kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów możecie wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może być z rosołu) pół pęczka natki(...)pietruszki 2-3 łyżki rosołu pół małej cebulki (opcjonalnie) sól do smaku Składniki na ciasto: 1,25 szklanki mąki 1/3 szklanki gorącej wody (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki soli mąka do posypywania stolnicy Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Mięso z kurczaka oczyszczamy dokładnie z kości i skóry. Do blendera wrzucamy zrumienioną cebulkę, kurczaka i pietruszkę. Jeśli mięso jest
Dieta bez mlekaZupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany(...)piekarniku. Włoszczyznę i kurę układam w dużym garnku, zalewam zimną wodą, wrzucam przyprawy, dodaję związany pęczek natki. Po zagotowaniu się wody zdjąć wytworzone na wierzchu szumowiny. Po zmniejszeniu gazu rosół przykrywam pokrywką i lekko gotuję przez ok. 2 godziny. Smacznego
Zasmakuj Kuchnioszukujmy się- jest ona przede wszystkim kojarzona właśnie z tymi świętami. Zapiszcie sobie i wykorzystajcie przy najbliższej nadarzającej się okazji. Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza jeśli gotujemy rosół i mamy go na tyle, by odlać odrobinę i przetrzymać w lodówce lub zamrażalniku (w zależności od tego kiedy go użyjemy). Składniki na jeden większy półmisek: 16 plastrów szynki np. konserwowej(...)opakowanie serka typu Almette 3 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany 2 jajka na twardo 600ml rosołu 4 łyżeczki żelatyny lub 7 listków uprzednio namoczonych Sól, pieprz do smaku Pomidory, sałata masłowa do dekoracji Sposób przygotowania: Serek, jedno jajko na twardo drobno pokrojone, chrzan oraz śmietanę łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Smarujemy każdy plaster szynki i zwijamy
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis na wykorzystanie kurczka z rosołu z którego nie zawsze wiemy co zrobić. W tak prosty sposób mamy pyszny, tani i szybki obiad. A tu zapraszam na kotlety mielone i pierogi z mięsa z rosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej(...)smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso z rosołu osuszyć. W miseczce roztrzepać widelcem jajka dodać mleko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Kurczaka zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry, wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka(...)łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę
W Mojej Kuchni LubięDelikatna, z mocnym, czosnkowym akcentem i jajkiem po benedyktyńsku <3 W oryginalnym przepisie zupę robi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół. Składniki 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 4 jajka 3 łyżki oliwy natka pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy. Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy z pozostałymi jajkami, następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną natkę
R'n'G KitchenPieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa się zmarnować. 😋 mięso i warzywa z rosołu(...)ząbki czosnku sól i pieprz do smaku rosół Mięso oddzielamy od kości, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o przypalaną cebulę, należy zdjąć te ciemna części. Smaku wiele nie doda, a zepsuje nam widok. Ja np nie dodaję marchewki, zwyczajnie nie lubię. Czosnku dajemy tyle ile lubimy, jeśli chcemy bardziej wyraźną pastę, należy dać więcej. Miksujemy na gładką masę
Dieta moja pasjazrobi się gorzka – jak przepalony karmel. Zawsze przed jej dodaniem naczynie z gotowaną potrawą zdejmujemy z ognia – zawartość musi lekko przestygnąć – dopiero wtedy dodajemy paprykę. Wlewamy do rondla najpierw ¼ rosołu, wszystko dokładnie mieszamy żeby rozprowadzić paprykę, następnie wlewamy pozostały rosół, wrzucamy dodatkowo suszoną włoszczyznę i całość ponownie podgrzewamy, już na mniejszym ogniu. W ten sposób wydobędziecie z papryki mocny, słodki(...)wyraźny wędzony smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny. Wlewamy pozostały rosół i zagotowujemy pod przykryciem. Wszystko już się gotuje? Pora wsypać do garnka soczewicę. Najlepiej w przypadku tego gulaszu sprawdzi się zielona lub brązowa – po ugotowaniu będą oba te rodzaje miękkie, ale zachowają formę i dodadzą potrawie przyjemnej tekstury. Pod żadnym pozorem nie używajcie tutaj soczewicy czerwonej
