pachniały poziomkowo (klik) . W tym roku świętujemy z Amber obsypując się płatkami róż . To nasze urodzinowe kwiaty. Wyjątkowe na wyjątkową okazję. Z zebranych o poranku płatków róż skomponowałam cztery różane bukiety - miód różany, syrop różany, wodę różaną wg Leonardo da Vinci i cukier różany . Mam nadzieję, że spodobają się Amber . Zanim je wręczę, zapraszam Was na bilans(...)aromatyczny - po prostu wspaniały! Mnie najbardziej smakuje z kozim serkiem. 250 g dobrej jakości miodu /u mnie miód akacjowy z zaprzyjaźnionej, lokalnej pasieki/ płatki z 3 kwiatów róż Zebrane płatki rozłożyć na gazie lub papierze i oczyścić - jeśli pojawią się "mali mieszkańcy". Przygotować czysty słoik i ułożyć na dnie warstwę płatków. Zalać ją częścią miodu
KUCHARNIAstałego dostępu do takich ilości róży. A uwierzcie mi, że trzeba tego towaru. Kolejna sprawa to taka, należy pamiętać o tym, że płatki każdej róży są jadalne. Do przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków(...)róż. Najwięcej roboty jest z przebieraniem tego królewskiego towaru. Bo trzeba pozbyć się listek po listku białych lub żółtych końcówek. Ale naprawdę warto. Fotki gotowej nalewki i dochodzącej w słoiku wstawię jak znajdę rozładowany telefon . W razie pytań służę pomocą
Malinowe Pocałunkiwyobrażam sobie karnawału bez faworkowych róż! Odkąd pamiętam, Mama zawsze takie robiła, a ja zawsze zachwycałam się nimi. Sama robiłam je wiele razy, wypróbowując różne przepisy. Ten jest doskonały. Róże mają delikatnie postrzępione płatki i są kruchutkie. Składniki: • te same co w przepisie na faworki oraz • słoiczek wiśni kandyzowanych • surowe białko Wykonanie: • zagniatanie(...)kółka połączyć razem poprzez naciśnięcie palcem środka najmniejszego koła. Teraz mamy pewność, że białko i uciśnięcie palcem nie spowoduje rozpadnięcia się róż podczas smażenia. • Rozgrzać tłuszcz i gdy będzie dostatecznie gorący, wrzucać róże powierzchnią z najmniejszym kołem w kierunku tłuszczu. W ten sposób płatki rozłożą się pod wpływem gorącego tłuszczu
To co kochamsię do wypieków i deserów. [nie sugerujcie się różą na zdjęciu, bo to róża ogrodowa, która robi jedynie za dekorację] Składniki: 3 garście płatków dzikiej róży 400 g cukru Wykonanie: Z płatków róż obciąć białe końców i w rozdrabniaczu lub za pomocą blendera zmiksować drobno. Dodać cukier i mieszać, aż do zabarwienia cukru. Następnie wysypać na tacę
Pasja SmakuNutami woni, które umie komponować tylko natura. Czy potrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego. Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni(...)rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją. A więc można zatrzymać zapach. Zatem można go także zjeść. Creme brulee o smaku najpiękniejszych róż, płatków rozchylonych porannym słońcem. Za tym tęsknie. Za kwiatami, zapachami, za kwitnącym krzakiem róży pod oknem. Czy się uda? Kładę deser na stole i nie mówię nic, zupełnie jakby się zjawił za sprawą magii
KUCHARNIAbyć Inka) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do momentu aż masa stanie się sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą wciętą gwiazdką u mnie 1M Wiltona. Maślane róże: Przygotować krem maślany zgodnie z tym przepisem . Wykonać róże zgodnie z tym filmikiem . Gotowe róże wstawić do lodówki na 2-3 godziny, dla utrwalenia(...)cienką 2-3 mm warstwą kremu kawowego, boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu tortu wycisnąć 3 pierścienie z kremu, po zewnętrznej stronie, zgodnie z filmem ww., na pierścieniach ułożyć róże, na pozostałej powierzchni tortu z kremu kawowego wycisnąć malutkie gwiazdki. Tort schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Smacznego! Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym Tort fistaszkowy
