pokojowej temperaturze 340g cukru 125g greckiego jogurtu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki śmietany kremówki 3 jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię(...)ulegamy pokusie jedzenia na ciepło, bo dostaniemy zawału, że wyszedł zakalec. Ciasto jemy na zimno zachwycając się jego aksamitną konsystencją. A oto inne róże z ogrodu. I trochę bieli, no dobra:-) Ta żurawka miała ciemne liście, ale w ciółpieniu listki rosną jej jasne. Orlik za to zblakł i jest prawie biały. Podpatrzony w Wojsławicach pomysł- płotek z amorfy
les mirabellesinstrukcji obsługi makaroników , którą zamieściłam w tym poście - klik . Wybrałam wersję różaną. Patera makaroników pachniała jak świeżo zerwany bukiet róż. Zamiast barwnika użyłam suszonych wczesnym latem płatków róż, które po zmieleniu dodałam do masy białkowej. Ucierane z cukrem płatki róż połączyłam z odrobiną mascarpone i lekko doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Powstała(...)wspaniała, aromatyczna masa, którą zlepiłam makaroniki. Pani róża w takim wydaniu po prostu rozpływała się w ustach. MAKARONIKI RÓŻANE - ROSE MACARONS /na 30 sztuk makaroników - już po sklejeniu/ 110 g cukru pudru 60 g migdałów (bez skórki) 60 g białek 40 g cukru kryształu 1 łyżka suszonych płatków róż Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
KUCHARNIAtych konfitur to przygotowania, a dokładniej usuwanie pestek. Zajęcie dla osób obdarzonych anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić(...)ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQśmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików) dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży i śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże rozmieszać w miseczce
Symfonia Smakówmnie natchnęło żeby zrobić coś innego niż tradycyjnie chrust i pączki :) Z wycinaniem róż jest trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :) Składniki: 6 żółtek ¾ szklanki śmietany 18% 2 ½ szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 25ml rumu lub spirytusu Dodatkowo: Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Około 200g marmolady twardej np. różanej W mące(...)róże mamy już gotowe, przystępujemy do pieczenia. Każdą różę pieczemy obustronnie na złoty kolor, po czym wyjmujemy ze smalcu i osuszamy na papierze kuchennym lub siatce do pieczenia frytek (ja używam siatki, podkładam pod nią talerz, by tłuszcz miał gdzie spływać). Po około 2 – 3 minutach, róże przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Gdy wszystkie
Smakowy RajCzekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki. Składniki: 1 kg mąki 50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży Drożdże rozpuścić w mleku
Apetyczna babeczkaPrzy okazji robienia konfitury z róży, przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać
RAROSSAObiecałam synowi, że w sobotę będziemy robili róże karnawałowe, więc wyjścia nie było, zabraliśmy się wieczorem za nie. Zeszło nam trochę, bo róże są czasochłonne niestety, ale warto było. Młody zobaczył na własne oczy jak się je robi, spróbował i nawet mu się to wszystko podobało. Skorzystałam z przepisu z bloga moje wypieki . Ja róże(...)środka. Krążki składamy po 3 od największego, średni i najmniejszy. Środek mocno naciskamy, żeby krążki mocno się skleiły. Na dużej, głębszej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy róże, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem i na środek dajemy marmoladę lub wiśnie
kruche babeczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :) Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 2 duże jabłka 2 łyżki dżemu wiśniowego pół cytryny ok. 2 szklanki wody cukier puder Róże(...)jeśli różyczki-jabłka będą za bardzo się spiekać od góry, to można je przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! The post Róże z ciasta francuskiego i jabłek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezajadać łyżeczkami! Poszukajcie swojej róży, koniecznie! GALARETKA Z PŁATKÓW RÓŻY /na podstawie tego przepisu - klik / 300 g płatków róży 1,5 szklanki wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 filiżanki cukru 1 łyżka pektyny Oczyszczone płatki róż przekładamy do miski lub garnka, zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie(...)wysterylizowanych słoiczków, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przygotowując scones korzystam z przepisy Deb ze Smitten Kitchen (klik). Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki. W ten sam sposób przygotowałam także galaretkę z kwiatów czarnego bzu i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! A zatem kończcie
KUCHARNIAbazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione suszonymi pączkami róż. To śniadanie nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, dzień wcześniej wieczorem zrobiłam galaretki i nastawiłam pudding z chia, a rano tylko dodałam owoce i quinoę. Warto(...)słoiczkach jest już gotowa, wylewamy na nią galaretkę z dżemu z dzikiej róży i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy słoiczki, dodajemy do nich gotowy pudding kokosowy z chia. Do każdego słoiczka wrzucamy na wierzch owoce, wszystko posypujemy ekspandowaną quinoą i ozdabiamy pozostałymi pączkami róż. Życzę Wam smacznego i miłego dnia
Quinoa Raz!pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć i zwijać razem z jabłkami nadając kształt róży. Każdą różę włożyć do papilotki i foremki na mufinki. Wtedy róże będą(...)miały ładny kształt. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach. Każdy pasek posmarować dżemem Ułożyć jabłka... zawinąć pasek od dołu i zwinąć pasek nadając kształt róży Gotowe róże włożyć do foremek na muffinki Gotowe róże po wyjęciu z piekarnika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepodanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchniSkładniki:-0,5 kg owoców dzikiej róży, zebranych po pierwszych przymrozkach i pozbawionych pestek-125 ml spirytusu-250 ml wódki czystej30 dkg cukru Po usunięciu pestek owoce należy umyć i osuszyć, włożyć do słoja i zasypać cukrem,aby puściły sok.Gdy cukier zamieni się w syrop dodajemy spirytus i wódkę a następnie odstawiamy na2 tygodnie, pamiętając o potrząsaniu słojem
Maminek kulinarnyserka Almette z kolorowym pieprzem,3 świeże figi,4 listki szałwii,1 łyżka masła,1 łyżka oliwy,3 łyżeczki soku z cytryny,3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,Szczypta soli i cukru,Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek
SzczyptaSmaQ