malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka na 10-15 minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać
Ciasteczkowy Potwórkolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu
In my kitchenpyszny, że nie może czekać na swoją kolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEchciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania, mimo tego, że są uważane za jadalne. Kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych (np. róże, fiołki, bratki, stokrotki...), przeznaczone do celów dekoracyjnych, są uprawiane z użyciem nawozów i środków chemicznych ochrony roślin, które mogą być szkodliwe dla człowieka po zjedzeniu. Możemy używać kwiatów zebranych
SzczyptaSmaQkoszyk jest prosty do zrobienia potrzeba nam tylko odrobina cierpliwości. Składamy koszyk, gdy jest już zupełnie wystudzony, zapobiegnie, to nam niepotrzebnemu rozpadnięciu się ciepłych elementów. Ozdobiłam go kłosem, różami, ale równie piękny będzie równie bez tego. Udanego tworzenia. Basia
Basia w kuchniniczym ich nie smarujemy i nie wykładamy papilotkami) i napełniamy do ok. ¾ wysokości. Z podanych proporcji u mnie wyszło 40 babeczek (piekłam w różnych kształtem foremkach – babeczki i róże). Jednorazowo na blaszkę zmieściło się 20 foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20-25 minut. Do drugiej porcji dodałam skórkę startą z pomarańczy (skórka z pomarańczy
mojewypiekiinietylkopudrem. Na zimno są również smaczne- ja wzięłam kilka na drugie śniadanie na sobotnie zajęcia i też działały:) Teraz akacje już nie kwitną. Z kwiatów na raty kwitną róże, koniczyny i wyka- część wykosiliśmy w sobotę, część postanowiliśmy zostawić wykaszając w niej jedynie ścieżki- za dużo tego wszystkiego, żeby ścinać. Poza tym taka ukwiecona trawa wygląda naprawdę ładnie
les mirabellesznaleźliśmy wśród traw. Faceliowy kwiatek Nie mogłam się oprzeć tej chryzantemie w sklepie. Stoi przed domem i konik polny też się nie mógł jej oprzeć. Nagietki są niezniszczalne. Róże już nie kwitną- mają za to pełno owoców. A ja nie mam cierpliwości, żeby je dłubać. Takie marnotrawstwo:( Widok na hamak coraz bardziej jesienny. Czekam aż nasiona igliczni wyschną
les mirabellesłopatki najzdrowsze okazy ludzkie. Ale dziś czekam aż słońce trochę odpuści, bo kręci mi się w głowie na samą myśl o wyjściu na dwór. A czekają mnie róże... A po ciężkiej pracy zapowiadany treściwy obiad. Szybki, bo kto chciałby jeszcze stać przy garach? MAKARON Z SOSEM Z BOBU 500g bobu (mały worek) 4 plasterki szynki 3-4 łyżki
les mirabellesWitajcie :) Nasze dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :) Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście. Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym
vegetaniezainteresowania się takim dziwnym kalafiorem, który nazywa się romanesco. Bardzo smaczne, a przy tym niezwykle efektowne wizualnie. Kalafior romanesco to wciąż mało popularna odmiana kalafiora - zwarte żółtozielone róże zbudowane są ze stożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów. Poza nietypowym wyglądem rośliny te bogate są w składniki odżywcze. Mają atrakcyjny smak trochę przypominający brokuł. Są łagodniejsze, bardziej
vegetanieszczerze, że nie tylko dzieci. Chciałam spakować córce taką drożdżówkę na drugi dzień do szkoły, ale już nie było co pakować. Oprócz pysznego smaku mi się kojarzą z różami, a nie ze ślimakami Ale ślimaki ze względu na zwijanie Przepis „przepisuję” od Kasi Ciasto: - 450 g mąki - 100 g cukru - 180 g puree z dyni
dom-agi.plPudełko na którym widnieje ptaszek w klatce wraz z różami. Wymiary pudełka 13x9x5 cm. Pudełeczko można nabyć w sklepie srebrna agrafka . Zdjęcia wykonała M. Wojnacka
IMPRESJA SMAKUzużycia całego ciasta Można odstawić na 20 minut, ale ja tego nie robiłam, ponieważ przy tworzeniu kolejnych różyczek, te utworzone już rosły :) Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy róże z wierzchu Wkładamy do piecyka na 25 minut (u mnie termoobieg) Po schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcentymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto. Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki