszłą, ciepłą niedzielę razem z mamą i kuzynką zbierałyśmy przy wiejskiej, polnej drodze skarby końca lata :)   Owoce czarnego bzu, owoce dzikiej róży i jeżyny. Te dwa pierwsze trochę niedoceniane ostatnimi czasy w kuchni. A szkoda! Bo świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach :) Czarny bez w naszym domu już rozgościł się na dobre(...)dziką różę sięgnęłam po raz pierwszy, choć już od dłuższego czasu o niej myślałam. Jeżyn było naprawdę mało, przynajmniej tych dojrzałych. Po większe zbiory może uda mi się wybrać pod koniec przyszłego tygodnia. Tymczasem z uzbieranej połowy koszyczka tych wspaniałych owoców, za którymi szaleję każdego roku, jak stonka za ziemniakiem, też trzeba było coś zrobić. Wiadomo, najprościej- najlepiej :) Naleśniki + jeżyny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jesienny sernik z figami 178

sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które z figami komponują się wybornie. Sernik wyszedł niesamowicie kremowy i delikatny, po prostu rozpływa się na języku. Pięknie pachnie i delikatnie smakuje kardamonem. Do tego kwiatowa nuta, i oczywiście(...)figi w karmelu. Jest uroczy i obłędnie pyszny.  Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Perskie ciasto miłości 153

wspaniała pozycja. Zanim jednak moje lepkie paluszki zostawią na niej odciski, skupmy się na cieście. Bogatym w aromaty, o wspaniałej teksturze. W oryginale podane z niesolonymi pistacjami, suszonymi płatkami róż i lukrem. Zrezygnowałam z nich z kilku powodów. Po pierwsze chciałam poznać podstawowy smak tego ciasta. Po drugie- nie jestem zagorzałą fanką lukru. I po trzecie- niesolone pistacje

les mirabelles
różane praliny- raw 167

Pierwsze różane praliny jadłam na Vegan Machine 3, zafascynowana ich smakiem uznałam, że również takie zrobię. Oczywiście z innych składników, aczkolwiek równie pyszne. Smak róży idealnie przebija pozostałe, jednak jego dominacja wcale nie przeszkadza. Żurawina dosładza całość, a płatki jaglane stanowią idealną delikatną bazę. Pralinki nie są klejące, nie rozpadają się - ich konsystencja jest idealna, a przy gryzieniu delikatnie krucha(...)Takiej słodkości jeszcze nie jadłam, smak zwala z nóg- gorąco polecam! SKŁADNIKI: 2 litry płatków róży- po zmieleniu ich objętość zmniejszy się do 1/4 całości 1/2 szklanki płatków migdałowych 100g żurawiny szklanka płatków jaglanych WYKONANIE: Żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy ją na ok 20 min, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Następnie lepimy z powstałej masy kuleczki. Powinny

healthy dreams
nalewka z truskawek i płatków róży [+18] 203

składniki: 1 garść płatków róży 700 ml wódki 500 g truskawek wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, przepłukujemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do wyparzonego słoja, delikatnie ugniatamy. Dodajemy opłukane i osuszone płatki róży. Całość zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlewamy nalewkę, przecedzamy przez np. gazę i wlewamy do butelki

Domowy Smak Jedzenia
domowa woda różana 130

składniki: ok. 200 g płatków róży sok z 1/2 cytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać

Domowy Smak Jedzenia
Dżem truskawkowy z różą 178

kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie! Składniki: 1kg truskawek 400g cukru 50g płatków róży (około 2 szklanek) kwasek cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu aż puszczą sok. Dodajemy płatki(...)róży oraz około łyżeczki kwasku cytrynowego i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu az owoce staną się szkliste a dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dość kwaśny i w razie konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry. Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma konieczności pasteryzowania

Pyry na Gaz
Nalewka z dzikiej róży 138

oczy ciągła rywalizacja i to, że to właśnie "ja" muszę być najlepszy. A przy takim wyścigu bardzo szybko umyka czas, ten w którym właśnie żyjemy. Składniki: 500g owoców dzikiej róży 6 łyżek miodu 750ml spirytusu 1 szklanka wody 3 goździki Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży należy zebrać po pierwszych przymrozkach, albo pozostawić w zamrażarce na około dwa dni. Owoce dokładnie

Kuchnia Pani Wiosny
Nalewka z owoców dzikiej róży 98

Zawsze miałam zapedy ku temu żeby pokłóć się dziką różą. Nawet za czasów kiedy nie wykorzystywałam jej kulinarnie przynosiłam do domu naręcza gałazek z slicznymi czerwonymi owocami i stawiała w wazonach. Dla mnie dzika róża to kwintesencja jesieni i to pieknej jesieni :) Poza wykorzystaniem dekoracyjnym od razu przychodzi na myśl przerobienie jej na coś pysznego. Kiedyś zapędziłam się

Pyry na Gaz
Nalewka z płatków róży 147

Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu.  Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy. W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga(...)cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak. Składniki: 300 g płatków róży 150 g cukru 200 ml wódki 1/2 szklanki wody Wykonanie: zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką tak by przykryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z jagodami i różą 166

sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!     Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej

Pyry na Gaz
Nalewka z róży 119

Blueberry Corner by "jagodzianka" W Polsce można spotkać około 20 różnych odmian dzikiej róży. Ja swoje zbierałam w przydomowym ogrodzie mojej babci. Zrywałam je … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z róży pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem! 128

średnio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki syropu z płatków róży, skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową

Plate of Joy
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 169

pyszną masę daktylową  znajdziesz  tutaj (klik) . Mazurek różany Masa różana: 100 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc) 3 łyżki konfitury różanej (polecam płatki róż w cukrze) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z buraka Dodatkowo:  prażone płatki migdałów, plaster suszonego ananasa. Namoczone przez noc orzechy zmiksuj blenderem na gładką pastę , później dodaj olej

Food Square

Proponowane wyszukiwania