rosół - 7627 przepisów (strona:72/509)

Zupa cebulowa z grzankami 181

Oczywiście głównym składnikiem zupy jest cebula, niemniej równie ważnym jej elementem, który zasadniczo decyduje o smaku jest bulion (rosół), na bazie którego powstanie. Wersja z kostką Knorka, może być nie najlepszym pomysłem, dlatego lepiej zacząć od ugotowania dobrego rosołu. Składniki : 3 cebule (średnie) bulion (rosół) – 0,75 l łyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta(...)się spalić ! Do cebuli, która sama w sobie jest już słodka, możemy dodać opcjonalnie jeszcze łyżkę miodu (pod koniec smażenia). Do rondelka z podsmażoną cebulą wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy do smaku i lekko zabielamy łyżką kremówki. Podajemy z grzankami z pieczywa pszennego.   Artykuł Zupa cebulowa z grzankami pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Galaretki drobiowe z kurczaka 449

kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków) ocet do podania Przygotowanie: Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki , dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu . Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak dobrze się ugotował, potrzeba minimum jednej godziny. W międzyczasie przygotowujemy kubeczki: kiedy marchewka w rosole jest już(...)mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym rozpuszczamy w gorącym rosole. Zalewamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy już będą

Za drzwiami kuchni
Rosół 143

części. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i gotujemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w grube słupki. W innych zupach marchewkę kroję w kosteczkę, ale jeśli chodzi o rosół to wolę marchewkę w słupki. Gdy nasza kura zacznie się gotować dorzucamy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy miałam kuchenkę na gaz to opalałam cebulę(...)dopiero taką wrzucałam do rosołu, ale niestety mam teraz kuchenkę na prąd i nie mam gdzie opalić cebuli i wrzucam ją surową do rosołu. Również nada rosołowi złoty kolorek. Gdy zupa jest gotowa wsypujemy 2 łyżki jarzynki i jeszcze przez chwilę gotujemy

Amatorka kuchenna
Terrina wielkanocna 2690

marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz, Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku(...)ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulion kolagenowy 27

Pomysł podpatrzyłam u dietetyka Bartka Kulczyńskiego w Porannym Dzienniku Zdrowia. Rosół gotujemy długo, nawet 5-6 godz, chodzi o to by wygotować z mięs to co w nich najlepsze :) Ja bulion przygotowałam z mięsa z indyka (szyja)., antrykotu, kilku łapek kurzych, korpusu z kurczaka, kości szpikowej oraz małej golonki wieprzowej. I oczywiście dodałam warzywa tradycyjne tj. marchew, por, seler, pietruszka(...)się kolagen to nie jest zbyt przezroczysty, no ale właśnie on ten kolagen chodzi :) Jeśli ktoś lubi może przez cały dzień popijać taki rosołek, na pewno nie zaszkodzi... Gotując rosół odlewam pierwszą wodę po zagotowaniu mięs, nie szumuję, cedzę na durszlaku, myję mięso pod bieżącą wodą i wlewam ponownie zimną wodę, tyle by całe mięso było nią przykryte.Warzywa dokładam dopiero

Proste Potrawy
Porcja rosołowa meal prep 48

Homemade instand cup noodles czyli wielobarwne słoiki z gotowymi, suchymi zupkami chińskimi dopakowane smacznymi dodatkami warzywnymi – gotowe by zalać je wodą, przechowywane w lodówce. U nas często gotujemy rosół a ja osobiście zawsze zjadam go z górą warzyw i sałatą by ograniczyć makaron i węglowodany. Dlatego takie słoiki wypełnione warzywami i makaronem, czekające w lodówce na swoją porę, gotowe(...)zalania gorącym rosołem to super pomysł na meal prep. Co myślicie? Zapraszam po inspirację. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PORCJA ROSOŁOWA MEAL PREP Składniki: rosół – przepis ulubiony miks sałatkowy marchewka pokrojona na cienkie paseczki ulubiony makaron ugotowany al dente suszona natka pietruszki świeży szczypiorek posiekany kapusta radicchio lub jarmuż rzodkiewki pokrojone

Dorota Smakuje
Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku 41

wody 1 jajko 100 g marchewki pokrojonej w słupki 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki 50 g pora. pokrojonego w słupki 50 g pędów bambusa 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego 500 g mielonego mięsa 50 g kiełków sojowych z puszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sriracha 2 łyżki koncentratu(...)grubo zmielonego 1 łyżka cukru 100 ml octu ryżowego 2 łyżki szczypiorku z cebuli dymki kilka kropel oleju sezamowego Grzybki mun namoczyć, jeżeli w całości pokroić w paseczki. Zagotować rosół, może być z kostki. Dodać mięso, kukurydzę, marchewkę, paprykę, pędy bambusa, kiełki, grzybki, pora. Mieszać aby z mięsa nie było grudek. Dodać sosy, przecier pomidorowy, pieprz, cukier, ocet ryżowy, ponownie

gotuj ze mną
Rosół 54

Przepis na pyszny domowy rosół z kurczaka. Tradycyjna zupa z kurczaka i warzyw gotowana na wolnym ogniu którą możemy podać z makaronem lub kluseczkami. Czas przygotowania:  2 godziny Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 1 kurczak o wadze 1.5-2kg 200g wołowiny 3litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera(...)Cebulę opalamy, natkę związujemy nitką i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 1.5-2h. 2. Podczas gotowania wyławiammy szumowiny tzw pianę która zbiera się u góry. Rosół jest gotowy. Podajemy gorący z makaronem. Smacznego… Bądź na bieżąco z moimi  przepisami , zapraszam na mój  Instagram ,   Facebook ,  Tik Tok  oraz  YouTube . Artykuł

karolgotuje
Kotlety mielone z mięsem po rosole 43

Odwiecznym problemem w kuchni, po przygotowaniu rosołu, jest mięso. Są amatorzy, które je po prostu jedzą, inni przerabiają na pasztet lub jak jest sam drób, to robią potrawkę. Tym razem propozycja "przerobienia" niedzielnego mięsa z rosołu jest o niebo lepsza. Często na polskich stołach goszczą kotlety w różnych wersjach, na przykład mielone. Właśnie na nich chciałbym skupić uwagę. Kotlety(...)tego przepisu. Arek Gie                  Składniki:       700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 700 g mięsa mieszanego z rosołu (bez kości) 2 ugotowane marchewki 2 bułki 1 litr mleka 3,2% 1 duża cebula 5 łyżek oleju 3 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 5 ząbków czosnku 1 kostka smalcu

R'n'G Kitchen
Rosół – domowy przepis 36

Rosół – znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszny, prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu zasmakuje! Może ciężko będzie Wam w to uwierzyć, ale jako dziecko nienawidziłem rosołu. W zasadzie nie wiem czemu, ale naprawdę budził ... Artykuł Rosół – domowy przepis

Pogotujmy.pl
Rosół z mięsa wołowego 38

Bardzo esencjonalny rosół wołowy, który ugotowałam ze sporego kawałka udźca.  Gotowałam długo i powoli, dotąd, aż mięso stało się super miękkie. Podałam na dwa sposoby: z makaronem i gotowanymi ziemniakami. Ja osobiście wolę z ziemniakami 😋 Wam zostawiam wybór 😊 Składniki: -2 kg mięsa wołowego (szponder, mostek, łata - u mnie udziec ) -włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek bulwy selera, duża cebula -4 liście(...)wolnym ogniu 2 godziny, po czym dodać oczyszczone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na bardzo wolnym ogniu ( 2-3 godz. do miękkości mięsa ) Garnek z mięsem i rosołem odstawić na noc w chłodne miejsce. Drugiego dnia zebrać zastygłą warstwę tłuszczu. Schować do lodówki, można go wykorzystać do sosów czy zup. Wyciągnąć mięso, pokroić na grubsze plastry. Warzywa wykorzystać

Kulinarne przemyslenia
Kasza kukurydziana jak gotować 56

pewnością zadowolą Twoje podniebienie. Kasza kukurydziana jak gotować - Video Poznaj inne artykuły: Kasza orkiszowa jak gotować? Karp jak smażyć ? Jak długo piec żeberka w piekarniku? Jak gotować żurek ? Rosół jak gotować? Jak gotować amarantus? kasza quinoa jak gotować Ryba miruna jak smażyć? Jak smażyć steki? Kasza kukurydziana jak gotować Gotowanie na parze przepisy Jak gotować flaki? Łosoś jak smażyć? Ryba(...)smażyć na patelni grillowej Jak długo piec żeberka w rękawie? Jak długo piec boczek w piekarniku Jak długo piec udka w piekarniku? Kukurydza jak gotować Jak długo gotować rosół? Kiełbasa biała surowa ile gotować? Smażenie na oliwie Dania z parowaru Kasza jęczmienna gotowanie Dania na parze Brukselka gotowanie Ciecierzyca gotowanie Fasolka szparagowa ile gotować Kasza gryczana gotowanie Kasza jaglana gotowanie

Podstawy Gotowania
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 34

marchewki  2 korzenie pietruszki  mały kawałek selera  2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy   Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół(...)całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania