Jeśli po ugotowaniu rosołu nie ma komu zjeść mięsa na którym go ugotowaliśmy to możemy przygotować pyszną pastę do chleba. Wymaga to trochę zachodu, ale warto to zrobić. A gdy nie damy rady zjeść pasty na bieżąco to możemy przechować ją w słoiczkach, zagotować dwukrotnie ( dzień po dniu) i otworzyć słoiczek kiedy przyjdzie nam na nią ochota :) Tym sposobem(...)się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty... Składniki : ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu; kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki ok. 30 dag wątróbek z indyka sól, pieprz czarny i ziołowy mielony majeranek, oregano, papryka ostra kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa ok. 10 dag mieszanki suszonych
Proste Potrawywiesz co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? U mnie sprawdziły się klopsiki, które szczególnie smakują dzieciakom, z dodatkiem sosiku pomidorowego. Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko Mleko Sól, pieprz Łyżeczka koperku Pół łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej Masło klarowane Mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej ½ szklanki rosołu Wykonanie: Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić(...)dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki
Tradycyjna Kuchniabardziej wchodzi w rachubę. Nie wiemy dlaczego aż tylu ludzi marnuje podstawowe składniki :/ Postaramy się, postaramy…bo nam też nie zawsze udaje się. Oto kolejny przepis z niedzielnego „rosołu”. Składniki 300 g mięsa z rosołu warzywa ugotowane z rosołu ( proporcja 1:1) 2 jajka natka pietruszki bułka tarta mąka olej do smażenia 500 ml rosołu 1 szklanka passaty pomidorowej(...)makaron sól, pieprz cukier Przygotowanie Zmielone mięso i warzywa mieszamy z jajkami i bułką tartą (3 łyżki). Z masy formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Rosół rozgrzewamy, dodajemy passatę, przyprawy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i wrzucamy pulpety. Dusimy przez kwadrans na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron, Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy
R'n'G KitchenDostałam bażanty, nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Postanowiłam że zrobię rosołek i wyszedł pyszny. Uważam że rosół z bażanta jest bardzo delikatny a mięsko rozpływa się w ustach. Do garnka wlać wodę, włożyć umytego i pokrojonego w kawałki bażanta. Zagotować, zdjąć szumy. Następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Gotować mięso 30 minut. Doprawić do smaku solą. Marchew(...)pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Dodać do rosołu. Teraz już kolej na ziarenka ziela angielskiego, opaloną na gazie cebulę, łodygi natki pietruszki, pieprz. Pietruszkę związać i po ugotowaniu wyrzucić. Gotować na małym ogniu tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Gdyby wywar się wygotował dolać wody, ale nie za dużo. Lepiej na początku wlać trochę więcej wody niż
Kuchnia PokoleńNaginam czasoprzestrzeń, aby wyrobić się dla Was z publikacją świątecznych przepisów ;D Dzielnie pomaga mi w tym duży kubek kawy i nieco skrócony sen ;) Klasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej(...)całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący
My simple kitchensurowy zapach. Wsypujemy pokrojoną paprykę, całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu smażymy paprykę z dodatkami przez 8-10 minut, aż zagrzeje się i zmieni kolor. Wlewamy gorący rosół, wsypujemy sproszkowaną paprykę, dodajemy cukier lub miód. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości papryki przez 30-40 minut. Po tym czasie całość ściągamy(...)dużo kolagenu. Do dobrego połączenia i do formowania nie potrzebuje jajka, tym bardziej że klopsiki są małe i nie zawierają wielu sypkich ani twardych dodatków. Wszystkie składniki klopsików (poza rosołem) umieszczamy w dużej misce. Mięso dokładnie wyrabiamy dłonią do dobrego wymieszania i połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy 12-13 małych klopsików. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy
Karo in the KitchenPrzyrządzenie potrawki z kurczaka to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu rosołu i mięsa. Prosty, szybki, smaczny i tani obiad. W większości domów w niedzielę na obiad gości rosół a w poniedziałek przerabiamy go na pomidorówkę. Jednak ja bardzo często przyrządzam tą właśnie potrawkę, uwielbiana przez moją rodzinę :) Składniki: * 3 łyżki masła * 2 łyżki mąki * 2 szklanki rosołu * pół(...)szklanki śmietanki 12% * 3 żółtka * sok z połowy cytryny * około 1 łyżki cukru Dodatkowo drobno pokrojona marchewka i mięso z rosołu. wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić z tego zasmażkę. Następnie wlać rosół, wsypać cukier i dodać sok z cytryny, zagotować co chwilę mieszając. W szklance wymieszać śmietanę z żółtkami. Przygotowaną zawiesinę wlać do sosu, wymieszać