Karo in the Kitchenłyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) Garść posiekanego szczypiorku Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki Papryczka chili (opcjonalnie) Litr rosołu Przygotowanie: Farsz Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę – około 3 łyżek. Wszystko wymieszaj. Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz(...)wyciągnięciu z lodówki ciasto będzie już bardzo elastyczne. Rozwałkuj je na bardzo cieniutkie płaty. Krok 2 Potnij rozwałkowane płaty na kwadraty. Ponieważ won tony mają być podane w rosole, kwadraty nie powinny być zbyt duże (czyli około 5 cm/5 cm – tak by zmieściły się łyżce i można było je zjeść jednym kęsem. Przygotuj kubek z zimną wodą i pędzel. Nałóż
Niedzielny kucharzkurczak o wadze ok 1,5 kg 2 łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól(...)pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć piersi od kości, wyciąć udka i skrzydełka (kości zostawić sobie na rosół lub do innego dania). Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a także posmarować olejem. Zostawić drób w tak przygotowanej mieszance na najlepiej całą noc, a minimum godzinę. Grzyby zamoczyć na noc w wodzie, aby napęczniały. Następnie ugotować je do miękkości
Poezja Smaków - blog kulinarnylekko przyrumienić i zrobić mocno aromatyczna. Wsypujemy do wysmażonego soffritto płatki chili, bazylię i oregano, dodajemy gwiazdkę anyżu, mieszamy. Próbujemy i lekko dosalamy do smaku – jeśli macie bardzo słony rosół pomińcie ten krok a zupę w miarę potrzeby osólcie na koniec. Wsypujemy wędzoną paprykę i wlewamy naszykowany wcześniej rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy (od momentu zagotowania(...)porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego
Karo in the KitchenCzęsto pojawia się pytanie co z rosołem i innymi zupami na wywarze z mięsa? Czy jest to zgodne z dietą rozdzielną? Ten temat należy rozpatrzeć w dwóch aspektach. Pierwszy z nich to: ZGODNOŚĆ z DIETĄ ROZDZIELNĄ Pierwsza kwestia to tłuszcz. Co do tego nie ma wątpliwości! Tłuszcz, który wytapia się z mięsa jak najbardziej jest neutralny(...)tłuszcz alkalizuje kwasy żołądkowe, czyli wspomaga trawienie węglowodanów. (Przypomnę od razu, że utrudnia trawienie białek.) Dodatkowo tłuszcze wspomagają dystrybucje niektórych witamin tzw. rozpuszczalnych w tłuszczach. Krótko mówiąc połączenie wywaru, rosołu z ziemniakami, ryżem i innymi węglowodanami nie koliduje z dietą rozdzielną. Druga kwestia to wytrącanie się części białka podczas procesów gotowania. Wytrąceone-ścięte białko pojawia się
Dieta Rozdzielna i Zdrowierondelku, powinno być letnie. Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę(...)sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE NR 2 - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 jajko - pieprz, majeranek, sól - 500 g mrożonych grzybów - 2 łyżki masła Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski
SMYKWKUCHNIPomidorowa z ryżem czy makaronem? To odwieczne pytanie i odwieczna niezgoda Polaków. Ja mam swoje preferencję ale zjem obie wersje. Pomidorowa jest jednak ta sama, na dobrym rosole, z dodatkiem świeżych lub przetworzonych pomidorów. Do swojej pomidorowej najchętniej wykorzystuję passatę pomidorową, która dostępna jest już teraz z niemal każdym sklepie. Ale zamiast niej możesz użyć koncentratu pomidorowego lub ugotowanych(...)pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu
nietylkopasta.pljest przepis na pyszną zupę meksykańską z mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe(...)prosty i szybki przepis na smaczną zupę pieczarkową z mięsem mielonym 🙂 Talerz takiej zupy zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. Przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Składniki: 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka z rosołu śmietana 18% (100 g) 1 łyżka oleju 1 łyżka posiekanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię