już czasu zbierałam się, żeby poeksperymentować z tym przepisem. A że dostałam motywację do użycia wody destylowanej w kuchni, pomyślałam że to jest ten moment. DOMOWA WODA RÓŻANA płatki róży (nasza ogrodowa róża pomarszczona, poza tym świetnie nadaje się też róża stulistna lub damasceńska) woda destylowana * lód Ilość wody zależy od ilości płatków i od naszego naczynia końcowego do którego
les mirabellesdelikatnym, babskim truneczkiem :)Uważam ,że sezon na róże otwarty.Moja nalewka była zrobiona rok tem i jest fantastyczna.Czekałam cały rok na nią ,aby wydobyć smak i zapach róż ,ale można ją juz pic po 3 miesiącach , a najlepiej zostawic ją na zimowe miesiące na rozgrzewkę przy kominku.Przepis jest dość łatwy i nie będziecie mieli z nim zbyt
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipoukładane jabłka – patrz zdjęcie. Całość delikatnie zawijać do środka, tak aby wyszedł kształt róży – patrz zdjęcie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść nasze „róże” i wstawić(...)nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (termoobieg). Piec 15 – 18 minut. Upieczone ciastko oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie polać nią wierzch „róży”. Szybie, smaczne, wystarczająco słodkie! I mały skutek uboczny czekoladowej kąpieli. Ale chociaż nikt się nie zorientuje które „maźnięcie” to ospa, a które czekolada
gutfutstary krzak róży, ale w ostatnim czasie zakupiłam nowy - pnący. Pewnie w tym roku nie będzie jeszcze wielką ozdobą, ale na przyszły na pewno obsypie się już kwiatami i może zastąpi z czasem stary krzak. Ciekawa jestem czy rzeczywiście będzie mieć żółte kwiaty, jak mi obiecano przy zakupie ? Pamiętam, że kiedyś robiłam dżem truskawkowy z płatkami róż :) Miał ciekawy(...)którym wykorzystałabym płatki tego kwiatu. A dziś proponuję obiad i smaczny i kolorowy... bez róż . Dodatkiem są jedynie różyczki brokuła :) Składniki : filet z kurczaka marchew, moja była ugotowana wcześnie w rosole
Proste Potrawydżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam różnych dżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane(...)smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również od Premium Rosa sporą ilość malinowych syropów o różnych smakach: z lipą, z miętą, z goździkami i cynamonem – do herbaty super :). Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem
Mała Cukierenkapszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe'; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy (ręcznie lub w malakserze). Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy(...)roztopienia. Łączymy ją z syropem malinowym. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny różowy kolor możemy dodać odrobinę niesolonego koncentratu buraczanego. Na dnie ostudzonego ciasta rozsmarowujemy lekko kwaskową konfiturę z płatków róż. Następnie wylewamy przestudzoną słodką masę czekoladowo-malinową. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy gotowego mazurka. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą
Poezja smakudrożdże instant 8 g 2 jaja śmietana 18% 200 g margaryna rozpuszczona letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto(...)Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne, lekko chrupiące po prostu pyszne. Opinia: Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków róży, jest doskonałą kompozycją smaku, zapachu i koloru o przepiekanym rubinowym kolorze. Pasuje idealnie do rogalików jak i do deserów. Warta swojej ceny
Różowa kuchniaTłusty Czwartek. Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka wody, 3 jaja, 125 g margaryny do pieczenia, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki przecieru z płatków róży, Do dekoracji(...)łyżeczki przecieru z płatków róży, 2 łyżeczki przegotowanej wody, cukier puder Sposób przygotowania: Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować. Blaszkę wyłożyć
Nie tylko w kuchniolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :) Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych(...)płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy C. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno tak być skomponowane, by dostarczyć organizmowi dziecka niezbędnych składników do budowy tkanek kości, mięśni, krwi i odpowiednich rezerw tłuszczu, oraz do produkcji ciepła i energii na wiele godzin. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży , ponieważ są cennym źródłem
SzczyptaSmaQwykorzystam go chociażby do dekoracji babeczek czy do kremu. Coś wymyśle, a nóż otworze któregoś dnia słoik z tymze cukrem i oczami wyobrażni ujrzę piękne pachnące róże ?! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić
Atlas SmakówDzień dobry! Dzisiaj witam Was pysznym i aromatycznym trunkiem. Róże wciąż kwitną, więc nie traćcie(...)czasu i zbierzcie ich płatki. Jeśli nie uda się Wam zebrać od razu takiej ilości jakiej potrzeba, można je w międzyczasie przechowywać w lodówce. Nalewka różana jest przepyszna! Aromat róż zamknięty w butelce, kusi nie tylko samym wyglądem, ale i aromatem i smakiem. Szczerze mówiąc trudno się powstrzymać przed jej spróbowaniem :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćsmakuje.....oj grzechu warte konfitury.... Przepis jest banalny, moja Babcia i Mama tak ucierały róże, a teraz kolej na mnie.... Składniki: 30 dag płatków róży cukrowej 1 kg cukru kryształu szczypta kwasku cytrynowego 1. Przed rozpoczęciem ucierania należy dokładnie przejrzeć płatki i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Warto również odciąć białe końcówki z płatków, gdyż mają
Apetyczna babeczkaKorzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży jest na wyciągnięcie ręki, warto zebrać płatki bo i tak opadną a wtedy żaden z nich pożytek. Róża ma właściwości antyseptyczne oraz delikatnie poprawia nastrój, jej główną zaletą jest piękny i bogaty aromat. Najprostszą(...)różana LEMONIADA o urzekającym różowym kolorze idealna wręcz na letnie popołudnie. Zapraszam do wypróbowania! Na ok 1 L napoju Dla 5 osób Składniki 2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor) 1,5 dobrze umytych cytryn cytryny 850ml wody źródlanej 15-20 łyżeczek cukru lub ksylitolu Przygotowanie: 1/ Zebrane płatki zalewamy roztworem
Kuchnia PROzdrowotna