Zrób to smaczniesurowy zapach. Wsypujemy pokrojoną paprykę, całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu smażymy paprykę z dodatkami przez 8-10 minut, aż zagrzeje się i zmieni kolor. Wlewamy gorący rosół, wsypujemy sproszkowaną paprykę, dodajemy cukier lub miód. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości papryki przez 30-40 minut. Po tym czasie całość ściągamy(...)dużo kolagenu. Do dobrego połączenia i do formowania nie potrzebuje jajka, tym bardziej że klopsiki są małe i nie zawierają wielu sypkich ani twardych dodatków. Wszystkie składniki klopsików (poza rosołem) umieszczamy w dużej misce. Mięso dokładnie wyrabiamy dłonią do dobrego wymieszania i połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy 12-13 małych klopsików. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy
Karo in the KitchenPasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie(...)pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka + 1/2 szkl. rosołu z gęsi do namoczenia lub woda 4-5 łyżek bułki tartej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Bułkę namoczyć w rosole. Mięso
Codziennik Kuchennyjuż kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny, jedyny i słuszny przepis na ramen. Każdy japoński kucharz ma swoją własną recepturę. Wspólny jest tylko właśnie ów makaron i rosół. W zależności od tego co wejdzie w skład rosołu wyróżnia się kilka bazowych typów ramenu. Moja wersja to połączenie miso-ramen oraz shoyu-ramen. Jednak to, w jaki sposób zrobicie swój(...)świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis na dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody włożyłem mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem laurowym, zielem angielskim oraz algami. Całość
Jacob TastesSKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 3 duże ząbki czosnku 2 duże cukinie kilka dużych gałązek bazylii 2 gałązki oregano (można zastąpić płaską łyżeczką suszonego) opcjonalnie gałązka lubczyku 2 litry rosołu warzywno-drobiowego 200 g ryżu sól, świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Do dużego garnka wlać rosół. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Czosnek obrać z łupin(...)pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie umyć i pokroić w dużą kostkę. Gałązki bazylii i oregano umyć, po czym obrać tylko liście. Wszystkie składniki dodać do rosołu i zagotować (jeżeli posiadacie lubczyk, to też można go dodać, ale należy go wyciągnąć przed zmiksowaniem zupy). Całość gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. W międzyczasie ugotować ryż według
Passions hobbies lifeRosół może nie kojarzy się z dietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny rosół z gotowanym mięsem z indyka i makaronem z cukinii i marchewki (można go zrobić w za pomocą specjalnej temperówki do warzyw). Rosół może i nieco różni się od tego tradycyjnego, ale jest(...)umyć, marchewki obrać. Za pomocą temperówki do warzyw* zrobić makaron z cukinii i marchewek. Wrzucić na około 3-4 minut do garnka z wrzącą wodą. Odcedzić i podawać z rosołem. Do rosołu polecam dorzucić też mięso z indyka. Smacznego! * ja używam takiej - klik
Healthy food explorerZapraszam na smaczne paszteciki upieczone z warzyw oraz mięsa z rosołu. W ten sposób nie marnujemy żywności i mamy świetne smarowidło do kanapek. Można również upiec je w jednej większej formie. Polecam Składniki: kawałek selera z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu mięso z ćwiatki i udka z rosołu 2-3 łyżki bułki tartej
słodkie i nie tylko historie kulinarneidealnie nadają się do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Zawsze warto mieć je w zamrażalniku. Dzięki nim gotowanie na tydzień może być proste, przyjemne i przede wszystkim szybkie. Esencjonalny rosół bazowy Esencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut(...)zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Domowy sos pomidorowy Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na idealny domowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów
Niedzielny kucharzłyżeczkę suszonych lub surowych liści bluszczyku kurdybanek zamiast pietruszki zielonej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mięty w proszku ,lub 1 łyżkę świeżej -wspomaga smak rosołu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie(...)kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku
w mojej kuchni