róże - 2021 przepisów (strona:22/135)

Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 162

wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta jabłkowa- Rose 144

nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej budyń (jeszcze gorący). Odcedzamy jabłka i formujemy z nich róże – wygodnie zaczynać od środka każdej i przesuwać się z płatkami na zewnątrz. Obniżamy temperaturę na 180⁰C, pieczemy ciasto na środkowej półce piekarnika do zezłocenia, około(...)minut. Zaglądajcie i sprawdzajcie. Studzimy w formie. Po wystudzeniu, przed podaniem, chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. To ciasto jest pyszne – nieskomplikowane i jednocześnie widowiskowe. Taka „angielska róża” do popołudniowej herbatki. SKŁADNIKI 300g mąki – krupczatka lub pszenna tortowa (pół szklanki mąki można zastąpić zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi, migdałami) 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 200g zmrożonego masła

Karo in the Kitchen
Ciasteczka francuskie z owocami róży 141

Ciasteczka francuskie z owocami róży   Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża) Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Muffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą 148

Muffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   nadzienie: - płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki(...)drugiej mokre. Do suchych dodaję te płynne i mieszam wszystko razem. Ciasto przelewam do papilotek. Łyżka ciasto, na to płatki róży w cukrze i znów łyżka ciasta. Na wierzch wtykam kostkę czekolady. Muffinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: około 20 minut , do suchego patyczka (Źródło przepisu

Kuchnia co dnia
Róże z ciasta duńskiego. 180

zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji      Gotowe ciasto(...)wałkujemy na grubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je.  Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy, a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Deser truskawkowo- różany 170

pyszny deser z truskawkami i konfiturą różaną. Deser łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 20 dag truskawek, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki konfitury "Nasze Domowe Płatki róż" 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 12 sztuk herbatników, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę(...)Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony. Do przygotowania deseru użyłam konfitury  "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu  Premium Rosa . Serdecznie zapraszam do sklepu  PREMIUM ROSA ,  gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto deserowe z różą 155

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jako nadzienie użyłam konfiturę z płatków róż firmy naszedomowe Składniki: ½ kg mąki(...)tortowej, 25 dag margaryny, 3 szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 słoiczek konfitury z płatków róż, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wysmarować tortownicę tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi

Tradycyjna Kuchnia
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną 132

cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury   " NASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam(...)temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura ma doskonałą konsystencję i idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 130

wszystkim przypadł do gustu. Nie wspominając o tym, że jego piękny wygląd robi na wszystkich wrażenie :) Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim - sprzedawane były jako herbata w płatków róży. Napój rabarbarowy z wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu(...)rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny.  Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
CUKIER RÓŻANY 119

Planujecie zamknąć aromat dzikiej róży na dłużej. Ja zdecydowanie tak :) Oprócz konfitury, którą koniecznie będę musiała przygotować, bo lubi ją moja córka, powstał już cukier różany. Jego cudny aromat i kolor będzie stanowił idealny dodatek do deserów.  Ciekawa jestem jakie Wy macie pomysły na dziką różę? SKŁADNIKI: 2 szkl płatków z dzikiej róży 1 szkl cukru (gruba rafinada(...)zrobić: Do miski przełożyć płatki róży i zasypać je cukrem. Ręką mieszać cukier, do momentu, aż płatki się rozpadną i nabierze różowo-fioletowego koloru. Tak przygotowane kryształki wysypać na papier i pozostawić do wyschnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby się nie zbryliły

Kuchnia w opałach
Tort – pomysł na dekorację IV 204

Elegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze(...)Jasną masę należy przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką, rozsmarować ją, następnie otworzyć worek i różową masę starać się umieścić w środku (dzięki temu masa będzie miała odcienie różu i beżu). Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji

Trzeci talerz
Jagoda kamczacka w muffinach 150

omszoną. Towarzyszy im komarzyca. Jedziemy działać. Inspekcja pracy. Do hamaka dociera też aromat róż- właśnie zaczęły kwitnąć, mam już pierwszy worek:) A to nasz ogrodowy mutant- skrzyżowało nam różę pomarszczoną z dziką różą. Nie jest specjalnie dekoracyjna ale za to pachnie nieziemsko. Niedaleko zamieszkały niejadalne, ale wymarzone azalia pontyjska i jaśminowiec. Na pierwszym planie jaśminowiec, dalej przywrotnik i niepachnący

les mirabelles
Popołudniowa herbatka. I ciasteczko! 140

należy zapomniać, że w czasie jelitówki, trzeba uzupełniać na bieżąco płyny, aby nie doprowadzić do odwodnienia. Ja regularnie i małymi łyczkami piłam herbatkę. Szczególnie przypadła mi do gustu dzika róża.  W okresie trwania choroby nie ma się ochoty na nic, nawet na picie. A pić trzeba, na siłę trzeba. Teraz czujemy się lepiej, brak nam energii, ale ona przyjdzie(...)czasem. Zjadłam wspaniały kawałek ciasta z serkiem mascarpone i wypiłam porządną filiżankę herbaty Classic Dzika Róża od BIFIX Dzika róża to niezwykle bogate źródło witaminy C. Jej owoce zawierają dziesięciokrotnie więcej tej witaminy niż czarna porzeczka. Niewielka ich ilość wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Owoce dzikiej róży to doskonały dodatek wspomagający leczenie w przypadku obniżonej odporności

Z Kuchni Do Kuchni
Faworki (chrusty), Róże Karnawałowe 236

drugą stronę.  Za pomocą dwóch widelców wyławiać na bibułę lub papierowe ręczniki, gdy lekko ostygną, oprószyć je cukrem pudrem aromatyzowanym waniliom (wymieszanym z nasionami 1/4 laski wanilii). Róże formujemy z 3-5 krążków wyciętych szklanką(...)kieliszkiem, literatką z cienko rozwałkowanego ciasta. Położyć krążki od największego do najmniejszego, po środku mocno przycisnąć palcem by się skleiły, naciąć brzegi, smażyć jak faworki. W środek  każdej róży włożyć kawałek marmolady i przykleić wisienkę

Konrad Gotuje
Kuchnia Indyjska 117

stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki ry­żo­wej po­da­wa­ne z róż­nym na­dzie­niem: ko­ko­so­wym, chil­i, wa­rzyw(...)niej­sza jest ma­sa­la dosa z ziemnia­kami, ce­bu­lą oraz z przy­pra­wa­mi. Do tego podawane są przy­staw­ki i so­sy, róż­nią­ce się w za­leż­no­ści od re­gio­nów. Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania