Tydzień niechaj się zacznie na słodko. A co tam! Wiecie już że lubię kuchenne nowości. Uwielbiam przeglądać stare książki kucharskie, fora i blogi kulinarne i wszystkie
ArbuziakiZnowu się odmieniło mojej Miśce i koniecznie chce ze mną piec. Kombinowałam z przepisami na róże wypieki, aby były możliwie najmniej skomplikowane, aby dziecie było zadowolone. Tak powstał ten bezglutenowy chlebek kukurydziany. Przygotowałam składniki i krok po kroku mówiłam Miśce co ma robić, więc jest naprawę łatwy do zrobienia. Bezglut jak to bezglut, różni się strukturą od tradycyjnego
greenscarfdowolnie udekorować, np. posypać startą czekoladą. Ja obłożyłam boki tortu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, wierzch posypałam startą białą czekoladą. Dodatkowym elementem dekoracyjnym na moim torcie były róże z czekolady plastycznej. * zamiast dodawać startą czekoladę do kremu, można każdą warstwę masy posypać kakao ( jak w prawdziwym T iramisu ) ** likier kawowy można zastąpić likierem Amaretto ( wtedy już
Opowieści z piekarnikarestauracji Blue Cactus, koniecznie zamówcie Mojito smakowe (25 zł) – szczególnie w upalny letni dzień. Niesamowita świeżość, owocowy smak, orzeźwienie! Zobacz też: Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim Restauracja Róże i Zen Toruń Artykuł 🍹 Restauracja Blue Cactus – Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiformy muffinkowej. Wcisnąć delikatnie w puree i poluzować nieco plastry. Oprószyć dodatkowo przyprawami, skropić wierzchy oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50 - 60 minut. Róże są gotowe, kiedy końcówki płatków zrumienią się mocno. Podawać jako przystawkę z sosem, lub dodatek do głównego dania
zadanie-gotowanieKraków zawsze kojarzył mi się z niepowtarzalnym klimatem artystycznym,świetnym jedzeniem no i oczywiście różami które zawsze kupuje mi mąż :)). Tym razem zawędrowałam do restauracji Chłopskie Jadło – wszystko dla mnie było tam super – super wystrój, super obsługa i super jedzenie. Z ulicy wygląda zupełnie niepozornie ale warto tam zajrzeć. Skusiliśmy się na przepyszną zupę biełuchę
Pieguskowa Kuchniakawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki lub półtalarki, kalafior podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw
Weekendy w domu i ogrodzietylko pokazały się truskawki , wiedziałam że będą świetną przekąską na popołudniowy deser.Uwielbiam takie proste ,nieskomplikowane dania z pełnią smaków i zapachu róży i limonki. 15 dag.umytych i obranych z szypułek truskawek 1-2 łyżki ubitej śmietany kremówki z łyżeczką cukru pudru 1 łyżeczka syropu z róży starta skórka z limonki odrobina kakao ********************************** Truskawki przekroić wpół ,ułożyć na talerzyki,nałożyć(...)łyżką bitą śmietanę ,polać syropem z róży i skórką z limonki oraz odrobiną kakao
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisobie z nim poradzi. Ja upiekłam go dla mamy z okazji zbliżającego się Dnia Matki. Do dekoracji użyłam świeżych kwiatów eustomy ale równie dobrze będą się prezentować róże, goździki czy margaretki. Świeże kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami
Smakołyki Asiwłączam ekspres, brzdękam filiżankami. Kawa już pachnie, a torcik czeka na pokrojenie. Jest lekki, bardzo smaczny, z moim ulubionym smakiem wanilii i cappuccino. A na urozmaicenie dodałam konfiturę z róży. Polecam! Składniki: biszkopt 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka syropu rumowego z czekoladą masa 500g serka mascarpone 150g śmietanki(...)łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżek konfitury z róży nasączenie blatów 1/2 szklanki herbaty z cytryną Wykonanie: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej), ubić na sztywno, dodawać powoli cukier puder, następnie po żółtku i delikatnie miksować. Na sam koniec przesiać mąkę i kakao, dodać syrop rumowy. Całość delikatnie
Raj dla Podniebieniai trzy dżemy z nowej limitowanej edycji. Bardzo spodobał mi się pomysł wykorzystania kwiatów jadalnych do stworzenia nowych kompozycji smakowych - truskawka z kwiatem czarnego bzu, wiśnia z płatkami róży i brzoskwinia z lawendową nutą. Jestem fanką jadalnych kwiatów, regularnie oskubuję z nich ogródek rodziców, więc moim zdaniem taka idea jest jak najbardziej trafiona. Zarówno moją
Quinoa Raz!minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu bułki polukrować. kokosowe bułeczki Polecam bułki odrywane róże norweskie bułeczki skoleboller najsmaczniejsze jagodzianki słodkie bułki z serem i ananasem
O kuchni z uczuciempotem przygotowuję coś z nieposkromioną radością w kuchni przypominam sobie opowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę
Zasmakuj Kuchnilodówce. Po schłodzeniu posmarowałam tort na wierzchu masą maślaną. Delikatnie wyrównałam.( cukrowe koronki nie mogą być używane na masy śmietanowe bo rozpuszczą się) Ozdobiłam dodatkowo różami cukrowymi i srebrnymi kuleczkami
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę konfitury wiśniowej i różanej. Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią(...)kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11
Smakołyki Asi