rosół - 7627 przepisów (strona:88/509)

Szybkie gotowanie: zielona micha z soczewicą i cukinią. 156

Brak czasu, brak przerwy, brak snu. Zna to dobrze zbyt wielu z nas. Praca, kariera, studia, dom, rodzina, porządki...Wyścig szczurów. Jak przy tym odżywiać się

Gawron w rosole
Orzechowo bananowa kasza jaglana 163

Dziś nad ranem pobudkę zapewniły mi promienie słońca nieśmiało zaglądające przez okno. Wyplątanie się z pościeli i marsz do kuchni po raz pierwszy od dawna sprawiły

Gawron w rosole
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 180

Mistyczne mury budynku żywieniowców, w którym przyszło mi spędzać większą część dnia, mają własne zasady bytu często do złudzenia przypominające prawa Hogwartu. Głównie nawiązuję tutaj do

Gawron w rosole
Owsiankowa chmurka 171

Weekend upłyną mi pod tytułem odpoczynku od komputera, ale już w sobotni poranek oddawałam się nieplanowanym eksperymentom w kuchni, tym bardziej gdy po kilku dniach mgły

Gawron w rosole
Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 172

Ostatni dzień listopada przywitał mnie płatkami śniegu. Trochę brakuje mi tej dziecięcej radości pojawiającej się na widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów

Gawron w rosole
Pasztet z kaczki z pistacjami 143

się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1/2 szklanki tłuszczu zdjętego z wierzchu rosołu • 3 jajka(...)smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe

To co kocham
Krokiety z mięsem 488

towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu ( ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka ) Marchewki ( 3 z rosołu ) 1 pietruszka ( z rosołu ) 1 cebula Sól Pieprz Jajka (2) Bułka tarta Olej do smażenia(...)Wykonanie: Cebulę kroimy i w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso z rosołu oraz warzywa jak i również przestudzoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( smak powinien być wyrazisty ). Na usmażone naleśniki nakładamy masę mięsną ( na środek ). Zawijamy dół, potem boki i rolujemy ( dokładnie jak gołąbki ). Lekko spłaszczamy. Rulony panierujemy

Smaki Ewy
Czernina, czarna polewka 212

Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki  z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania(...)pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca

Kulinarne przygody Gatity
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 194

już kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki 2 ½ l wody 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 1 cebula(...)Zdejmujemy szum. Następnie dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na widelec i opalamy nad ogniem ( można wykorzystać kuchenkę gazową ). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa ( porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka

Smaki Ewy
Grzybobranie 136

świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych).   RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów (nasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g(...)ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę, czosnek i seler kroimy w drobną kostkę- polecam mikser 'żyrafę', który skróci ten etap znacząco a i kostka

les mirabelles
Delikatna potrawka drobiowa wg Aleex 151

Często zastanawiam się, jak wykorzystać mięso z rosołu. Na blogu proponowałam już pulpety, galantynę z gotowanego mięsa i inne dania. Ciągle jednak, przeglądając strony internetowe, szukam różnych ciekawych receptur, które pozwoliłyby na przygotowanie pyszności z mięsa pozostającego po gotowaniu rosołu. Niedawno taki przepis znalazłam u wkn. Zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go od razu wypróbować. Delikatna potrawka drobiowa okazała(...)szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli soku z cytryny do smaku • 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki. 2. Marchewki pokroić w kostkę. 3. Cebulę pokroić w małą kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę. Osolić

W mojej kuchni
Rosół z kaszą jaglaną 144

Najlepszy rosół to ugotowany z wiejskiej kury i to jest prawda,ale jak nie mam kury to porcja z indyka też się nadaje. Właśnie na mięsie z indyka często gotuję  rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora(...)czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół

Kolorowa kuchnia Elki
Jesienne risotto z dynią 180

proste, jedyne czego wymaga to cierpliwości w mieszaniu. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w centymetrową kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Boczek kroimy w zgrabne cienkie słupki. Rosół stawiamy na kuchenkę i utrzymujemy pod przykryciem na granicy wrzenia. W rondlu rozgrzewamy porcję masła i łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną dynię i na małym ogniu najpierw podsmażamy, a później podlewamy dwoma(...)razem z boczkiem i cebulą, do czasu jak ryż otoczy się dokładnie tłuszczem i stanie się lekko przeźroczysty. Dodajemy do rondla rozgniecioną dynię i wlewamy dwie wazowe łyżki rosołu. Na małym ogniu, powoli, gotujemy całość co jakiś czas mieszając. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż

Karo in the Kitchen
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 158

cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice(...)ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska

Martyna Cooks
papryka faszerowana z mięsem z rosołu 358

Papryki właśnie teraz są najsmaczniejsze! Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację. Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy(...)gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia

6niebo

Proponowane wyszukiwania