rosół - 7627 przepisów (strona:92/509)

Rosół z perliczki z lubczykiem 168

wiem jak u Was, ale u nas rosół gości bardzo często na stole, nie tylko w niedzielę. Uważam, że mięso z perliczki jest jednym z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych. Pierwszy raz rosół z perliczki jadłam u mojej teściowej, która  hodowała te ptaki. Pamiętam jak dużo hałasu potrafiły narobić gdy moja córka je goniła :).  Dzisiaj mam dla Was taki delikatny(...)liść laurowy. Gotować pod przykryciem około 90 minut. W międzyczasie przygotować warzywa - obrać je, umyć i podzielić na mniejsze części. Cebulę dodatkowo przypalić nad płomieniem.  Warzywa dodać do rosołu. Całość doprawić solą. Gotować jeszcze do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać opłukane gałązki lubczyku, które dodadzą rosołowi niezwykłego aromatu

Nie tylko w kuchni
Kiełbasa z fasolą - danie jednogarnkowe 220

wszystko bowiem robiłam zgodnie z oryginalną recepturą, zmniejszyłam też ilość składników o połowę, a i tak wyszła mi cała patelnia pysznego jedzenia.  Przygotowując to danie, potrzebna będzie szklana rosołu - warto więc odlać sobie odmierzoną ilość podczas gotowania go np. na niedzielny obiad. Ułatwieniem jest także fakt, że całe danie można przygotować w jednym garnku - choć u mnie była(...)mniejsze) 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 1 mały por lub 1/2 większego 1 duża marchew 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 250 ml rosołu lub bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka oleju do smażenia opcjonalnie - sól, pieprz do smaku Kiełbasa z fasolą - jak zrobić? Kiełbasę pokroić w plasterki, lekko podsmażyć na łyżce oleju. Czosnek obrać

Moje Qulinaria
Zupa pomidorowa na rosole 196

Zupa pomidorowa, o nią wołają moje dzieci średnio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od  SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy(...)zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy rosół będzie gotów, wyjmujemy mięso,obieramy dodajemy znowu do rosołu i miksujemy blenderem ręcznym na krem.  Następnie wsypujemy do niego zawartość kartonika SYS- kompletnie bez chemii! I gotujemy tak, jak nakazuje producent na opakowaniu. Podałam na Porcelanie Bogucice  z kleksem śmietany i szczypiorkiem. Zupa jest gęsta i pożywna. Aromatyczna i bardzo

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki 200

chwili możemy jeszcze kupić młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół(...)lewy brzeg liścia złożyć do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki układać w garnku miejscem złączenia w dół, żeby się nie rozwinęły. Kiedy zwiniemy już wszystkie, trzeba je zalać rosołem i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie kapusta powinna puścić sos i zasmaczyć rosół. Po tym czasie trzeba go bardzo ostrożnie odlać i dodać do niego passatę bądź pomidory

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rosół z kaczki 166

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały(...)kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 2 godzin. Podawać z makaronem , a na talerzu posypać natką pietruszki. rosół z kaczki

O kuchni z uczuciem
Zupa warzywna na rosole 177

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone

R'n'G Kitchen
Krokiety z mięsem 339

moim domu od święta i zawsze smakują rewelacyjnie. Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron

paapilotkaa
Potrawka z kurczaka 230

Potrawka z kurczaka ugotowane mięso z kurczaka,  masło,  ugotowane jarzyny (marchewka, seler, pietruszka z rosołu),  rosół,  sól, pieprz do smaku,  mąka,  natka pietruszki,  posypka (przyprawy) Wykonanie: patelnia + masło – rozgrzać + mięso kurczaka obsypane posypką – obsmażyć do zrumienienia + jarzyny – podgrzać – zalać rosołem – zagotować + zaklepką z mąki i reszty zimnego rosołu lub wody – wlać do sosu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pasztet drobiowo-warzywny 233

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku(...)odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki

Mango Papaja
Pierogi z mięsem 178

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu - drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu - marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula  sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić(...)zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka

Atlas Smaków
Prosiak z galarety. 167

przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, studzimy. Odmierzamy 4-4,5 litra rosołu. Płyn znów zagotowujemy, doprawiamy sola i pieprzem pamiętając, że aby galareta była dobrze doprawiona to rosół musi być delikatnie przesolony. Gotujący się rosół wyłączamy dodajemy żelatynę w takiej ilości jaka(...)jest przewidziana na opakowaniu na 4 litry płynu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, studzimy.      Jeszcze ciepły rosół ostrożnie wlewamy do czystej butelki, wkładamy mięso, możemy dodać kawałki marchewek, zakręcamy butelkę i kładziemy poziomo w lodówce, w taki sposób, aby lejek butelki był wypełniony galaretą, bo on posłuży nam za ryjek prosiaka. Tak przygotowana galaretę zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Potrawka z kurczaka w pomidorach 167

Kolejna nasza propozycja na wykorzystanie drobiowego mięsa z rosołu. Tym razem w pomidorach z lekką nutą smaków chińskich. Wystarczy 20 min (razem z ugotowaniem ryżu) i poniedziałkowy obiad mamy już gotowy. Obiad dla amatorów mięsa drobiowego. Składniki 500-600 g mięsa z kurczaka (po rosole) 500 ml rosołu 250 m przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżeczka przypraw do potraw chińskich(...)ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól ,pieprz dodatkowo ryż biały Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości ,dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 500 ml rosołu. Dodajemy szklankę przecieru pomidorowego ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,przyprawę do potraw chińskich ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody ,łączymy z sosem ,cały

R'n'G Kitchen
Babeczki z jajkiem w galarecie 142

Babeczki z jajkiem w galarecie Ilość składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę. Ja użyłam foremek na babeczki o pojemności 250 ml. rosół – najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam

Kuchenne zapiski Edyty
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka 144

nadrabia, wierzcie mi. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 200 g ryżu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu 1 liść laurowy sól, pieprz pół szklanki groszku zielonego (Madzia dała mrożony, ale może być też konserwowy(...)razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj ). Udka myjemy, suszymy, solimy, pieprzymy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 264

ogniu, co wesoło trzaska, a gdy cebula zacznie się zrumieniać,  surowego wsyp ryżu, ile ci potrzeba,  by do dna nie przywarł, mieszaj bez wytchnienia,  po czym rosół gorący zaczniesz doń dolewać.  Dodawaj go po trochu, żeby stale wrzało,  i na chwilę nawet by nie wysychało. Na koniec dosyp parę szczypt szafranu,  żeby wszystko żółtego(...)odcienia nabrało. Nie dolewaj rosołu niczym wody z kranu,  by gęsty ryż był, gdy skończysz gotowanie,  tartym parmezanem posyp wreszcie całość i będziesz miał risotto, tak jak w Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania