Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
CiastkozercyDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i
CiastkozercyOd dłuższego czasu chciałam zrobić takie naprawdę zdrowe ciasto. Okazja nadarzyła się wraz z premierą nowej książki Katarzyny Maciejko-Zielińskiej „Zdrowe słodkości na każdą porę
CiastkozercyTort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z
CiastkozercyPozostając jeszcze chwilę w temacie serników mam dla was kolejną propozycję. Tym razem przepis na sernik Snickers na zimno który może być świetnym prezentem na dzień
CiastkozercyZ prawdziwą przyjemnością oglądałam przez ostatnie dwa tygodnie Wasze serniki! I za każdym razem, kiedy myślałam sobie, że lepiej to tego się już zrobić chyba nie
CiastkozercyStanach ludzie mają na trawniku zdziczałą jabłoń, a kupują jabłka w supermarkecie, bo te dzikie są małe i robaczywe. Także łąki są pełne koniczyny, mniszka, mleczy, pokrzyw, dzikiej róży, czy szczawiu, które wystarczy zmiksować, przyprawić i wypić. Oczywiście najpierw trzeba się upewnić, że na pewno wiemy, co jemy. Zarówno jeśli chodzi o rozpoznawanie jadalnych roślin, jak i przetestowanie na małej(...)herbatki i sałatki. Cudownym patentem jest przepis na jadalne kwiatowe kostki lodu, na które możemy przerobić bratki czy fiołki. Fajne są też insajderskie opisy np. że liście dzikiej róży mają jabłkowy posmak. Dla ułatwienia książka zawiera ilustrowany atlas roślin, których nie powinniśmy jeść i opis tych jadalnych, razem z informacjami o ich wartościach odżywczych. Smacznego! Dzika spiżarnia
Ugotowane pozamiataneJesień już tuż tuż, ale można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie letnie owoce. Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który
Ciastkozercysobie drogę. Na blokowisku za moją podstawówką, wśród betonowych, szaroburych wieżowców była mała oaza złożona z kilku domków jednorodzinnych otoczonych zielonymi płotami i ogródkami z ogromną ilością floksów i róż. Przy jednym z takich domów na drzwiach blaszanego garażu była przyczepiona tabliczka z napisem Magiel elektryczny . Tam właśnie chodziłam zanieść pranie. Wchodziłam do środka i wąchałam. Napawałam się
Posadzone i zjedzoneKarnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga. Nie chcąc ich wyrzucać, wkładamy białka do woreczka i zamrażamy lub wlewamy do miseczki i stawiamy w lodówce. Bardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć
Posadzone i zjedzoneniższe. W kuchni uwijają się kucharki, pani domu sprawdza, czy stół nakryty oraz poprawia kwiaty w wazonach. Lokaj otwiera dębowe drzwi z kołatką i odbiera od posłańca kosz herbacianych róż. Pan domu poprawia spinki przy mankietach koszuli jednocześnie wyglądając przez okno. W oddali słychać warkot silnika. Ogrodnik w szarym kapeluszu i spodniach na szelkach otwiera skrzydła żeliwnej bramy strzeżonej
Posadzone i zjedzoneLubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki? Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny. Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców
Milion SmakówKnedle to mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała
CiastkozercyDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez
CiastkozercyPieczona-marynowana,papryka z rozmarynem Przetwory..no , teraz, tak szybko się z nich nie wygrzebię . W ogródku dojrzewa co róż , coś nowego , a szkoda by było zmarnować , więc trzeba zamarynować lub pasteryzować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zimą będzie w sam raz , do obiadku
Ogrodnik w podróży