Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak(...)godziny cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem. Po przepis na makaron zapraszam tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal(...)najlepiej smakuje na drugi dzień) Ilość porcji: 6-8 Składniki: · 3 litry dobrego rosołu drobiowego · 6 listków kafiru (3+3) · 5-6 łyżeczek świeżego imbiru
Bazując na smakukarczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego) koperek świeży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wyrobić dokładnie, doprawić w razie potrzeby(...)uformować kulki. Rosół wlać do szerokiego garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się rosołu wrzucić pulpety, zmniejszyć ogień i gotować, aby rosół ledwo "mrugał". Koncentrat wymieszać z mąką, dodać odrobinę rosołu, wymieszać aby masa była jednolita i wlać do pulpetów. Tak powstały sos gotować przez chwilkę i doprawić do smaku w razie potrzeby. Na końcu wsypać posiekany koperek. Efekt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory
Gospodyni MiejskaCzęsto gotuję rosół,bo dla mnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół(...)zdjąć powstałe "szumy", zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele i listek i podpieczoną cebulę. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gorący rosół z indyka podawać z makaronem. Wersja bez mięsa ...i z mięsem z indyka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko. Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta z łososia 2 łyżeczki soku cytrynowego 8 małych gałązek koperku sól pieprz 2 łyżki octu z sherry 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon ) pół łyżeczki miodu 2 dojrzałe pomidory Przygotowanie Cukinie umyłem i oczyściłem(...)wzdłuż na paski szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem
R'n'G KitchenKażdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił. Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół z kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy(...)mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Bulion (rosół) zagotowujemy. Dokładnie umyte ziemniaki kroimy ze skórką w kostkę. Kaszę wrzucamy na wrzący rosół, po ok. 5 minutach od ponownego zawrzenia, dodajemy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony w półkrążki por. Cebulę kroimy
mojewypiekiinietylkoRosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny(...)spiekamy na ogniu lub na suchej patelni, dokładamy. Wołowinę obmywamy i wkładamy do reszty, dosypujemy soli pieprzu i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na ogień. Jak wyjdą "szumowiny" ściągamy z rosołu. Zmniejszamy gaz na "pyrkający" i gotujemy aż do miękkości mięsa. (Gotowanie na małym ogniu jest ważne, aby rosół był klarowny). Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę. Zagniatamy
Pelusiowa Kuchniałyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę(...)czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce i wstawić do lodówki (im dłużej tam pozostanie tym lepiej, ja trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można
Przepysznik - BLW i nie tylkoDodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem(...)mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić. Naszykujcie sobie duży garnek i drewnianą łyżkę. Wlejcie całą szklankę oleju i podgrzejcie go na średnim ogniu. Żeby sprawdzić, czy osiągnął już odpowiednią temperaturę, wrzućcie szczyptę mąki – jeśli zacznie się pienić, zaczynamy najtrudniejszy etap gumbo , który będzie wymagał od Was uwagi
Karo in the KitchenDzisiaj mam dla Was wegetariański rosół na bazie pieczonych warzyw. Tak, wegetariański = bez mięska! "Ale jak to rosół bez mięsa?". Ano tak to! Sekretem jest dobór warzyw i przypraw oraz długi czas gotowania. Pieczone warzywa dodatkowo podbijają smak i dodają więcej aromatu. Smak mięsa rekompensujemy sosem sojowym. Rosół wychodzi naprawdę pyszny. Kto nie wierzy, niech spróbuje! Czego potrzebujemy (na duży(...)garnek rosołu): - 2,5 litra zimnej wody - 2 cebule - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 duży seler selera - 2 ząbki czosnku - zielone część pora - natka pietruszki, liście oraz łodyżki - 1 łyżka oleju - 4 ziarna ziela angielskiego - 10 ziaren pieprzu - 4 liście laurowe - kawałek imbiru (ok 3cm) lub łyżka suszonego imbiru - 2 łyżki sosu sojowego - sól Przygotowanie: 1. Cebulę, marchewki, pietruszki
two broke sistersTakiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda Sos: 500 ml rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki(...)cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy do garnka razem z moczonymi rodzynkami. Gotujemy. Przyprawiamy solą, cukrem , octem
Smaki Ewywielu, rosół w niedzielę to już tradycja. U mnie w domu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako pierwsze danie na ważnych uroczystościach rodzinnych. Ogólnie rzecz ujmując, prawie wszyscy lubimy rosół, tak więc dzisiaj proponuję rosół drobiowy na skrzydełkach z makaronem. Składniki: 2 – 2 ½ l wody 6 skrzydełek 5 marchewek Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Sól(...)szum. Marchew, pietruszkę, seler, obieramy, myjemy i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Dodajemy pieprz w ziarenkach. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem ( aż będzie częściowo będzie czarna ). Umieszczamy w rosole. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą. Gotujemy do miękkości warzyw ( na wolnym ogniu ). Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO
Smaki EwyWszystkim życzę zdrowia, ale gdyby zdarzyło Wam się zachorować znalazłam w kuchni pruskiej bardzo stary przypis: Rosół dla chorego. Nie odważyłabym się użyć gołębia. Ale ja podrasowałam ten przepis kluseczkami z maki gryczanej. Mąka gryczana zawiera rutynę, która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:) Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna(...)witaminy C . Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed
AZgotuj!Mój dziadek pochodził z Krakowa i właśnie taki rosół babcia dla niego przygotowywała. Nie lubił rosołu z makaronem, bo był dla niego za mdły, ale za to uwielbiał rosołek z dodatkiem ziemniaków i dużej ilości warzyw.W ubiegłym tygodniu byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw(...)prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł
Rozpustne gotowanie