Razem z nadejściem wiosny odnotowałam wzrost zachorowań na chandrę. Mimo ładnej pogody nasze mózgi odmawiają współpracy, a nadmiar serotoniny zamiast cieszyć, przytłacza wszystkich dookoła. Czas opracować
Gawron w rosoleosoby, które miały okazję spróbować kuchni Agnieszki. Wracając z pewnego szkolenia usłyszałem komplement i pytanie: - " Rosół w wydaniu Agnieszki był wyśmienity. Od dawna tak dobrego nie jadłem. Esencjonalny, a jednocześnie delikatny, miał słodycz marchewki i był doskonale doprawiony ." Mateusz Osuch Pytanie było dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące: -... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne? Odpowiedź(...)będzie nam przyrumienić). Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki
Dieta Rozdzielna i Zdrowierazem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych). Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu(...)samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu w garnku więcej, żeby potem odlać trochę do drugiego dania - dzięki
Kolorowy PrzepisownikKojarzycie fraszkę Kochanowskiego "Na zdrowie" ? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele.. Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm
Gawron w rosolePierwszy dzień wiosny za nami, a matka natura udowadnia nam, że o nim nie zapomniała. Dziś od rana słoneczko nieśmiało wygląda zza chmur. Mam nadzieję, że
Gawron w rosoleFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim
Zasmakuj KuchniBoję się pisać to oficjalnie żeby nie zapeszyć, ale... Czyżby powoli witała nas wiosna ?! Też czujecie tę ekscytację na myśl o wrzuceniu do szaf zimowych grubych
Gawron w rosoleBardzo was przepraszam za tak długą nieobecność. Powiedzenie, że nieszczęścia chodzą parami potwierdziło się u mnie w ostatnim czasie... Choć nie mogę powiedzieć, że o same
Gawron w rosolekury ********************************************* Do ok.3 litra wody włożyć mięso i zagotować.Zebrać szumowiny i dodać pokrojone warzywa , pieprz , sól. Gotować na małym ogniu ok.1 godz.( ja dla smaku dodałam jeszcze Vegety). Rosół powinien tylko lekko pyrkać,a nie gotować się szybko, wówczas będzie klarowny.Doprawić solą,vegetą,, pieprzem do smaku.Następnie rosół odcedzić i wymieszač z żelatyną ( żeby się rozpuściła można(...)lekko podgotować,ale nie dopuścić do wrzenia).Mięso i warzywa pokroić,piersi kurczaka pokroić w grubsze plastry, wyłożyć nimi formę lub foremki.Zalać rosołem i odstawić do ostygnięcia.Gdy rosół wystygnie można wstawić foremki do lodówki.Podawać na zimno.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizdrową zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki. Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście. Nie ufam wodzie bezpośrednio z rurociągu, dlatego też wodę(...)Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej
Z Kuchni Do KuchniZbliża się ten dzień, który z roku na rok wywołuje u mnie większy rachunek sumienia niż spisywanie postanowień noworocznych. Ten dzień, który napawa mnie szczęściem, a
Gawron w rosoleSpokojny weekend bez żadnych planów i obowiązków nie trafia się często. Dlatego gdy nastąpi, staram się czerpać z niego garściami. Jest to równoznaczne z wizytą
Gawron w rosoleSłońce na niebie i słońce na śniadanie! Wystarczy zamknąć oczy i wystawić na nie twarz, a myśli same wędrują do piaszczystych, tropikalnych plaży... Ah, lato tęsknię
Gawron w rosoleWalentynki zbliżają się wielkimi krokami... To święto ma zarówno swoich fanów jak i przeciwników. Osobiście mam do niego całkowicie obojętny stosunek, co nie zmienia faktu, że
Gawron w rosoleSkładniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion(...)rosołu , 1 szklanka (250 ml) sok jabłkowy 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków 1 łyżeczka soli grubej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka świeżego tymianku 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany ala pierogi: 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
w mojej kuchni