moj przepis nagłęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też faworki z piekarnika. Składniki : ( około 20 róż karnawałowych) 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli 1 żółtko 16 g cukru wanilinowego, ½ szklanki jogurtu greckiego, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja robię różę i faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej róży wkładamy dżem lub konfiturę. Smacznego! The post Róże karnawałowe z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRóżano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską różę. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce). Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy(...)słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców). Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy C (kilkakrotnie skuteczniejszej od syntetycznej), dla tego powinny trafić do menu w okresie jesienno-zimowym. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i mobilizują układ odpornościowy do walki z przeziębieniami i grupą. Owoce
SzczyptaSmaQMroczna bohaterka Dziewięć równoległych wymiarów Dziewięć rodzajów mrocznych istot. Dziewięć bohaterek, które mają ocalić świat. Druga część bestsellerowej serii "Mroczna bohaterka". Dziedziczka tytułu książęcego władającej magią rasy Mędrców, Jesienna Róża Al-Summers, ma piętnaście lat. Mieszka w nudnej nadmorskiej mieścinie w angielskim hrabstwie Devon. Po tajemniczej śmierci swej babci, arystokratki mającej dar jasnowidzenia, która ją wychowała, dziewczyna nie miała innego(...)nieposiadających magicznych umiejętności rodziców. Jakby nie dość było osobistej tragedii i tego, że musiała opuścić ukochany Londyn, to jeszcze polecono jej objąć stanowisko strażniczki w prowincjonalnej ludzkiej szkole. Róża ma przez dwa lata chronić jej uczniów przed złymi mocami i czarną magią. Te jednak, na szczęście lub nie, przez dłuższy czas nie dają o sobie znać. Jako strażniczka Róża
TetiisheriBardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy
Kuchnia domowa AniMazurek z marcepanem i różą to jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki(...)pieczeniacukier waniliowyodrobina soliok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)ok. 50 g konfitury z róży70 g gorzkiej czekolady40 g masłaMazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem
Słodka Stronakwitnących dzikich różach możemy już tylko pomarzyć. Ja długo zabierałam się do zrobienia syropu z płatków dzikiej róży, ale w końcu mi się udało. Moje spokojnie czekały w zamrażalce, aż znajdę dla nich chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej(...)kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej róży oczyścić, włożyć do garnka, zalać je wodą i zasypać cukrem. Wymieszać i przykryć pokrywką, a następnie odstawić na całą noc. Następnego dnia garnek postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż płatki zaczną się robić przezroczyste (ok.30-40 minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić
Pasja SmakuWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty w witaminę C i z powodzeniem zastąpią witaminy w tabletkach. Zawierają także mikroelementy, które pomagają leczyć choroby stawów i wzmacniają odporność organizmu. Jeśli teraz weźmiesz się do pracy, to nasze twoje wino będzie gotowe(...)miesiące, 4 miesiące. Dobrze zrobione wino różane ma słodkawy, deserowy smak. Kolor możemy złamać dodając owoce maliny. SKŁADNIKI 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l. wody źródlanej, 8 kg cukru kg cukru, drożdże winne pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego. WYKONANIE Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym
W kuchennym oknie Ewy- garść Przygotowanie: Owoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych
Proste PotrawyDzień dobry! Już w zeszłym roku obiecałam sobie, że nie przegapię sezonu, kiedy kwitną róże i że koniecznie coś z nich przygotuję. Niecierpliwie czekałam na ten czas, oczywiście szukając krzaków w miejscach oddalonych od centrum. Znalazłam kilka miejsc, zebrałam trochę płatków i zrobiłam z nich konfiturę - wybrałam przepis z jednego z blogów i albo przepis nie był zbyt(...)pracy i oba przetwory wyszły super - dzisiaj prezentuję Wam syrop, wkrótce konfiturę. To najcenniejsze przetwory jakie zrobiłam w tym roku, a może i nawet w całym moim życiu :-). Płatki róży są niezwykle aromatyczne, więc jeśli macie tylko do nich dostęp, nie zastanawiajcie się i przygotujcie z nich przetwory! Taki syrop z powodzeniem wykorzystacie jako dodatek do herbaty czy deseru
Pora coś zjeść