mówi..." Człowiek uczy się cale życie"...zapraszam na cudowny dżemik :) Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 0,5 kg poziomek 10 dużych baldachimów czarnego bzu 2 garście płatków róży sok z 1 cytryny i otarta skórka z 1 cytryny 750 g cukru 1 i 1/2 opakowania żelfix-u 2:1 Sposób przygotowania: Truskawki i poziomki umyć(...)pozbawić szypułek. Truskawki pokroić na ćwiartki, poziomki pozostawić w całości Przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach owoce przełożyć do garnka, dodać pokrojone płatki róży. Zagotować i na małym ogniu dusić pięć minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, oraz sok. Na końcu wrzucić kwiatostany czarnego bzu. Dżem zacznie się pienić, ale po kilkuminutowym
Gosia gotujeDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
CiastkozercyTruskawki znajdziecie w większości moich tortów, oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy
CiastkozercyTarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z
CiastkozercyDzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki
CiastkozercyJeśli wypróbowaliście już przepis na domowy karmel i jakimś cudem nie został jeszcze w całości zjedzony z lodami ;) możecie wykorzystać go w tym przepisie. Pyszne bananowe
CiastkozercyTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być
CiastkozercySkładniki: 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 100 g masła Cuker wsypujemy na patelnie lub do rondelka. Na małym ogniu podrzewamy do
CiastkozercyBardzo lubię własnoręcznie robione prezenty. Naprawdę. Szczególnie jeśli są słodkie i można je zjeść ;) i taką propozycję mam dla Was na zbliżający się Dzień Matki. Do
CiastkozercySobota. Krakowski Kazimierz. Sprzedającym tu bukiety kwiatów oprzeć się nie mogę! Naręcza tulipanów, goździków, pastelowych goździczków, wiązanki róż, wdzięcznych stokrotek czy cudownych astromerii sprawiają, że dostaję tutaj pomieszania zmysłów! Czuję, że trzeba się ewakuować albo do domu wrócę jak florystka;) A tuż obok targ staroci. Kolejna pokusa i zagrożenie dla portfela. A niech mnie! Ja nie mogę bywać
Raj dla Podniebieniadalszych działań. To może być cokolwiek, co poprawia mi nastrój, wycisza, uspokaja, daje nowy impuls, nową, świeżą myśl do działania. Bo przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”. Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały
Raj dla Podniebieniajest sernik różany, zamykający w książce dział serników pieczonych. Kojarzy mi się z jednym momentem z dzieciństwa, w czasie letnich wakacji spędzanych na wsi. Mieszałam wtedy cienkim patykiem płatki róż w starej, blaszanej puszce. Wyobrażałam sobie, że tak jak moja Babcia, robię sernik dla moich gości. Sernik różany. Przepisy piszę przez całą wiosnę i lato. Także na naszych letnich
Raj dla PodniebieniaRabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się
CiastkozercyDziś mam dla Was prosty i naprawdę pyszny deser: budyń z kaszy jaglanej. W sumie sama byłam zaskoczona, że to może być aż tak dobre ;) Mój
CiastkozercyJuż dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się
Ciastkozercy