rosół - 7627 przepisów (strona:64/509)

Rosół - lekarstwo na wszystko! 85

Gości u każdego zazwyczaj w niedzielę, a jak zostanie, to jest przerabiany na pomidorówkę. Pomaga w przeziębieniach i złym samopoczuciu. Tak - jest to rosół. Wielu z Was (do pewnego czasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler(...)pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda  Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy do czasu, aż na wierzchu pojawią się tzw. "szumowiny". Zbieramy je dokładnie. Gotujemy cały czas bez przykrycia.   Następnie doprawiamy do smaku, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotujemy na małym ogniu

My World by Dagmara Rek
Kluski domowe, rosół. 119

Kluski :) trochę mąki, sól, jajko, ciut wody i już :) ... Jak są kluski, to musi być rosół :) , tym razem wieprzowy rosół na klopsikach z łopatki mielonej... Do pół kg mielonego dodajemy jajko, łyżkę majeranku, ~pół łyżeczki soli, pieprz, trochę bułki tartej, wyrabiamy na jednolita masę i wstawiamy 3 litry osolonej wody na rosół z liściem, zielem, cebulą... Kulamy pulpety i czekamy(...)zagotowanie wody :) Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy 5 min. ... potem wyławiamy cedzakiem i wrzucamy włoszczyznę, która zagotuje się w 8-10 min. ... Rosół mamy gotowy :) czas na kluski...  Do szklanki mąki dodajemy jajko, sól, ciut wody...wyrabiamy ciasto, wałkujemy ... przesypujemy mąką i kroimy na cztery :) składamy razem... ...dzielimy na wybraną szerokość... ...i każdy kawałek po kolei

chleba naszego
Terrina wielkanocna 146

łyżki kukurydzy z puszki ( z tą nie należy przesadzać, aby całość nie była zbyt słodka) 4 ugotowane na twardo jaja 240 g słoiczek sosu ziołowego z czosnkiem 150 g rosołu- u mnie rosół z kaczki . Jeśli nie macie rosołu może być z pół kostki rosołowej. 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek śmietany 30% sól i pieprz do smaku Szynkę pokrój(...)kosteczkę, warzywa-marchewkę i groszek ugotuj al dente. Nie mogą się rozgotować.Odstaw warzywa do całkowitego wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw do wychłodzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj następnie sos ziołowy z czosnkiem i ciągle miksując dosmacz solą i pieprzem. Na koniec wlej tężejący rosół

Z Kuchni Do Kuchni
Galareta wieprzowa z majerankiem 161

kropli jabłkowego nie zaszkodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wersja zawiera żelatynę , gdyż jest zrobiona z łopatki i kawałka szynki , a one nie żelują rosołu . Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka(...)dobę do lodówki . Po tym czasie wkładamy do garnka , zalewamy 4 l wody , dokładamy obrane warzywa , pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól do smaku i gotujemy na małym ogniu 2 godziny . Rosół ma delikatnie pykać , a nie wściekle bulgotać . Wyłączamy

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem 111

muszą zadowolić się tymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam z rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szkl. mąki (używa(...)młyna, ale może być tortowa) 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów

Kuchnia Beaty
Kotlety z mięsa z rosołu 725

pewnie większość osób zastanawiam się co zrobić z mięsem z rosołu, które nie zawsze zostanie zjedzone tego samego dnia. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z  surówką z włoskiej kapusty  lub po prostu zimne na kanapki(...)ogórkiem kiszonym. Składniki: mięso z rosołu około 400 g warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula 2 jajka sól pieprz przyprawa do kurczaka lub curry majeranek lub koperek bułka tarta olej do smażenia Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę

talerz przyjemności
Pasta z gotowanego kurczaka i orzechów 186

Genialna metoda na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do takiej pasty można dodać co nam tylko podpowie fantazja. Ja dodałam włoskich orzechów. Zapraszam do skosztowania mojej wersji. SKŁADNIKI: 15 dag mięsa z kurczaka z rosołu 5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu(...)opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu WYKONANIE: Orzechy drobno zmiksować blenderem. Dodać obrane ze skóry mięso, marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę zjedliśmy na chlebie żytnim na zakwasie, z dodatkiem marynowanych pieczarek (mąż) i kiełkami

Kuchenne zapiski Edyty
Kluseczki kładzione na rosole. 161

publikacji tego przepisu zmusił mnie pewien Pan. Kiedyś w trakcie dyskusji na temat poniedziałkowej pomidorowej, powiedziałam że nie lubię na rosole, wolę go wykorzystać inaczej. I wtedy opowiedziałam o moim zwyczaju. Pan skwitował krótko...zachwalać to umiesz, a przepisu nie ma kto podrzucić, aby i inni skosztowali.  A więc rehabilituję się, oto przepis. 😉 2 - 3 jajka szczypta soli łyżka(...)mąki ziemniaczanej  2 łyżki kaszy manny mąka Oraz: rosół natka pietruszki szklanka wody Zimny rosół przecedzamy, aby tam nic w nim nie było z czasu gotowania, dodajemy wodę. Z wodą nie będzie tak słony i intensywny w smaku. Ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Rosół się grzeje, a my wbijamy jajka do miski i roztrzepujemy z odrobiną soli

Dieta moja pasja
Pasztet porosołowy z żurawiną 112

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.  Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa(...)rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut

VioletoweKucharzenie
potrawka z kury rosołowej... 116

Składniki: kura rosołowa 1/2 sztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową(...)obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno pokroić na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną, wsypać mrożoną fasolkę zieloną i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając wsypać przyprawy i wymieszać, wlać rosół i gotować do miękkości fasolki dodać kurę i włoszczyznę, krótko zagotować - smaczne potreawka

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 156

Pyszny pasztet przygotowany z prostych składników, a dodatkowo szybki i "oszczędny", bo do przygotowania używamy pozostałości z rosołu + kilka nitek długiego makaronu i żurawina :) przy niskim nakładzie czasu i pracy nowe, doskonałe i zdrowe danie gotowe - składniki trzeba tylko zmiksować i zapiec :)  Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie(...)nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę, seler, cebulę, por czy co tam się w Waszym rosole znajduje. Dzięki temu smak będzie dodatkowo wzbogacony, a i samego pasztetu będzie więcej ;) Na kilka dni przed Świętami dostałam propozycję od Papil

Kolorowy Przepisownik
Pasztet z kaczki 110

Bardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane. Oczywiście jeśli możecie wszystko jeść, to można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym(...)ostudzeniu. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu, u mnie bez marchewki, bo zjedliśmy ją z rosołem • 3 ziemniaki ugotowane • 1 szklanka śmietanki 30% • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego • 1 szklanka śliwek suszonych • sól, pieprz do smaku • gałka muszkatołowa • 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki

To co kocham
Galaretka drobiowa z warzywami 161

inne tym podobne pyszności. A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy(...)twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje Skrapiamy kroplami cytryny lub octem (u mnie jabłkowy) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Tymbaliki z kurczaka 214

stole podczas Świąt czy innych uroczystości. Malutkie,podzielne porcje,doskonałe jako zimna przekąska. Najczęściej robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka.   porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny W małych kubeczkach,filiżankach lub miseczkach ułożyć plasterki marchewki,groszek,plasterki jajka. Mięso z kurczaka obrać(...)skórek i kości,drobno pokroić i włożyć do kubeczków. Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia. Zimnym rosołem zalać przygotowane kubeczki, po czym wstawić je do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kiedy będą gotowe delikatnie wyłożyć z kubeczków. Podawać z cząstkami cytryny lub octem

Kolorowa kuchnia Elki