Jesień już tuż tuż, ale można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie letnie owoce. Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który
Ciastkozercysobie drogę. Na blokowisku za moją podstawówką, wśród betonowych, szaroburych wieżowców była mała oaza złożona z kilku domków jednorodzinnych otoczonych zielonymi płotami i ogródkami z ogromną ilością floksów i róż. Przy jednym z takich domów na drzwiach blaszanego garażu była przyczepiona tabliczka z napisem Magiel elektryczny . Tam właśnie chodziłam zanieść pranie. Wchodziłam do środka i wąchałam. Napawałam się
Posadzone i zjedzoneKarnawał, to czas smażenia chrustu, pączków i róż karnawałowych. Tak się złożyło, że te przysmaki bardzo często potrzebują samych żółtek, traktując białka per noga. Nie chcąc ich wyrzucać, wkładamy białka do woreczka i zamrażamy lub wlewamy do miseczki i stawiamy w lodówce. Bardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć
Posadzone i zjedzoneniższe. W kuchni uwijają się kucharki, pani domu sprawdza, czy stół nakryty oraz poprawia kwiaty w wazonach. Lokaj otwiera dębowe drzwi z kołatką i odbiera od posłańca kosz herbacianych róż. Pan domu poprawia spinki przy mankietach koszuli jednocześnie wyglądając przez okno. W oddali słychać warkot silnika. Ogrodnik w szarym kapeluszu i spodniach na szelkach otwiera skrzydła żeliwnej bramy strzeżonej
Posadzone i zjedzoneLubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki? Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny. Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców
Milion SmakówKnedle to mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała
CiastkozercyDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez
CiastkozercyPieczona-marynowana,papryka z rozmarynem Przetwory..no , teraz, tak szybko się z nich nie wygrzebię . W ogródku dojrzewa co róż , coś nowego , a szkoda by było zmarnować , więc trzeba zamarynować lub pasteryzować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zimą będzie w sam raz , do obiadku
Ogrodnik w podróżyuzupełnia rabaty. Mam wielka nadzieję, że się porozsiewa i będzie jej coraz więcej. Budleja kwitnie i kwitnie- jak zawsze powtarzam, przycinanie jej przekwitniętych kwiatostanów to podstawa :-) Powrót róży portlandzkiej. Te sierpniowe kwiaty zdają się być bardziej aromatyczne. Wiesiołki wysiałam rok temu. Jak się okazało, mamy je znów. Trudno o bardziej spektakularne wieczorne kwiaty- wręcz świecą na złoto(...)będziemy mieć stołówkę dla motyli wzdłuż płotu. Mimo, że często więdnie, rudbekia jest bardzo dekoracyjna i przyciąga wzrok. Za to ją lubię. Oto i początki wrzosów... Róża pomarszczona jest w stadium "full serwis". Ma pąki, kwiaty i owoce. I obiecane owoce na zakończenie- pigwowiec i nasza jedyna, pierwsza kiść winogron. Są pyszne! Niestety zdjęcie jeżyn
les mirabellesPolski, byli zachwyceni. Trochę sie obawiałam bo wyglądem mnie nie zachwycała. Bez saletry nie uzyskałam ładnego różowego koloru. Kiełbasa ma kolor gotowanego mięsa, no może trochę wpadający w blady róż. Myślę, że to nie jest najważniejsze bo smak był naprawdę pyszny. Do możdzierza wrzucamy ziarenka pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, sól, czosnek, gałkę muszkatołową, cukier, majeranek, czonek i saletrę
Kuchnia Pokoleńpogodę. Nazbierało mi się po kilka sztuk z każdego rodzaju i jakoś przez tą mizerotę nie miałam natchnienia aby coś z nimi zrobić, a przechadzając się po ogrodzie co róż odgarniałam ze ścieżki ogromne gałęzie rabarbaru, który z kolei rożnie jak szalony i mnie natchnęło. Cukinie i patisony mają to do siebie, że smaku jako takiego nie mają, przejmują
greenscarfDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi
CiastkozercyDelikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami. Składniki: 3 duże
CiastkozercyMoje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut
Ciastkozercy