rosół - 7627 przepisów (strona:78/509)

Kremowa zupa czosnkowa 94

antybiotyk i w takim okresie trzeba go "przemycać" do wszelkich potraw. Kremowa zupa czosnkowa jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Gorąco polecam przygotować ją na domowym rosole lub wywarze warzywnym. Smak zupy będzie w dużej mierze uzależniony od tego na czym zostanie ugotowana. W ostateczności warzywa można zalać wodą (jeśli nie macie rosołu), wtedy do gotowania należy(...)polecam!  Kremowa zupa czosnkowa Składniki: 2-3 główki czosnku (ok. 100g) pół niedużej, białej cebuli 2 średnie ziemniaki 2 listki laurowe pół łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich 1l rosołu lub wywaru warzywnego sól, pieprz (najlepiej biały) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić kremową zupę czosnkową? Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 105

mrożenia i trikami, jak mrozić je najwygodniej. CO MOŻNA MROZIĆ 1. Zupa – produkt, który z reguły rzadko mrożę , ale nadaje się do tego idealnie. Wszelakie zupy, poczynając od rosołu, poprzez bigos, a na fasolce po bretońsku kończąc są bardzo sympatyczne w kwestii mrożenia . Wystarczy wlać nadwyżkę zupy do słoika lub pojemnika i gotowe. Zdradzę Wam trik, dzięki któremu(...)rosół wjedzie na Wasz stół. Ugotujcie bardzo tłusty, zawiesisty rosół i po wystudzeniu poprzelewajcie do 2-3 pojemniczków. W ten sposób otrzymujecie domowe, aromatyczne buliony wprost do zamrażarki. Otrzymacie coś w rodzaju dużych kostek rosołowych bez wszystkich śmieciowych dodatków, które serwują nam producenci (przypominam artykuł – w czym znajdziemy olej palmowy ) Po rozmrożeniu można go wlać do wywaru warzywnego

W Kawiarence
Azjatycki rosół 110

mokro, zimno, wietrznie i cały czas padało. Jestem wyjątkowo ciepłolubnym zmarźluchem, więc taka pogoda jest dla mnie wyjątkowo mało zachęcająca. Dlatego strzałem w dziesiątkę okazał się pyszny, rozgrzewający azjatycki rosół, który ugotowałam wczoraj. Azjatycki rosół - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 250g wołowiny, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 50ml sosu sojowego(...)Warto posiekać go kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 3. Udka z kurczaka obierz ze skóry - dzięki temu rosół będzie trochę mniej tłusty i ograniczysz ilość cholesterolu, który głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i paprykę i zalej wszystko

Z notatnika dietetyka
Ryżanka (rosół z ryżem) 84

zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu ryż najlepiej ugotować oddzielnie, ponieważ wtedy nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia koloru. Znacie, lubicie, a może skorzystacie z przepisu?   Ryżanka, rosół z ryżem - składniki: mięso drobiowe na wywar(...)pora 1 cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz   Dodatkowo:   około 100g ryżu Ponadto: natka pietruszki świeży koperek       Ryżanka, rosół z ryżem - przygotowanie:   Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia

Di gotuje
Lane kluski 91

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w rosole, lekkiej zupie warzywnej oraz mleku. Pamiętam rosół podawany w wakacje w altanie ogrodowej z lanymi kluskami i dużą ilością kopru, smakował wyjątkowo dobrze. Siedzieliśmy, planowaliśmy, jedliśmy czekając leniwie na domowe ciasto z letnimi(...)owocami, pyszne wspomnienia! SKŁADNIKI: 3 jajka 7 płaskich łyżek mąki pszennej 4,5 szklanki rosołu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce roztrzepuję rózgą kuchenną jajka, solę i pieprzę. Wsypuję mąkę, mieszam rózgą do połączenia tak, by nie było grudek. Ciasto jest nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wlewam cienką strużką na gorący rosół po całej powierzchni, na końcu lekko mieszam

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z mięsem z rosołu 84

Cześć!  Dziś może zszokuję smakoszy pierogów Z niedzieli zostało mi trochę mięsa z rosołu. Gotowałam na samych szyjach indyczych i kaczych, no był niewielki dosłownie kawalunio skrzydła indyczego. Oskubałam mięso i jak ostygło przepuściłam przez maszynkę. Od razu wiedziałam, że muszę tak z nim postąpić, bo z samych szyj mięsko nie prezentuje się urodziwie. Tak nastał wtorek i zerknęłam(...)Wiadomo trzeba odpowiednio mięso przygotować, bo ugotowane mięso drobiowe jest później suche. Są jednak sposoby na uniknięcie tego jak i przy pierogach z mięsem wieprzowym. Trzeba mieć ciut rosołu pod ręką i tyle. Tego mięsa miałam nie za wiele ok 30 dkg. Jak przepuszczałam przez maszynkę, to wrzuciłam też jedną małą marchewkę. Polecam dorzucić też i drugą, doda wilgoci. Podsmażyłam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 88

