mleka, może być roślinne 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki suszonej żurawiny 6 szt suszonych moreli 6 szt suszonych fig szczypta soli 2 łyżki płatków jadalnej róży 2 łyżki suszonej morwy ok 10 ziaren kakaowca 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Kaszę i płatki zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, cynamon i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień(...)ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy aż kasza i płatki wchłoną pozostały płyn 3. Przekładamy owsiankę do dwóch misek, polewamy każdą porcję miodem, dodajemy dodatki (płatki róży, zmiażdżone ziarna kakaowce, morwę) podajemy natychmiast
Słodki Kompromisprosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 5 łyżek konfitury malinowej odrobina różowego barwinka spożywczego Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania suszone płatki jadalnej róży do posypania 1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wina musującego, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. 2. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier, wyskrobane ziarenka(...)ognia i odstawić do przestygnięcia. 5. Letnią konfiturę wyłożyć na deser w szklaneczkach i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i płatkami róży. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkabędzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl . Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży, bo to świetna strona, na której znaleźć możecie wiele wspaniałych inspiracji! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się
rabarbarowoNa specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z
CiastkozercyTetley Malina & Granat. To wysokiej jakości owocowo-ziołowa kompozycja, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem soczystej maliny oraz granatu. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, owoc dzikiej róży, korzeń cykorii, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), bez czarny, skórka pomarańczy, granulki soku z granatu (2%), malina (2%), naturalny aromat. 2. Tetley Jagoda & Acai. Pyszna herbata, która zachwyca intensywnym(...)smakiem i aromatem dojrzałej jagody oraz acai. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, bez czarny, skórka pomarańczy, owoc dzikiej róży, granulki soku z acai (1%), jagoda (1%). 3. Tetley Rumianek & Trawa cytrynowa. Świetne połączenie intensywnego smaku i aromatu rumianku z trawą cytrynową. Skład: rumianek (55%), mięta, trawa cytrynowa (5%) 4. Tetley Mięta. To wysokiej jakości herbata ziołowa, uwodząca intensywnym
Di gotujenajbardziej zadowalający. Makaron dzięki zastosowaniu formy literek alfabetu posiada walory edukacyjne :) W ofercie znajduje się także makaron w zwykłej, naturalnej wersji, bez kolorów. HERBATKA OWOCOWA jabłko * hibiskus * dzika róża * dzika róża * czerwona burak * naturalny aromat * lukrecja * truskawka (1%) * maliny (1%) Ta herbatka przykuła moją uwagę nie tylko za dobry skład, ale głównie za walory estetyczne :D Muszę napisać
Zdrowie na języku :PPowszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
Ciastkozercywstawiam do lodówki aż stężeje, można na noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczki od dipów małe owijam od spodu folia aluminiową. Smaruję pędzlem spód miseczek czekoladą. Liście róży myję, osuszam i też smaruje je czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady. Migdały prażę
wesoła kuchniaJaką macie strategię na świąteczne prezenty? Ja strasznie nie lubię zostawiać sobie ich na ostatnią chwilę. Bez znaczenia czy chcę je kupić czy zrobić sama, zawsze
Ciastkozercyinaczej, ponieważ się złączyły. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Oczywiście przykryć. Masło roztopić z cukrem i letnim polać wyrośnięte pączki. Obsypać pączki grubo mielonym cukrem. Ja posypałam cukrem z płatków róż, które zrobiłam latem. Są cudne. Można też na koniec obsypać cukrem pudrem, wtedy jednak nie obsypujcie już cukrem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec
Kuchnia PokoleńKto czytał wpis o babeczkach z serem ten już wie ( kto jeszcze nie, tego zapraszam ), że wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs! Upieczcie
CiastkozercyW okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie
CiastkozercyW mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten
CiastkozercyDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
Ciastkozercy