najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku) - 3 łyżeczki świeżo startego imbiru(...)paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem
mojewypiekiinietylkościśle przepisu, ani żadnych proporcji. W zasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g(...)świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu
mojewypiekiinietylkojakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu, co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna(...)wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina) 4 średnie cebule 5 - 6 ząbków czosnku gotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) pęczek natki pietruszki sól pieprz ostra papryka oliwa i masło do smażenia
Stare GaryOstatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego po rosole. Warzywa z rosołu (oprócz marchewki) również w moim domu nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem dlatego koniecznie musiałam je jakoś wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść(...)wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki: 1/2 kg ugotowanych udek kaczki 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część) 1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie 2 liście laurowe
Mango PapajaNiezwykle proste,smaczne i trochę zapomniane danie.Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj ) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego.Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa ,z delikatnym,rozpływąjacym się w ustach mięsem,z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.Po ugotowaniu rosołu,wyławiamy miękkie mięso i przygotowujemy sos musztardowy. Składniki(...)musztardowy: 200 ml rosołu-spora chochla 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa) 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia-daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki) 2 spore łyżki jogurtu greckiego łyżeczka cukru ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Rosół zagotować w rondelku,dodać musztardę mieszając rózgą.W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos.Pogotować chwilę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe, czemu(...)jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących
Codzienna kuchnia niecodziennałopatki -2 ćwiartki z kurczaka -jedna czerstwa bułka -jedna cebula -2-3 ząbki czosnku -2 jajka -przyprawa barbecue -przyprawa warzywna Ćwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka. Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu: -ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy -ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami(...)cienkie placki. Na rozwałkowane placki nakładamy farsz. Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki. Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie na galaretkę z kurczakiem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C a kiedy
Maminek kulinarnystygnie. Jest to dla mnie również bardzo ważna informacja, że mogę włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach(...)wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie
Kulinarny karnet ChristopheraMargarytka narobiła mi ochoty na szybki i domowy obiad. Nie powiem, abym musiała wykorzystać resztki z rosołu, bo takowych nie miałam. Potrawkę przyrządziłam od początku do końca ze świadomą premedytacją ;) Na pierwszy raz ściągnęłam przepis. Następnym razem pokombinuję coś swojego. Po raz kolejny dziękuję! Potrawka z kurczaka 2 udka z kurczaka (ugotowane) 3 szklanki zimnego rosołu 1 łyżka masła(...)żółtko 3 łyżki śmietany pieprz, gałka muszkatołowa Mięso z udek oddzieliłam od kości, pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę i żółtko rozmąciłam w ok. 0,5 szklanki zimnego rosołu. Na roztopionym maśle zasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół z żółtkami i śmietaną
bastalenaDomowy pasztet pieczony Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później. Składniki(...)smalec MOJA RADA: pyszny domowy pasztet możemy wykonać także z resztek mięsa które zostały nam z obiadów lub na przykład po świętach. Wystarczy zmielić wszystko w maszynce, dodać rosół lub bulion, przyprawy, surową wątróbkę, jajka, cebulkę i gotowe. *** Mięso (oprócz wątróbki) przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Na mięsie wykładamy włoszczyznę, suszone grzybki jeśli ich używamy
Blog z ApetytemROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ SKŁADNIKI 800 gramów wołowiny; 2 gęsie nogi; kości wołowe (najlepiej ze szpikiem); jarzyna do rosołu; świeży lubczyk; sól, pieprz; przepis na rosół wołowy z gęsiną Artykuł Rosół wołowy z gęsiną pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaRosół dziś poleca się, ale taki podkręcony. O wyrazistym smaku i aromacie, z chrzanem i imbirem. Postanowiłam trochę poeksperymentować i się udało. Taki rosół ma ciekawy smak, trochę odbiega od tego tradycyjnego. W taką pogodę w kratkę to jest idealny. Sezon grypowy w pełni, więc mam nadzieję, że talerz takiego rosołu choć trochę oddali wizję zachorowania. Oby obyło się(...)choróbska, bo nie fajnie jest chorować. Jeśli nie macie ochoty na robienie domowego makaronu to polecam Wam wałkowany od Goldmak . Pyszne makarony jak domowe. Rosół z chrzanem i imbirem
Ewa w kuchniNajpierw sami musieliśmy się do niego przekonać, bo wspomnienia nie zawsze były dobre. Rosół z kaszą manną to bardzo popularna pozycja w jadłospisach przedszkoli, szkół i wszelkich innych stołówek. Gdy jednak robimy go w domu, staje się pyszną i pożywną zupą . Przepis na rosół z kaszą manną Składniki: Około 2 litrów wywaru mięsnego ugotowanego na przykład na porcji rosołowej(...)jednej posiekanej cebuli, doprawionego solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 1 pietruszka, 8 łyżek kaszy manny, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Jak zrobić rosół z kaszą manną? Do gotującego się wywaru dodaj startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Po około 3 minutach wsyp kaszę mannę, wymieszaj, gotuj jeszcze około 4 minut, co jakiś
Kulinarna PolskaPyszna zupa z ogórków małosolnych. Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami. Przepis na szybką zupę z ogórków krótko kiszonych. Tradycyjna polska ogórkowa tylko mniej kwaśna, pachnące koperkiem, zabielana śmietaną. Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup i każdy ją zna, ma też pewnie swój sposób przygotowania i ulubione przyprawy. Jeśli ktoś zechce wykorzystać do zupy ogórki małosolne, polecam sprawdzony przepis(...)zrobić ogórkową na rosole? Jak przygotować zupę z ogórków małosolnych? Zupa z ogórków krótko kiszonych Zupa z ogórków małosolnych to idealne dania na upalne dni. Można jak w przepisie przygotować ją na rosole. Można także zupę z ogórków krótko marynowanych przygotować całkowicie na wywarze z warzyw i będzie to wtedy fit zupa i do tego wegetariańska. Ogórkowa Taka zupa ogórkowa
Dieta moja pasjaDziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to rosół nie z makaronem jak to przeważnie bywa a z kulkami ryżowymi z dodatkami. Taki rosół jest fajną odmianą tego tradycyjnego. Do kulek ryżowych użyłam sera, który świetnie się komponuje z resztą składników. Ser możecie kupić tutaj . Świetny smak, dobra cena, sery super zapakowane. Jednym słowem(...)rewelacja. Pyszne zakupy bez wychodzenia z domu. Jeśli lubicie nietypowe rozwiązania to zapraszam do lektury i poznania przepisu na nową odsłonę tradycji. Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Ewa w kuchni