zupę pomidorową. Nie wiem dlaczego, ale mamy zupa była zawsze najsmaczniejsza Z czasem i ja doszłam do wprawy.  Gotuję moją pomidorową na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam na rosole i z moimi ulubionymi kluseczkami lanymi. Bardzo je lubię a moja córka od najmłodszych lat zajadała się takimi.  Składniki: * do 2 litrów rosołu * 1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu(...)pomidorowego * 1/2 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, cukier * natka pietruszki * lubczyk ( miałam suszony) Na kluseczki: * 3 jajka rozm. L * 6 -8 łyżek mąki Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym.  W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę.  Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką

Pieprzyć z Fantazją
Pomidorowa z ryżem z kalafiora / Tomato soup with cauliflower rice 74

Time: 50 min Pyszne, proste dietetyczne danie, które praktycznie samo się robi! Ingredients ✔kalafior (dowolna ilość) ✔pomidory świeże lub passata lub pelati (dowolna ilość) ✔marchewka, cebula (dowolna ilość) ✔szklanka rosołu (najlepiej domowego) ✔olej rzepakowy - 2 łyżeczki (10g) ✔przyprawy - sól, pieprz, chilli, świeża kolendra Instructions 1 W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i marchewkę(...)dodajemy pomidory, rosół i przyprawiamy. 3 Gotujemy ok. 30-40 min. i blendujemy na krem. 4 Jak zupa się gotuje myjemy i osuszamy kalafiora, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy w robocie z nożami, tak, żeby po rozdrobnieniu przypominał ryż. 5 Na patelni rozgrzewamy drugą połowę oleju i smażymy nasz ryż często mieszając

Martyna Cooks
Świąteczna zupa grzybowa 110

połowie z boczniaków, a w połowie z suszonych podgrzybków. Tak jest u nas w tradycji i tak co roku ją przyrządzam. Polecam, szczególnie na wigilijny stół Składniki: 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny ( osobiście robię na drobiowym, domowym rosole) 6-7 średniej wielkości boczniaków ( mam swoje, więc liczę na sztuki ale z kupnych(...)selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietanki 18-30 % 1 garść suszonego makaronu łazanki 1 łyżka, siekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Rosół wlewamy do garnka . Cebulę, czosnek, obieramy, siekamy i dusimy na maśle. Jak będą miękkie i rumiane, dokładamy pokrojone w paski boczniaki. Smażymy, jak najmniej mieszając, żeby się przyrumieniły. Jeśli będziecie

Ogrodnik w podróży
Rosół wołowy 86

Cześć! Rosół wołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku. Składniki: * 1.80 kg mięsa wołowego * 4 marchewki * 2 pietruszki * kawałek selera * 15 cm części pora * 1 duża cebula bądź dwie małe * 4 liście laurowe * 6 kulek ziela angielskiego * sól i pieprz * natka(...)drobiowy.  Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem.  Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania.  Rosół gotowałam ok. 3 godzin do miękkości mięsa. Pod koniec posoliłam do smaku oraz oprószyłam pieprzem.  Podawałam z dodatkiem

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 105

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek(...)suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół. 2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy. 3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy. 4. Przy użyciu maszynki do mięsa

kruche babeczki
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 85

marchewki  2 korzenie pietruszki  mały kawałek selera  2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki  mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym(...)kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę.  Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso

Kardamonovy
Kotlety z mięsa z rosołu i ryżu 105

Miewacie czasami dylemat jak wykorzystać mięso z rosołu? Jednym z rozwiązań są te kotleciki z ryżem. Smakują wybornie z surówkami, sałatami lub warzywami gotowanymi, w towarzystwie dobrego sosu, np. czosnkowego. Inspirację zaczerpnęłam ze strony  Kuchnia Bazylii  nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g gotowanego mięsa(...)rosołu (u mnie indyk, kurczak i kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na ulubione zupy 286

praktyczne , łatwo jest ugotować jej na zapas, można je mrozić lub wekować . Są zdrowe i pożywne . A które zupy według Was cieszą się największą popularnością? Ja najbardziej lubię jeść rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem(...)rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają z naturalnych składników. Do wywaru powinno się używać mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego, oraz świeże warzywa, które zimą można zastąpić mrożonymi warzywami . Poniżej, oprócz tych znanych zup znajdziecie przepisy na zupy polskie, jak i też przepisy na zupy trochę mniej popularne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem z rosołu 103

Pierogi z mięsem z rosołu to mój pomysł na tanie danie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie. Mięso po gotowaniu rosołu często wykorzystuję do zrobienia farszu do pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Składniki(...)pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek olej Jak zrobić pierogi z mięsem: Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oliwie. Mięso kurczaka obieram z kości, puszczam przez

Dorota Smakuje