rosół - 7627 przepisów (strona:83/509)

zupa ze smardzami i wieprzowiną 146

miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu(...)albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy i marynujemy. Dokładnie umyte smardze zalewamy ciepłą wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiśniowa jaglanka z w serkiem wiejskim 181

Majówkę spędziłam w otoczeniu Bieszczadzkich jezior i lasów. Poranny świergot ptaków i nieskazitelne świeże powietrze przyniosło ukojenie dla mojego mieszczańskiego umysłu. Teraz wracam z czystą głową

Gawron w rosole
Pierogi z mięsem z rosołu 180

Moje ulubione pierogi z mięsem, zrobione z mięsa z rosołu, które w naszym domu często zostaje. Do farszu dodajemy prawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu  * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy

Klasyka Gotowania
zupa ogórkowa z koprem włoskim... 186

Składniki: rosół 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, przecier ogórkowy 2 opakowania, koper włoski Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana słodka 200 ml ziemniaki pokroić w kostkę i w małej ilości wody je ugotować do miękkości razem z koprem włoskim w osobnym garnku w małej ilości wody gotować z 20 minut ogórki starte(...)zupę, dwa opakowania/woreczki do ziemniaków wlać rosół (zostawić 1 szklankę do śmietany), wlać ogórki, dodać z rosołu pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, gotować z 10 minut mąkę wymieszać ze śmietaną, rosołem i wlać do zupy mieszając do zagotowania, dodać pieprz mielony - zupa ogórkowa z koprem ma wyborny smak i zapach...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa chrzanowa na szynce dojrzewającej 163

roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀 Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła. SKŁADNIKI: 1,5 litra rosołu z kurczaka 2 łyżki klarowanego masła(...)jajka ugotowane na twardo WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek, oraz szynkę pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce masła i wrzucić do gotującego się rosołu. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć na nim ziemniaki, a następnie przełożyć je do rosołu. Wsypać majeranek i trochę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa pomidorowa 204

Zupa pomidorowa na naszych stołach gości zazwyczaj w poniedziałki, kiedy zostanie niedzielny rosół, bo na jego bazie jest oczywiście najlepsza. Niektórzy przygotowują zupę z użyciem kostek rosołowych, jednak nie ma ona takiego aromatu, jak gotowana na wywarze. Nie znam osoby, która pogardziłaby dobrą pomidorówką czy kremem z pomidorów , a Wy? Najbardziej lubię zupę pomidorową z makaronem świderki, bądź też ryżem(...)Zobacz przepis na domowy rosół! Przepis na zupę pomidorową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut Składniki - 1,5l rosołu, bądź wywaru z kostek rosołowych - 90g koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany - makaron do podania - natka pietruszki do posypania Przepis 1 Do gorącego rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy zupę. 2 Do szklanki z dwoma łyżkami śmietany dolewamy chochlę

Kuchnia Bazylii
Rosół z kurczaka 173

Przepis na domowy rosół z kurczaka koniecznie musi znaleźć się na blogu. Pomimo kalendarzowej wiosny, pogoda sprawia, że mamy ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego. Rosół to idealny, naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jego zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół(...)powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową. Zmniejszamy ogień. Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera. Gotujemy przez minimum 2 godziny. Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki. Najlepiej smakuje  z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Waniliowa owsianka ze śliwkowym sosem 154

Dzień zaczynam drepcząc do kuchni opatulona kocem od stóp do głów. Niestety i mnie dopadło wiosenne choróbsko... Deszczowa pogoda potęguje moje postanowienie o spędzeniu tego dnia

Gawron w rosole
Makaron ze szparagami, indykiem i ricottą 150

Ostatnim czasy mój uzależniony od matki natury umysł dostaje paranoi połączonej z rozdwojeniem jaźni... Budząc się w Wielkanocny poranek, zamiast promieni słońca przywitały mnie płatki śniegu

Gawron w rosole
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 207

cienko obieramy imbir. Przeciskamy czosnek do miseczki. Do tego samego naczynia na drobnych oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed(...)czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso

Karo in the Kitchen
Owsiane bananowe kluski kładzione 181

Przyszła Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i

Gawron w rosole
Drożdżowe paszteciki z mięsem 210

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako  dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)duża cebula           sól, pieprz, majeranek           rosół - około 1/2 szkl. dodatkowo: białko jaja, kminek Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło.  Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie. Ciasto

wyzwania kuchenne
Bananowe ciasteczka z cieciorki o smaku białej czekolady 166

Wstaję w poniedziałek i wiem, że czekają mnie tylko dwa dni zajęć... Cudowne uczucie, dodatkowo spotęgowane myślą o spędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych

Gawron w rosole
Pasztet z kurczaka z żurawinami 166

wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania na średnim gazie. Kiedy tylko się zagotowało, zdjęłam szumy,   zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby tak tylko pyrkało (jak rosół) na około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie odwracałam mięso, żeby było zanurzone w rosole.   Pod koniec gotowania około 20 minut włożyłam oczyszczoną wątróbkę. Ugotowane w rosole(...)mięso   i warzywa odstawiłam do wystudzenia. Cebulę posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce oliwy. Zimny rosół przecedziłam. Wywar zostawiłam.   Mięso i warzywa przełożyłam do miski. Mięso oddzieliłam od kości i zmieliłam w maszynce trzy razy. Cebulę również a warzywa tylko raz. Mięso i warzywa przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec wyspałam

Kuchnia u Krysi
Fit chili con carne 159

W tym roku obiecałam sobie nie przegapić rozpoczęcia wiosny przez naturę. Więc... spójrzcie w okna! Wszystko powoli budzi się do życia, a zieleń z dnia na

Gawron w rosole