dodatek do kremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie Hańderek . Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony(...)cebula 1 pietruszka z rosołu sól pieprz szczypta imbiru Szynka Dziedzica Hańderek pokrojona w cienkie plastry łyżka miodu grzanki Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż się miejscami przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków , do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, przyprawiamy do smaku, a do drugiego bób cebulę i pietruszkę. Obydwie zupy gotujemy
Gotowanie jest łatwemarynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu. Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół(...)rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie. Cebulę zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy
Stare Garycelem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się nie zmarnuje :-) Poniżej rozpisałam Wam jak to zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis(...)zebrała podczas gotowania, a do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z powstałego rosołu, kroimy i z powrotem przekładamy do garnka (oczywiście cebulę i pora usuwamy). Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką, majerankiem - nie bójcie się przypraw, ma być
Czary - gary w kuchnivegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić przez sito. Mięso z udek(...)skrzydełek oddzielić od kości, ściągnąć skórę (skórę wyrzucić). Marchewkę pokroić w plastry (reszty włoszczyzny nie wykorzystywałam do tego przepisu). Do gorącego, przecedzonego, ściągniętego z ognia, rosołu wsypać suchą żelatynę i dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować! Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem (w tym plastry marchewki ugotowanej w rosole), kawałki mięsa
Gospodyni MiejskaZupa czosnkowa zachwyciła mnie podczas wczasów w Pecu pod Śnieżką, w Czechach. Od tego czasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :) Składniki (dla 2 osób): 0,5 litra rosołu mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa(...)suchej patelni, uzyskując grzanki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru. Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę). Zupę należy
Smak mojego domułyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa(...)Marchewkę przekrój wzdłuż i mniejsze kawałki. Wrzuć do rosołu i ugotuj do miękkości (kilkanaście minut). Nie wylewaj rosołu po ugotowaniu marchewek! Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło rozpuści się i spieni, wrzuć cebulę. Na mniejszym ogniu smaż kilka minut na złociście. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minutki, często
Anioszek w kuchninasze życie było proste, bez problemów. Czas gdy byliśmy dziećmi. Może nie są to potrawy z najwyższej półki ale powodują miłe wspomnienia. Takie właśnie emocje wywołuje u mnie rosół z lanymi kluseczkami i chleb maczany w jajku i smażony na patelni. A czy Wy macie takie potrawy dzięki którym wracacie do dzieciństwa? Rosół z lanymi kluseczkami. Zostało mi ostatnio troszkę(...)rosołu dlatego postanowiłam zrobić go z kluseczkami jakie robiła mi mama. Żeby zrobić kluseczki potrzebujemy: -jajko -mąka (ok. 1,5 łyżki) -sól Jajko mąkę i szczyptę soli mieszamy razem. Musimy uważać żeby nie dać za dużo mąki by nie było za gęste. Rosół stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łyżeczką nakładamy kluseczki do rosołu (wielkość ustalamy sami-mogą być
Magia jedzenia.Turecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią turecką, ale nie lubisz dużych eksperymentów kulinarnych, ten przepis jest dla Ciebie! Smacznego! Szybkie fakty: Przepis dla 4 osób Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 143 kcal Łatwość przyrządzenia: normalne Całkowity czas wykonania: 60 minut(...)Składniki pomidor — 2 duże sztuki pierś kurczaka — 1 sztuka rosół — 2 szklanki koncentrat pomidorowy — 1 łyżka masło — 1 łyżka makaron ryżowy — 5 łyżek sól — szczypta czarny pieprz — szczypta cytryna — 1 sztuka Przygotowanie Umyć kurczaka, włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Wyjąć kurczaka, podzielić w kawałki ręką. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić
Tureckie Przepisysię nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp." Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę. Niemieckie pierogi ( cyt .) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc(...)swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 1 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl wody szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu) 50 g wędzonego boczku 2 jaja ugotowane na twardo cebula po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki sól, pieprz do smaku sos: 150 g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki
6niebotrwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu z kluseczkami(...)Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole
Food Squarezarania dziejów kapitalistycznych dzieli miejsce na kuchennej półce z solą, jest istną zmorą. Producenci w swych spotach reklamowych odwołują się np. do smaków dzieciństwa. Albo pokazują, że dobry rosół zaprawiony kostką rosołową jest jak panaceum na całe zło istniejące w świecie. O zgrozo! Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję Jaki jest skład kostki rosołowej? Co do listy składników(...)obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić tego z dodawaniem do potraw rozmaitych grzybów czy brokułów, które same w sobie zawierają glutaminian sodu (sam często do rosołu dodaję suszone grzyby ale to inna bajka). Mam na myśli dodawanie całej listy chemii do naszych potraw, która jest w tych "polepszaczach". To ta magiczna kostka, daje ten "trójwymiarowy" smak
Right Behind The KitchenZazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam(...)ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki
Czerwień i błękitPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam(...)mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarneDelikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku(...)Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości. Rosół przecedzamy przez sitko i odlewamy 2 litry. 4. W gorącym rosole
Gotowanie...to proste !www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie(...)mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie
Di gotuje