Kluski na parze, pampuchy czy buchty? Jak się u Was na nie mówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa :) Najlepiej smakują
Ciastkozercycytryny. Uzyskaną konsystencję dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czerwony barwnik. Gotową masę przekładamy do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskamy bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy
Podróż w kulinariapiękniejszego niż powitać dzień takim fajnym śniadaniem! Pyszne naleśniki, lekko chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu i dzikiej róży (tak, tak- zjadłam całe dwa naleśniki i jeszcze miałam ochotę na jednego 😜) i owoce! Jutrzejsze święto zakochanych może być fajną okazją, by je przygotować, ale pamiętajcie, że zakochani powinni świętować tak naprawdę cały(...)przegotowanej lub niegazowanej 2 łyżki cukru 1 jajko 70g mąki tortowej olej kokosowy do smażenia Ponadto: 1 mały kubek serka granulowanego 2 banany kilka łyżek dżemu Łowicz z dzikiej róży oraz z czarnego bzu 2 małe gruszki kilka truskawek Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe, wodę, mąkę, cukier oraz jajko miksujemy na gładkie ciasto. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy w miarę cienkie
Kuchnia w czekoladzieświadczące o naszej miłości. Dla swojego lubego postanowiłam sama coś zrobić by docenił mnie i moje starania.Mąż jest łasuchem więc upiekłam mu gniazdka i udekorowałam na czerwono ( wyszedł róż) i przyozdobiłam motylkami cukrowymi i kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło
Różowa kuchniaparkowe- alejki wśród drzew, staw i obszerne trawniki. Nas zaniosło do ogrodu różanego, który w sierpniu nie był może w swojej szczytowej formie, ale wciąż zachwyciło mnie kilka staromodnych róż. Krawędzie różanych rabat obsadzone były lawendą- już przekwitła, ale pomysł świetny. To dopiero musi być symfonia zapachów. Następnie pokluczyliśmy trochę wśród ogrodów tematycznych. Dobór roślin i ukształtowanie krajobrazu nawiązywało
les mirabellesZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
Ciastkozercymocno schłodzonego 1 budyń (użyłam takiego przeznaczonego na 3/4 litra mleka) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie (do smaku) pół słoiczka konfitury z dzikiej róży opcjonalnie: domowy ekstrakt waniliowy + kilka łyżek przegotowanej wody do nasączenia blatów, liofilizowane truskawki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z hibiskusem. Białka oddzielić od żółtek(...)partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była gładka, bez grudek. Biszkopt podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część kremu (zostawić jedynie tyle, by udekorować wierzch ciasta) i przykryć ostatnią warstwą biszkoptu. Wierzch wygładzić i udekorować. Schłodzić
FitKotkolorową obwódką, tłoczeniem czy ornamentem. Wybieraj wtedy, te talerze, które kolorem tłoczenia, będą miały za zadanie wzmocnić kolor potrawy. Sprawdzą się ornamenty i wzory w kolorze niebieskim, szarym, różu, złota bądź zieleni. Na początek wybieraj delikatne tłoczenia i wzory. Zdjęcie poniżej, jest dobrym przykładem, jak w bardzo łatwy sposób, dodałam kolor nawiązujący do burgundowego koloru barszczyku, poprzez wybór talerza(...)śniadaniowych niezbędne są małe miseczki najlepiej w jasnych bądź pastelowych odcieniach. Dlaczego? Sesje takie mają kojarzyć się nam z miłym, przytulnym porankiem. Dlatego dobór jasnych naczyń w kolorze bieli, różu, szarości będzie idealny. Warto tutaj poeksperymentować i zakupić kilka miseczek z różnymi napisami, w stylistyce śniadaniowej. Jeśli fotografujecie swoje potrawy, we wnętrzach, to właśnie takie miseczki dodadzą dużo uroku
SMYKWKUCHNIcukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier i 3-4 łyżki ciepłego mleka i delikatnie(...)połowie ciasta lekko odznaczamy szklanką (wykrawaczem czy czymkolwiek mamy, byle o cienkich krawędziach), na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę dżemu (ja użyłam dżemu z dzikiej róży od Łowicz) i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy w miejscach, gdzie nie ma nadzienia, czyli pomiędzy pączkami i zostawiamy na 1-2 minuty, by się wstępnie skleiło. Przygotowaną foremką wycinamy pączki z nadzieniem
Kolorowy Przepisowniktwierdzi inaczej, nigdy nie był zakochany. Pierwszy etap to czyste szaleństwo, burza hormonów, nad którą ciężko zapanować. Wtedy wszystko przychodzi łatwo i jakby samo z siebie - bukiet krwistoczerwonych róż, złota bransoletka, słodki pluszach z sercem w wciągniętych łapkach. Wstajemy dwie godziny wcześniej niż zwykle, rześcy jak skowronki, i przygotowujemy naleśniki na śniadanie, bo to przecież jego/jej ulubiony sposób
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałów blanszowanych 100 g suszonych moreli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu prawdziwego 4 łyżki dżemu z dzikiej róży Łowicza Płatki owsiane i jęczmienne wymieszać z ziarnami słonecznika, sezamem, żurawiną, orzechami, migdałami, morelami oraz siemieniem lnianym. Większe bakalie należy posiekać nożem. W garnku umieścić olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cukier(...)dżem z dzikiej róży. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Nie gotujemy. Ciepłą przelać do suchej mieszanki bakaliowej i dokładnie wymieszać. Owsianka stanie się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Co około 10 minut granolę
https:KKuchniaMniamSpód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i mące kasztanowej z dodatkiem inuliny, która jest doskonałym probiotykiem. Zamiast sosu pomidorowego świetnie sprawdzi się prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży. Polecam go szczególnie teraz zimą, ponieważ jest skarbnicą witaminy C i wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd chorobami. "Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą(...)Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty
Quinoa Raz!różnych zdrowych dodatków, wychodzi sycące kolorowe śniadanie. Tym razem przygotowałam krem z różaną nutą. Ahh, jak to pięknie pachnie! Efekt uzyskałam w prosty sposób. Dodałam dżem z owoców dzikiej róży, a na koniec posypałam danie suszonymi płatkami, także z tej niezwykle pięknie pachnącej rośliny. Dodatków możecie użyć dowolnych, nadadzą się każde bakalie, orzechy czy też owoce. Ja dodałam morwę, amarantus(...)raczej neutralny. Dlatego jeśli nie macie dostępu do niego, śmiało możecie zastąpić innymi owocami. Pierwsze skrzypce grają tu przede wszystkim zdrowe, polskie produkty, czyli burak, maliny, truskawki i dzika róża :) szklanka malin (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) szklanka truskawek (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) 2 upieczone lub ugotowane buraki 3 […] Artykuł Krem owocowo-warzywny z chia
Mienta blogZaledwie kilka składników dzieli Was od pysznej domowej Nutelli :) i powiem Wam, że fajnie zaczyna się robić już na etapie przygotowania – nie tylko dlatego, że
Ciastkozercyśniadanie. Dodatkowym plusem jest to, że budyń ryżowy jest bezglutenowy. Zapraszam Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu 1/3 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka dżemu Łowicz 100% z dzikiej róży kilka chipsów bananowych Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wkładamy ugotowany ryż, dolewamy mleko i łyżkę miodu. Całość dokładnie blendujemy aż masa nie będzie miała grudek. Następnie przekładamy do salaterki lub miseczki(...)wierzchu kładziemy łyżkę dżemu z dzikiej róży i dekorujemy chipsami bananowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarne