Podaję Wam przepis na super proste i pyszne pączki. Twardą marmoladę z róży zmiksowałam z moją morelową konfiturą i nadziałam nią pączki już po usmażeniu. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Składniki na ciasto drożdżowe: 1 i 1/2 kg mąki pszennej 4 łyżki suchych drożdży , ( ok. dwóch
Apetyczna babeczkaSkładniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodziewszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży. Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze. Aby zrobić marynatę wystarczy stopniowo dodawać do mieszanki tyle oliwy
Przepisy Aleksandrynieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego jak skupienia kryształów gipsu, tworzące się w odpowiednich warunkach klimatycznych na pustyni. Zdjęcie z netu (click). Róże pustyni z natury są bardzo kruche i delikatne, łatwo je można porysować czy uszkodzić, nie powinniśmy też(...)dotykać ich zbytnio, ponieważ spowoduje to odpadanie ziarenek piasku kwarcowego zawartego w gipsie. Moje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet je pożerać bo do tego są stworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane cukrem pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę
Mia Cucina Sofietaszklanka ciepłego mleka* 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru* łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec* marmolada z róży* lukier Przygotowanie :Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet
Magiczne Życie MartyWalentynki to cudowne święto. Kojarzy mi się z serduszkami, czerwonymi różami, ręcznie wypisanymi kartkami i mnóstwem miłości. W dodatku Walentynki kojarzą mi się z własnym ślubem więc w tym dniu zawsze przygotowuję coś specjalnego. W tym roku jest to delikatny, czerwony biszkopt z delikatnym kremem i różaną konfiturą. Do przygotowania biszkoptu z serduszkiem w środku użyłam formy(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu masło kasza manna 300g kremówki 30% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru konfitura z płatków róży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie
Gotowanie i blogowaniesłoiczków i zakręcić. Nie potrzeba pasteryzować. Jaka róża do konfitury różanej? WSZYSTKIE róże są jadalne byle nie były pryskane, za to jak najbardziej pachnące :) Ja używam róży pomarszczonej
Pyry na GazNa koniec kolacji w tureckiej restauracji częstuje się gości małymi a'la galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w
Przepisy Aleksandrybarwić płatki i liście czy jak owijać taśmą florystyczną. Następnie w książce pokazano jak stworzyć krok po kroku jaśminowe kwiaty i pąki, hortensje i groszek pachnący! Są też róże na drucie i tort rocznicowy z ich wykorzystaniem! Figurki to nie wszystko! Czas nauczyć się dekoracyjnych falbanek! Plisowane wstęgi, falbankowe fantazyjne kwiaty czy koronkowe falbanki, z których powstaje niesamowity(...)pełen przepychu weselny tort z kaskadowymi falbankami! W tym dziale znajdziecie też tort z animowanymi zwierzętami, kremowy tort rocznicowy zdobiony lukrem królewskim z ciasteczkami! Są też śliczne wyciskane róże z lukru królewskiego i sposoby na wykończenie brzegów tortu, wszystko po to, aby zrobić tort weselny z różaną kulą! Poznamy metodę szprycowania metodą kontroli nacisku - jak zawsze wszystko
Plate of JoyZawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może
VioletoweKucharzenieTo ciacho z kategorii tych, co wygląda równie dobrze jak smakuje. Osobiście je uwielbiam, choć Mama twierdzi, że warstwa ciasta, mogłaby być zdecydowanie grubsza
Gosia gotujepost i coraz bliżej do Wielkiej nocy. Ale to od jutra ;) Dzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :) SKŁADNIKI(...)cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga! Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym róże będą bardziej delikatne
Kuchnia w opałachkarnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia(...)się posklejały. 4. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 5. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć
Mała CukierenkaPrzepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru cukier waniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru 375 ml mleka Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy(...)ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Formujemy z obierek róże i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły
Malinowe Pocałunki