pewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną
Zrób to smacznieuwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem. Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada nie jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje. Zupa pomidorowa będzie pyszna(...)Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru
Kuchcik gotujeteż często zostaje dużo niezjedzonego mięsa z rosołu? Przyznam, że u mnie jest tego zawsze sporo, więc mięso to zwyczajnie mrożę a po uzbieraniu większej ilości przygotowuje pierogi, krokiety albo paszteciki. Mięso wystarczy tylko zmielić, przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli
Zrób to smaczniepyszna rozgrzewająca zupa. 5 porcji Ja wykorzystałam 2 mniejsze udka z kurczaka kawałek wołowiny 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki dodatkowo kawałek świeżego pora 1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda) Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Świeży por pokroić w półplasterki. Wszystko(...)przełożyć do garnka zalać rosołem i wodą dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie) Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem
Andzia PichciKiełki fasoli, zioła są zwykle podawane do każdej miski. Podobnie jak w przypadku północnego stylu pho, papryczki chili i limonka są używane jako przyprawy. Zapraszam na moją wersję wietnamskiego rosołu. 👥 – 4 ⏰ – 30-35 minut 🇻🇳 – Wietnam ✅ Składniki ✅ 1 łyżka oleju roślinnego ✅ 3 szalotki, pokrojone w plastry ✅ 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ✅ 2 łodygi trawy cytrynowej ✅ Imbir przekrojony(...)rozrywaj mięso na strzępy. 🛠️ Bulion z rondla przelej przez sitko i ponownie wlej już czysty do rondla. 🛠️ Dodaj mięso i makaron ryżowy, gotuj, aż makaron będzie gotowy. 🛠️ Nałóż rosół, dodaj kruche warzywa z lodu, podsmażony czosnek i szalotkę, posiekane zioła, kawałki chili i ćwiartki limonki. 👍 Nigdy nie jadłem tak aromatycznego rosołu. Smacznego Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć
RafalCookrosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2 łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami
Gotowanie jest łatwePielmieni. Pyszne i sycące pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku. Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają. Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi(...)rosołem w środku to nie tylko rosyjski posiłek. Istnieje wiele odmian tego dania na całym świecie. Pielmieni są także bardzo popularne w Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji. Pielmieni. Jak zrobić pielmieni. Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek
Moja Książka Kucharskaprotoplastą znanej dobrze dzieciom naszego pokolenia marchewki z groszkiem. Według dawnej receptury pokrojona marchewka najpierw duszona jest na maśle, a następnie oprósza się ją mąką i podlewa niewielką ilością rosołu. Dzięki rosołowi danie zyskuje bogaty smak, który podkreśla natka pietruszki. Warto też wspomnieć, że „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych (…)”, czyli wspomniana wyżej lwowska(...)wiecznych wydań, w pierwszej kolejności zaprezentuję przepis oryginalny. „Oskrobawszy marchew pokraj jak makaron, i dynstuj w maśle z drobno krajaną zieloną pietruszką, posyp nieco mąką, potem rozprowadź tłustym rosołem i zagotuj”. Marchew duszona – kuchnia galicyjska A oto wersja uwspółcześniona… Składniki: 3 duże marchewki 20 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 szklanka rosołu
Trzeci talerzjest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę(...)drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego
CzarnawisienkaZupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest(...)obiad. Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej. Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu lub wody 200 g liści szczawiu* 2 łyżki masła 250 ml śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej sól do smaku Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo
Trzeci talerzGalaretki z bulionu drobiowo – warzywnego i tego co w rosole gotowane. W mojej rodzinie galaretki to nieodzowny element menu każdego uroczystego przyjęcia. Zajada się je w postaci polanej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem, w zależności co kto lubi. Ponadto każdy je lubi, ponieważ zawierają chude gotowane mięso i warzywa. W dodatku można je szybko przyrządzić, bo bazą(...)tego specjału jest najzwyklejszy domowy rosół. Artykuł Galaretki z mięsem kurczaka na bazie rosołu drobiowego pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plOdwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu, nie było. A efekt bardzo smaczny, na pewno(...)wasn’t. The final result was very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów
Martyna Cookscebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice(...)ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska
Martyna CooksTime: 50 min Pyszne, proste dietetyczne danie, które praktycznie samo się robi! Ingredients ✔kalafior (dowolna ilość) ✔pomidory świeże lub passata lub pelati (dowolna ilość) ✔marchewka, cebula (dowolna ilość) ✔szklanka rosołu (najlepiej domowego) ✔olej rzepakowy - 2 łyżeczki (10g) ✔przyprawy - sól, pieprz, chilli, świeża kolendra Instructions 1 W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i marchewkę(...)dodajemy pomidory, rosół i przyprawiamy. 3 Gotujemy ok. 30-40 min. i blendujemy na krem. 4 Jak zupa się gotuje myjemy i osuszamy kalafiora, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy w robocie z nożami, tak, żeby po rozdrobnieniu przypominał ryż. 5 Na patelni rozgrzewamy drugą połowę oleju i smażymy nasz ryż często mieszając
Martyna CooksPomyślałam, że w poniedziałki, po niedzielnym rosole, macie dylemat co przygotować z mięsa rosołowego. Dlatego też w poniedziałki postanowiłam publikować wpisy z pomysłami na wykorzystanie mięsa z rosołu. Mam nadzieję, że ten pomysł przypadnie Wam do gustu i będziecie czerpać z moich pomysłów. Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem to moja dzisiejsza propozycja na przetworzenie mięsa(...)gotowania rosołu. Zapiekanka makaronowa to proste i pyszne danie, które z pewnością wszystkim przypadnie do gustu. Kremowy, kwaskowy sos i słodki zielony groszek nadają tej zapiekance niepowtarzalnego smaku. Gorąco polecam! Na blogu możecie znaleźć inne pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu, szczególnie polecam pie z kurczakiem i porem lub tortille z mięsem rosołowym . Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym
Codzienne Gotowanie