konfitury z płatków róż bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru 1/4 łyżeczki wody różanej odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w paście suszone płatki róż Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę, delikatnie połączyć(...)puder. Dodać wodę różaną i barwnik, połączyć. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy w kształcie serc, posypać pokruszonymi suszonymi płatkami róż. Suszyć w 100 st. C. przez 45-60 minut. Ostudzić. Przed podaniem sernik udekorować bezami. Smacznego! A ja, cóż... Na walentynkową kolację udaję się dzisiaj z koleżankami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAmbition . Znalazły się w niej między innymi niewielki garnek z pokrywką PREMIUM oraz sporej wielkości nóż Szefa kuchni Kyoto . Przygotowując chutney z pigwy, jabłek i suszonych owoców dzikiej róży, wykorzystałam te produkty. Pomysł, aby pigwę wykorzystać właśnie do tej wytrawnej konfitury był strzałem w dziesiątkę. Pigwa jest dość kwaśna, więc do takich przetworów nadaje się idealnie. W planie miałam(...)dodanie żurawiny, ale okazało się, że to coś w torebce, to suszone owoce dzikiej róży. Zaryzykowałam i tak oto powstał chutney z pigwa, jabłkiem i owocami dzikiej róży. Składniki: 4 pigwy 4 średnie cebule 1,5 szklanki suszonych owoców dzikiej róży 4 średnie twarde i kwaskowate jabłka 2 łyżeczki soli 1/3 niewielkiej suszonej papryczki chilli (można zamienić na mielone płatki
Codzienna kuchnia niecodziennafiołki ucierane z cukrem ( klik ). Poniższy przepis będzie taki sam, z tą różnicą, że zamiast fiołków pojawi się róża. Róże, których użyjemy muszą intensywnie pachnieć :) Najlepsza jest róża stulistna lub róża pomarszczona. Ja użyłam tej drugiej, ponieważ taka występuje w mojej okolicy. Czytaj więcej
Kasia Sarnabób A do sałatki... BŁYSKAWICZNA RÓŻANA LEMONIADA 2 cytryny 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego garść płatków róży butelka gazowanej wody mineralnej Wodę schładzamy w lodówce. Cytryny myjemy i kroimy na duże kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny puszczą sok. Tuż(...)przed podaniem zalewamy schłodzoną wodą mineralną. Zakwitło pięć róż jednocześnie! A zapach! Do lemoniady dodałam różę pomarszczoną- portlandzka jeszcze się wtedy nie rozwinęła. Lemoniadą dzielę się w akcji: A dziś była kolejna mini-porcja bobu. Znów zbyt mała, żeby ją zjeść samą, dlatego zaimprowizowałam mini sałateczkę, z tego co było pod ręką:) SAŁATKA BOBEM I JAJKIEM (na dwie porcje
les mirabellesjajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy(...)mokry od lejącego ciasta (okruchy przykleją się zawsze). Ciasto wyjmujemy i studzimy- dopiero ostygnięte wyjmujemy z formy. Kiedy jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY
les mirabellesbiałego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo(...)kawałki o długości ok. 8 cm. Włożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić na mały ogień, dodać 3/4 galaretki z róż i trzymać na ogniu do momentu aż cukier i galaretką rozpuszczą się i połączą, a rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
KUCHARNIAnową strukturę :)- jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę do rozcierania ciasta Cukier różany będę robiła tak długo jak będą rosły wokół mnie róże
Basia w kuchnikońcu jak jest okazja tort musi być. Wykonałam go na 40 rocznicę ślubu rodziców.Polecam ten przepis z czystym sumieniem.Wychodzi wysoki,bardzo smaczny,nieprzesłodzony. Udekorowałam go żywymi różami w białku i cukrze - wszyscy byli zachwyceni a tort miał nawet swoją sesję fotograficzną. Ciasto jasne: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw. Przygotowanie żywych kwiatów Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli tylko macie w swoim ogrodzie pachnącą różę, albo jeśli ma ją ktoś z Waszej rodziny/znajomych i chętnie się nią z Wami podzieli - nie zastanawiajcie się długo tylko zakasajcie rękawy i wyczarujcie sobie taką pyszną, przepięknie pachnącą konfiturę! :). Co prawda wymaga pewnego nakładu pracy - zebranie kwiatów, pozbycie się białych części płatków, które nadają goryczki i najważniejsze - dokładnego utarcia w makutrze(...)takiej własnoręcznie przygotowanej konfitury rekompensuje włożony wysiłek :). A pączki z takim nadzieniem...mmm, poezja :). Ja na pewno nie zamierzam z tym czekać do Tłustego Czwartku :). Składniki: płatki pachnących róż ( im więcej tym lepiej ) cukier sok z cytryny Wykonanie: Płatki róż delikatnie oczyścić - można je przepłukać wodą i rozłożyć na blacie aby wyschły. Ja pominęłam ten etap. Usunęłam tylko
Opowieści z piekarnikaPlacek różany – kuchnia podkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła(...)śliwkowe. Doskonale równoważą one słodycz kremu różanego. Użyte przeze mnie płatki róży można kupić gotowe w słoiczku. Utarte są one z cukrem i kwaskiem cytrynowym na gęstą masę. Czytałam, że można je przygotować samemu w taki sam sposób, jednak należy wybierać odpowiednie gatunki róży ze względu na różny stopień goryczki zawarty w ich płatkach. Na Podkarpaciu można takie płatki kupić
Trzeci talerztabliczki od Zotter: Czekolada z koziego mleka – Labooko - Zotter Czekolada malinowa i kokosowa z jagodami - Mitzi blue - Zotter Nugat z nerkowców z polnymi kwiatami oraz z migdałów z różami – Labooko – Zotter Czekolada truskawkowa - Labooko - Zotter Czekolada mleczna z nugatem konopnym - Mitzi Blue - Zotter
Candy Pandasjajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy(...)parze do miękkości (kilka ugotowanych marchewek warto zostawić do dekoracji), morele obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ blendujemy na gładką masę razem z ostudzonymi marchewkami i konfiturą z płatków róż. Powstałą w ten sposób masę mieszamy z żelatyną, którą należy wcześniej bardzo dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawiamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy. Pilnujemy kiedy masa zacznie
Quinoa Raz!nich powstanie. Dziś przedstawię Wam kompoty z jabłek na 3 sposoby: z jabłek i cukru, z jabłek świeżych w połączeniu z suszonymi oraz kompot z jabłek i dzikiej róży. Każdy smaczny, orzeźwiający, inny. Dodawać cukier czy nie? Jeśli owoce są bardzo dojrzałe bądź odmiana jest słodka nie potrzeba cukru. Z twardych jędrnych mało dojrzałych, kwaśnych owoców powstanie nieco(...)dobrze myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy wodą, około 2-2,5 litra, opcjonalnie - dodajemy cukier. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Kompot z jabłek i dzikiej róży Robię przetwory, H. Szczygłowa, L. Nowicka, PWE, 1985 Potrzebujemy: 75 dag jabłek 25 dag owoców dzikiej róży (czerwone, niezupełnie dojrzałe) 1/2 l wody 25 dag cukru Przygotowanie: Jabłka dobrze myjemy
Zasmakuj Kuchnibywa, trucizna w odpowiedniej dawce to lekarstwo :) Jednym z tych "siedmiu podwórek zdrowia" jest też ogródek kulinarny z popularnymi ziołami. Ostatni temat poruszony przez projektantów tego parku to róże. To była absolutna eksplozja(...)kolorów i zapachów, bo trafiliśmy akurat w czas kiedy większość krzewów kwitła- Hamburg jest znacznie bardziej na północy niż Berlin, w którym w tym samym czasie było już po różach. Podobno można tu posłuchać muzyki klasycznej, nam jednak w zupełności wystarczyło przechadzanie się wśród pełnych przepychu rabat. Ścieżki w ogrodzie różanym prowadzą do centralnie położonego pawilonu
les mirabellesNALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku letnich malin oraz kwiatów(...)odpoczęło. Krok 2. Rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną masła - smażymy naleśniki. Krok 3. Z naleśników wykrawamy krążki - możemy to zrobić za pomocą szklanki, literatki lub filiżanki (im większe kółeczka, tym róże większe ). Pięć kółeczek układamy w rzędzie, tak aby nieco na siebie zachodziły ( fot.), wierzch smarujemy serkiem oraz dżemem malinowym - całość rolujemy, ostrym nożem przecinamy w poprzek na pół
Moja Książka Kucharska