Róże z jabłek są po prostu piękne i nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dlatego z okazji Światowego Dnia Pieczenia zapraszam Was wszystkich po przepis i oczywiście namawiam do zrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj . Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 3 czerwone jabłka * łyżka soku(...)paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy
Magiczne Życie Martywyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier. Róże z masy plastycznej. Masę cienko rozwałkować podsypując ją przesianym cukrem pudrem. Im cieniej ją rozwałkujemy, tym więcej płatków można przykleić do róży. Z masy wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Można również zrobić(...)kulki, położyć je między folią spożywczą i rozgnieść palcami. Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Dół kółka zwilżyć wodą, przyklejać kolejne kółka z jednocześnie odginając je i formując płatki róż. Gotowe różyczki odstawić w suche miejsce żeby stwardniały
Mama GotujeUwielbiam marmoladę różaną, a jako że nie mam dostępu do dzikiej róży, zrobiłam ją szaleńczym pomysłem z róż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących(...)płatków róż 500g cukru 250ml wody Po obraniu płatki pozostawiamy rozsypane na papierze, na około 15 minut, by robaczki miały czas zwiać :) Następnie płuczemy zimną wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Następnie pozostawiamy by lekko przestygły, po czym miksujemy Benderem lub dzbankiem do koktajli. Na koniec marmoladę jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy
Smakowy Rajdżemu o smaku mango, ananasa i papaji 500 ml śmietany 36% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru 50 g płatków migdałów Pomarańcza do dekoracji Róże z masy lukrowej: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy(...)ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami. Przepis na masę cukrową: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik W garnku rozpuszczamy margarynę
VioletoweKucharzenieŚlimaczki z ciasta francuskiego Filet ze szpinakiem w cieście francuskim Świderki z serem z ciasta francuskiego Sakiewki z ciasta francuskiego Róże z ciasta francuskiego z salami Róże z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysłodki wypiek bez którego, sporo osób nie wyobraża sobie tego okresu: Faworki vel chrusty. Ostatnio z tego samego przepisu przygotowałam pyszne Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Odpada stanie przy garnku z tłuszczem i odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie Faworki układamy za jednym zamachem i faworki light
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia. Jabłkowe róże w cieście francuskimskładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego3 jabłka80 g cukru5 łyżek brązowego cukrusok z połowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych
Przysmaki Karolkipomarańczy. Delikatnymstrumieniem, ciągle mieszając, wlewam sok z pomarańczy. Smaruję powstałymkremem wierzch i boki tortu.wykończenie:50g startej czekolady deserowejróże z czekoladyPosypuję wierzch startą czekoladą. Po środku umieszczam róże czekoladowe.Chowam do lodówki na 2h, aby kemy zesztywniały.Kroję ostrym nożem zwilżonym ciepłą wodą, aby kremy nie przyklejały się do niego.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipłatków róży? Ja wcześniej nie miałam okazji, ale gdy zostałam obdarowana pudełkiem pachnących płatków to nie mogłam się oprzeć i nastawiłam nalewkę... Mocna, ale słodka i aromatyczna. Róże są w pełnym rozkwicie, więc do dzieła! Składniki(...)garście płatków różanych (np. takich z ogrodu) 250 ml wódki 500 ml spirytusu 65 dag cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 500 ml niegazowanej wody mineralnej Wykonanie: Płatki róż należy wymieszać z 20 dag cukru i wódką. Przełożyć do dużego słoja, dodać cynamon i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Codziennie delikatnie poruszać
Pasja Smakupoziomkami zerwanymi prosto z działkowego krzaczka :) 3 garści płatków róży (ok. 30 g) 2 małe banany dojrzałe avocado 5-6 truslawek sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Banany, avocado i truskawki kroimy w kosteczkę. Zalewamy sokiem z cytryny i w pojemniczku wkładamy do zamrażarki na godzinę. Płatki róż przebieramy i odcinamy białe końcówki. Myjemy je i lekko(...)osuszamy. Zmrożone owoce przekładamy do blendera i wraz z płatkami róż oraz olejem rzepakowym miksujemy na gładką masę. Lody od razu mają gęstą konsystencję i nadają się do podania od razu co widać na zdjęciach. Oczywiście możemy je przełożyć do pojemnika i zmrozić bardziej. Podajemy je z poziomkami. Smacznego
Mienta blogsię tam w granicach 8-9 zł/ 50g Zapraszam: http://camelliatea.pl/ HERBATA CZARNA ROSSETTA To druga otrzymana herbata SKŁAD: czarna herbata liściasta, jabłko, rabarbar, pączki róży, aromat. Otwierając paczuszkę uderza nas zapach róż oraz słodki zapach jabłek. Duże cząstki owoców i płatki róży nadają herbacie niesamowitego wyglądu. Prezentuje się pięknie :) A jak smakuje ....... różano ! Aromat róż jest
kolorowotorcikowomiałam okazję spróbować jadalnych kwiatów i kroczek po kroczku staję się małym kwiatożercą.Oczywiście sięgam na razie po te najbardziej znane i lubiane kwiaty takie jak stokrotki, róże, czarny bez i fiołki. Najbardziej pożądany towar ostatnich tygodni! Rosną wszędzie tam, gdzie ich zerwać nie mogę, a to w parku, który ma w regulaminie, aby nie niszczyć zieleni(...)się pojawią w ofercie.Plany są duże bo i konfiturę, galaretkę, nalewkę, syrop i kandyzowane kwiaty bym zrobiła. Zobaczymy jak to będzie :-).Już się doczekać nie mogę sezonu różanego, aby róże łatwiej było odszukać!Zapraszam po przepis.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków jadalnej róży dodatki: puder buraczany wiórki kokosowe nerkowce(...)netkarynki maliny czerwone i czarne płatki róży Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Ugotowaną miksujemy z mlekiem jaglanym, konfiturą i płatkami róży. Nakładamy do miseczek/słoiczków i dekorujemy owocami oraz resztą dodatków. Smakuje świetnie na ciepło i zimno, smacznego :) Artykuł Różany budyń jaglany
Mienta blogporze roku w dobrym stanie owoców róży na krzakach już raczej nie znajdziecie,ale w przyszłym roku proponuję przypilnować i nazbierać wcześniej trochę tych cudownych czerwonych kuleczek. Dzika róża posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. ok. 1 kg owoców dzikiej róży 500 g cukru Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć(...)pół i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki. W dużym słoiku warstwami układać różę i cukier. Słoik nakryć gazą i odstawić na dobę aż powstanie sok. Przełożyć owoce wraz ze sokiem do mniejszych słoiczków,zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane słoiki można długo
Kolorowa kuchnia ElkiWidziałam, że jeszcze pełno owoców na róży dlatego dziś zapraszam Was na niezwykle aromatyczne wino. Mnie urzekło smakiem, aromatem i bursztynowym kolorem. Tego smaku nie da się porównać i opisać, dlatego jeśli lubicie domowe trunki, nastawcie koniecznie. Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży 3 kg cukru(...)godzin. Po rozmrożeniu wsypujemy do balonu. Wodę gotujemy i studzimy tak, by miała ok 30 st. C, rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek i wlewamy do róży. Przygotowujemy 3 słoiki, każdy napełniamy do połowy ciepłą wodą (30-35 st. C). Do jednego dodajemy 3 łyżeczki cukru i mieszamy, a następnie dodajemy uprzednio odmierzoną ilość drożdży i znów mieszamy starannie
Cynamonowe szczęście