rosół - 7627 przepisów (strona:70/509)

Rosół wołowy z gęsiną 61

ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ SKŁADNIKI 800 gramów wołowiny; 2 gęsie nogi; kości wołowe (najlepiej ze szpikiem); jarzyna do rosołu; świeży lubczyk; sól, pieprz; przepis na rosół wołowy z gęsiną Artykuł Rosół wołowy z gęsiną pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Rosół z chrzanem i imbirem 107

Rosół dziś poleca się, ale taki podkręcony. O wyrazistym smaku i aromacie, z chrzanem i imbirem. Postanowiłam trochę poeksperymentować i się udało. Taki rosół ma ciekawy smak, trochę odbiega od tego tradycyjnego. W taką pogodę w kratkę to jest idealny. Sezon grypowy w pełni, więc mam nadzieję, że talerz takiego rosołu choć trochę oddali wizję zachorowania. Oby obyło się(...)choróbska, bo nie fajnie jest chorować. Jeśli nie macie ochoty na robienie domowego makaronu to polecam Wam wałkowany od Goldmak . Pyszne makarony jak domowe. Rosół z chrzanem i imbirem

Ewa w kuchni
Rosół z kaszą manną. Wspomnienie ze stołówki, zrobiony w domu jest pyszną i pożywną zupą. PRZEPIS 104

Najpierw sami musieliśmy się do niego przekonać, bo wspomnienia nie zawsze były dobre. Rosół z kaszą manną to bardzo popularna pozycja w jadłospisach przedszkoli, szkół i wszelkich innych stołówek. Gdy jednak robimy go w domu, staje się pyszną i pożywną zupą . Przepis na rosół z kaszą manną Składniki: Około 2 litrów wywaru mięsnego ugotowanego na przykład na porcji rosołowej(...)jednej posiekanej cebuli, doprawionego solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 1 pietruszka, 8 łyżek kaszy manny, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Jak zrobić rosół z kaszą manną? Do gotującego się wywaru dodaj startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Po około 3 minutach wsyp kaszę mannę, wymieszaj, gotuj jeszcze około 4 minut, co jakiś

Kulinarna Polska
Zupa z ogórków małosolnych 82

Pyszna zupa z ogórków małosolnych. Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami. Przepis na szybką zupę z ogórków krótko kiszonych. Tradycyjna polska ogórkowa tylko mniej kwaśna, pachnące koperkiem, zabielana śmietaną. Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup i każdy ją zna, ma też pewnie swój sposób przygotowania i ulubione przyprawy. Jeśli ktoś zechce wykorzystać do zupy ogórki małosolne, polecam sprawdzony przepis(...)zrobić ogórkową na rosole? Jak przygotować zupę z ogórków małosolnych? Zupa z ogórków krótko kiszonych Zupa z ogórków małosolnych to idealne dania na upalne dni. Można jak w przepisie przygotować ją na rosole. Można także zupę z ogórków krótko marynowanych przygotować całkowicie na wywarze z warzyw i będzie to wtedy fit zupa i do tego wegetariańska. Ogórkowa Taka zupa ogórkowa

Dieta moja pasja
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi 91

Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to rosół nie z makaronem jak to przeważnie bywa a z kulkami ryżowymi z dodatkami. Taki rosół jest fajną odmianą tego tradycyjnego. Do kulek ryżowych użyłam sera, który świetnie się komponuje z resztą składników. Ser możecie kupić tutaj . Świetny smak, dobra cena, sery super zapakowane. Jednym słowem(...)rewelacja. Pyszne zakupy bez wychodzenia z domu. Jeśli lubicie nietypowe rozwiązania to zapraszam do lektury i poznania przepisu na nową odsłonę tradycji. Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi

Ewa w kuchni
Zupa pomidorowa 107

podana z makaronem, ryżem czy groszkiem ptysiowym, zawsze świetnie smakuje. Zupę pomidorową można wykonać w pełni od początku zgodnie z przepisem. Jednak zamiast przygotowywać nowy wywar, można wykorzystać rosół  z dnia poprzedniego. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-pomidorowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-pomidorowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-pomidorowa-320x200.jpg(...)zupy. Wymieszać i wlać do zupy. Całość wymieszać i zagotować. Smocze porady: Zamiast skrzydełek z kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli i robienia nowego wywaru, można wykorzystać oczywiście rosół z dnia poprzedniego. https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-pomidorowa/ Jarzyna na rosół Gotujący się rosół zupa pomidorowa z ryżem zupa pomidorowa z makaronem Artykuł Zupa pomidorowa pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Tymbaliki drobiowe z rosołu 101

