Pikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka(...)słodka papryka, pieprz ziołowy 1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso z rosołu pokroić, f asolki przekroić na pół. Wrzucić wszystko do rosołu. 2. Jeśli zupa wyszła za gęsta (należy pamiętać że dojdzie jeszcze makaron) dolać wody, całość zagotować. 3. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku
Kto ugości moich gości?zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam. Składniki na 4 porcje 4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety(...)wrzenia.Powstałe szumowiny zebrać łyżką dodać umyte warzywa, listek laurowy,ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniu cebulę przekroić na pól i podpiec na płycie kuchenki.Dolożyc do rosołu gotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godziny po ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub kostką z kaszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepsza pomidorowa! Smak dzieciństwa … klasyka … Z przepisu Babci , robiona zawsze w poniedziałek na niedzielnym rosole. Sycąca , aromatyczna ,o wyrazistym smaku … podawana z ryżem , makaronem lub lanym ciastem. Takiej pomidorowej nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * rosół ( u mnie drobiowo-wołowy ) – 1,5 l * koncentrat pomidorowy – 200 g * śmietana 18% – 3/4 szkl * mąka pszenna(...)łyżka * sól , pieprz , cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy – musi być gorący! Dodajemy gęsty koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną soli , tak by nie było grudek. Do śmietany dolewamy niewielką ilość rosołu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i niewielką
Ostra na Słodkoostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i przypomniałam sobie o książce kucharskiej, którą dostałam od siostry - strzał w dziesiątkę - znal azłam przepis na S tar opolski makaron rosołowy. Bardzo starałam się by jak najcieniej pokroić makaron, jednak nie koniecznie(...)paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę soli i łyżkę oleju. Gotowałam aż do miękkości, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Mój rosół nie jest idealny ( smaczny jednak nie smakuje t ak jak mamy , taty czy babci) , dlatego nie podaję przepisu, po wielu, wielu próbach, testach i opiniach trzymam się kilku zasad: gotuję
NA MOIM TALERZUNasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan(...)się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje
Smakowity Blog KulinarnyKasza gryczana z sosem drobiowym... Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana. Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego. Z kawałkami soczystego kuraczaka. Wiórkami marchewki, selera i pietruszki. Pyszny, domowy obiad. Polecam! Składniki: 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki); 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g); 3 duże marchewki; 1 duża pietruszka; 1/4 korzenia selera; Opakowanie(...)garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić. Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso
Gospodyni MiejskaCiekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe(...)Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki
Z Majeczką w kuchniPewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler(...)warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka
Walijskie PichcenieGalareta to danie , które robimy w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka 2 ząbki czosnku WYKONANIE Żelatynę(...)namaczamy w zimnej wodzie (wlewamy tylko tyle, aby zamieszać całą żelatynę), gdy napęcznieje wrzucamy ją do ciepłego, przecedzonego rosołu. Mieszamy, żelatyna powinna się rozpuścić. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Mięso dobrze rozdrobnić. Marchewkę pokroić w plastry lub kostkę Do miseczek na spodzie ułożyć marchewkę, posypać natka pietruszki. Dodać po trochę mięsa, zalać rosołem tak, by pokryć całość. Ostudzony wstawić
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1/2 sztuki kurczak z rosołu, 6 szklanek Wywar z rosołu, 1/2 pęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę seler
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 2 sztuki kurczak z rosołu, 1/2 litra wywar z rosołu, 1/2 szklanki śmietana słodka, 1 łyżka mąka pszenna, - do smaku maggi, 1/2 kg marchewka ugotowana mieszankę makaronową o składzie: makaron BIO XXL, tajski makaron sojowy,suszone boczniaki,suszone grzyby mun,czosnek,por,papryczka chili ugotować na "al dente" w ciut osolonej wodzie(...)gotową wylać na sito dwie porcje kurczaka z rosołu wyjąć na talerz 1/2 litra rosołu wlać do rondla i zagotować, śmietanę słodką 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając do smaku doprawić maggi i włożyć porcje kurczaka do sosu marchewkę ugotowaną pokrojoną w talarki wymieszać z masłem i solą makaron podać z kurczakiem, sosem i marchewką.......SMACZNEGO!!! makaron
W Mojej Kuchni LubięNormalnie po niedzielnym rosole następuje pomidorowy poniedziałek. Normalnie. Ale nie tym razem ;) Dziś zmyliłam przeciwnika. Zaryzykowałam. Szukając inspiracji na pomidorowo- bazyliowy serek, który cierpliwie czekał na ten moment, przypomniałam sobie... Jakiś czas temu podczas gofrowego piątku u Stwórcy, menago siorpał zupę. Początkowo myślałam, że to jakiś sproszkowany syf. Ale nie! Zwiedziona zapachem, podpytałam. Rozemocjonowany(...)Udało się! Miałam przepis! Kartoflowy nos podpowiadał mi, że serek odda swe serkowe istnienie w słusznej sprawie. Szybko. I pysznie ;) I nie pomylił się... pół litra niedzielnego rosołu ;) opakowanie serka Arla Apetina Pomidory&Bazylia szklanka startego żółtego sera szczypta suszonego tymianku rozbełtane żółtko łyżeczka suszonych pomidorów w oliwie 2 porcje makaronu tortelini Makaron przygotowałam zgodnie z opisem
bastalenaPasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku(...)odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki
Mango Papajapołowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta(...)podać na obiad razem z ziemniakami lub na kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię