Witajcie kochani :) weekend i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki , tym razem mamy smażenie w głębokim oleju. Mogą to być chrusty, oponki, róże od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chiliNaszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc chyba mogę powiedzieć, że próba zakończyła się sukcesem :) Zrobiłam z małej porcji i wyszło ok 30 sztuk, więc jeśli jest Was więcej niż dwoje, to śmiało podwójcie ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)wałkowania podsypujemy troszkę mąką, by się nam nie przykleiło do podłoża. Jeśli foremki mają kształt kwiatków, to w momencie gdy nie natniemy boków w trakcie pieczenia powstanie nam nie róża, a coś na kształt kielicha- prezentuje się równie ładnie :) Łopatka autorstwa Pana Grzegorza i jego Graciarni :) Zapraszam do zapoznania się z ofertą na stronie http://www.gratyiszpeje.pl
Kuchnia w czekoladzieZmagania z kompletem fioletowo-szarym opisywałam tutaj . Tym razem powstały dwa kolejne egzemplarze. Wersja nieco bardziej męska w odcieniach czerni i szarości oraz bardziej kobieca urozmaicona czerwonymi frywolitkowymi różami. Tak prezentowały się zakładki przed usztywnieniem i dodaniem chwostów. Jak widać, nie od razu wszystko wychodzi pięknie i równo, ale da się to choć trochę uratować podczas dalszej "obróbki
Wrzosowa Polanaherbaty, słodzenia kompotów, dekoracji wypieków. Przygotowanie zajmuje chwilkę. Warto przygotować i mieć w szafce choć jeden słoiczek. Do zrobienia potrzebne będą tylko dwa składniki- cukier i płatki dzikiej róży. Pamiętajcie, żeby zbierać te ostatnie z dala od drogi, bo roślina bardzo chłonie zanieczyszczenia. Proporcje zależą od tego, jak intensywny w smaku i barwie cukier chcemy otrzymać. Mój tegoroczny jest bardzo(...)intensywny, więc ilość róży można spokojnie zmniejszyć nawet o połowę. Przepis na ciasto ucierane z wykorzystaniem cukru różanego znajdziecie TUTAJ. Składniki: 300g cukru 2 garści płatków dzikiej róży W makutrze, blenderze, dowolnym naczyniu ucieramy płatki z odrobiną cukru. Jak widać drewniana pałka też daje radę. Gdy płatki będą roztarte a cukier równomiernie zabarwiony, dodajemy resztę cukru i mieszamy. Zostawiamy
Wrzosowa PolanaRoku. Na pewno spędzimy ten wieczór uroczyście. Jedni na balach, inni w domu,w gronie przyjaciół, znajomych , rodziny. Dla tych drugich proponuję kilka ciekawych, smacznych i szybkich przekąsek. Róże z ciasta francuskiego Spiralki z serem Roladki z szynki Roladki Przystawka z łososia Pomidory z mozzarellą Przekąska Serek pleśniowy z oliwkami Przekąska SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewymają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} 24.04 - 29.04 - bronzery, podkłady, pudry, korektory i róże, 30.04 - 05.05 - kredki, cienie, tusze, eyelinery, 06.05 - 10.05 - lakiery, odżywki, szminki, kredki. Inne promocje: NATURA : -40% na kosmetyki do makijażu. Oferta ważna przy zakupie
Ana Mari's worldcały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem do crem brulee lub wstawić na 30 st lub do zarumienienia do piekarnika nagrzanego
moj przepis namasa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja najpierw wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona na górze sernika, zaczęłam wyciskanie od samego środeczka sernika, później do pozostałej masy dodałam fioletowego
moj przepis nacałego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy
moj przepis nabarwnik różowy, zmiksować. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać różyczki. Najlepiej zaczynać robiąc jakby stożek z różyczek, a później trzymając tylkę pod katem 45 st wyciskać kolejne róże. Później zwiększyć kąt i nadal wyciskać, powinien powstać „kopczyk”. Jeżeli zostanie kremu można dodać barwnik fioletowy i wycisnąć ozdobne paseczki, po bokach deseru. Pianka świetnie znosi długie
moj przepis nawafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe ażurki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie mielę. Mleko przelewam do garnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję
Tradycyjna kuchnia KasiNalewka z dzikiej róży z dodatkiem wanilii i miodu jest bardzo smaczna i zdrowa, zachwyca wszystkich swoim smakiem i kolorem. Składniki: 1 kilogram dzikiej róży 300 gram cukru 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki 2 laski wanilii 200 gram miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce
Bajeczna KuchniaGotujemy 30 minut na małym ogniu . Karpia delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.wywar przecedzamy .Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny,ułożyć karpia.Z marchewki wycinamy gwiazdki i dwie róże,oliwki przekrawamy na pół,dwie zostawiamy całe .Dekorujemy półmisek marchewką oliwkami i natką pietruszki. Z przecedzonego wywaru odlewamy 1 litr i zagotowujemy ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Zimn
Bajeczna KuchniaDzisiaj stuknęły trzy lata mojego związku z Arturkiem. Jestem bardzo szczęśliwa i pełna miłości! Z samego rana pozytywnie mnie zaskoczył i obudził z różami w rękach. Ten dzień nie może być zły! Ja za to mam w planach upichcić coś pysznego, mimo ogromu nauki do przyswojenia. W końcu takie dni nie zdarzają się często. Na co padnie? Jeszcze
Be Fit Be Strong