Odwieczny problem: co zrobić z rosołem, który pozostał z przysłowiowej niedzieli? Można zrobić oczywiście naszą polską pomidorową albo samego siebie zaskoczyć i zrobić tymbaliki.Nie ma nigdzie powiedziane, że tego typu przekąski przygotowuje się wyłącznie na imprezy, ja je zrobiłam w poniedziałek zamiast pomidorowej.Gdy przygotowywałam rosół do tych przekąsek, wyjęłam najpierw wszystkie warzywa, rosół odstał by [...] Artykuł Tymbaliki drobiowe z rosołu

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ogórkowa 111

zrobić gdy po niedzieli zostaje nam rosół i nie chcemy go jeść kolejny dzień z rzędu. Pierwsza myśl pomidorówka, ale nie jest na to alternatywa w postaci zupy ogórkowej. Miła, kwaśna odmiana w świecie zup. Potrzebujemy: 1,5 litra rosołu 1 cebulę czerwoną 1 marchewkę 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 3/4 szklanki soku z ogórków kiszonych 1 łyżkę masła(...)żółtko W garnku rozpuszczamy masło i dolewamy oliwy. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Podsmażamy 2 minuty i zalewamy to rosołem. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. W kolejnym kroku dodajemy ogórki starte na grubych oczkach oraz wlewamy sok z ogórków i gotujemy kolejne

Emskie Smaki
Potrawka z kurczaka 101

Potrawka z kurczaka Potrawka z kurczaka Często zostaje nam mięso z rosołu  i nie wiadomo jak wykorzystać pozostałe mięso. Polecam potrawkę z kurczaka. Trudno mi podać ilość składników oby podać dokładny przepis, bo każdy z nas ma inna ilość mięsa. Każdy musi dopasować do ilości swojego mięsa. Składniki:  mięso z czterech ćwiartek z kurczaka pęczek zielonej pietruszki(...)gotowane średnie  marchewki z rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok litra rosołu Wykonanie: Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i drobno pokroić. Marchewkę również drobno pokroić. Masło roztopić  na małym ogniu w garnku i dodać do niego mąkę. Zrobi się z tego jedna wielka kluska, ale to nic nie szkodzi, małymi partiami dolewać bulion

Pomysłowa kuchnia
Wegetariański rosół 93

Przygotowanie wegetariańskiego rosołu jest bardzo proste. Wystarczy duża ilość warzyw, odpowiednich przypraw, by zrobić aromatyczny rosół bez mięsa. Cały sekret ... Czytaj dalej Wegetariański rosół Artykuł Wegetariański rosół pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy

Pink Envelope
Zupa krem z kalafiora 133

kalafiora – to pyszna kremowa zupa, którą możecie zrobić na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu często gotujemy większą ilość bulionu jarzynowego , czy też rosołu , a potem dzielimy go na mniejsze porcje, a następnie mrozimy, by w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota na zupę na bazie bulionu (sprawdź nasz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z kalafiora – Składniki: 1 średni kalafior – ok. 800 g (już po wycięciu kłębu i liści) 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu odcedzonego od mięsa i warzyw) – lub więcej jeśli wolicie mniej gęste zupy 500 g ziemniaków 1 średnia cebula – ok. 90 g 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki kremówki

Kulinarne Przeboje
PASZTECIKI Z MIĘSEM 124

Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). SKŁADNIKI CIASTO   350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka 1 szklanka mleka PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki

cool and minty
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 172

chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie . Gdyby tylko chciało mi się je codziennie robić . Cała tajemnica polega na dokładnym podsmażeniu mięsa , pozostałego po gotowaniu rosołu . Ale żeby uzyskać kozacki smak , trzeba je podsmażyć wraz ze zmielonymi warzywami , także wyłowionymi z rosołu . Ot taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się(...)szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : mięso z rosołu , ja użyłam mięsa z przepiórek , ale może być kurze ( około 4 szklanek obranego z kości mięsa . Odpowiada 8 szt przepiórek lub jednej kurze rosołowej . Skórki zostawiamy ) warzywa odłowione z rosołu

Ogrodnik w podróży
Galaretki drobiowe z kurczaka 128

kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków) ocet do podania Przygotowanie: Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki , dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu . Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak dobrze się ugotował, potrzeba minimum jednej godziny. W międzyczasie przygotowujemy kubeczki: kiedy marchewka w rosole jest już(...)mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym rozpuszczamy w gorącym rosole. Zalewamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy już będą

Za drzwiami kuchni
Ramen – japońska zupa 339

pewnym sensie ramen stanowi odpowiednik polskiego rosołu. Podstawą tego dania jest makaron oraz bulion. Tradycyjny makaron ramen robi się z czterech składników: wody, mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso(...)pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren

Kierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania