rosół - 7627 przepisów (strona:100/509)

Rosół drobiowo - wołowy 145

Znam wiele osób, które nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. Ja gotuję go rzadko, bo ciężko samej zjeść 2 litry zupy... Niemniej jest to jedna z moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże(...)zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół

W poszukiwaniu inspiracji
Rosół na kościach z pieczonej gęsi 12

tradycyjnym obiedzie w Dniu Niepodległości, na który przygotowałam pieczoną pierś z gęsi , pozostały mi po niej kości. Zamiast je wyrzucać postanowiłam je wykorzystać i ugotowałam na nich rosół - zawsze warto wykorzystywać wszystko, co się da 😉 Rosół na kościach z pieczonej gęsi - przepis Do przygotowania rosołu będą Ci potrzebne: kości z pieczonej gęsi, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, garść

Z notatnika dietetyka
Ferkase, czyli potrawka z kurczaka po kaszubsku 32

selera obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy woda z kurczakiem się zagotuje, przełóż do bulionu warzywa. Posól i popieprz. Gotuj przez około półtorej godziny na małym ogniu, tak jak rosół. Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu Odlej teraz 750 ml bulionu. Na głębokiej patelni albo w średnim garnku rozpuść. łyżkę masła. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj(...)było grudek. Wlej przestudzony rosół, dodaj sok z cytryny, śmietanę i cukier. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia, od razu dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wsyp na koniec rodzynki. Zamieszaj. Ugotowane filety z kurczaka pokrój na drobne części. Przełóż je na talerz, podawaj z ryżem i białym sosem. Pozostały rosół podawaj w szklance albo bulionówce

Rozdomowiona
Szybkowar Co To – Przewodnik Po Szybkim Gotowaniu 33

kreatywności. Istnieje mnóstwo przepisów dostosowanych do gotowania w szybkowarze. Możesz przygotować zupy, gulasze, mięsa, ryby, warzywa, kasze, a nawet desery w szybkowarze. Oto kilka popularnych przepisów, które możesz wypróbować: Rosół z kurczaka Gulasz wieprzowy Duszona wołowina z warzywami Krem z dyni Kurczak w sosie pieczarkowym Ryba na parze z warzywami Wykorzystaj swoją kreatywność i eksperymentuj z różnymi smakami i składnikami(...)stworzyć wyjątkowe dania w swoim szybkowarze. Przepis na Rosół z kurczaka: Składniki: Sposób przygotowania: * 1 kurczak * 1kg warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) * Sól i pieprz do smaku * Kurczaka opłucz i umieść w szybkowarze * Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu * Dodaj warzywa i przyprawy * Gałązka natki pietruszki * Zalej wodą do połowy wysokości składników * Zamknij szybkowar, przygotuj na dużym ogniu pod ciśnieniem

Ekscentryczny Parowar
Co można zamrozić po świętach 41

więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . CO MOŻNA ZAMROZIĆ PO ŚWIĘTACH kiełbasę gotowane, pieczone, wędzone mięsa, wędliny, ryby wywary po gotowaniu mięs – będą niczym rosół – świetna bazą do gotowania zup pasztety mięsne i warzywne kotlety mięsne i warzywne, rybne i jajeczne sery żółte i twarogi surowe jajka zupy np żurek, chrzanowa, barszcz, rosół – choć(...)można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce sosy – te gotowane ugotowane warzywa z rosołu bigos, kapusta z grochem, gulasz, strogonow, gołąbki pieczywo – najlepiej pokrojone w porcje pasztecik, kulebiaki ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha

Dorota Smakuje
Congee koreańskiej babci 28

chilli, olej sezamowy i dymkę. W wersji de luxe podsmażone warzywa (np. pieczarki) albo jajko z miękkim środkiem. Dla dzieci oczywiście ograniczamy dodatki, bez nich w smaku danie przypomina rosół z ryżem i w tej wersji smakuje dzieciom i można podawać nawet tym najmłodszym. Print Congee na pozostałościach po pieczonym kurczaku Koreańskie danie – conngez, gotowane na rosole zrobionym(...)rozpadł podczas gotowania – można go też namoczyć w wodzie na noc. Ilość ryżu dopasowujemy do ilości wywaru w proporcjach 1:10 czyli szklanka ryżu na 2,5 litra rosołu – jak z gotowania na kościach wyjdzie go mniej to trzeba zmniejszyć ilość ryżu odpowiednio. Congee gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1,5 h – 2 h. Ortodoksi gotują

Cooking for Emily
Pieczeń z mięsa i czerwonej soczewicy 33

kładniki : 600 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie wołowina, drób i wieprzowina- golonka) 100 g ugotowanej soczewicy 2 gotowane jajka plus 2 surowe 1 cebula, ugotowana marchew w rosole przyprawy: pieprz czarny, papryka mielona wędzona, papryka mielona słodka,sól, kminek mielony Przygotowanie: Mięso, soczewicę, marchew i ugotowane jajka zmielić- wymieszać Do masy dodać surowe, rozmieszane jajka, przesmażoną, a wpierw(...)drobno pokrojoną cebulę Dodać przyprawy, ponownie dobrze wymieszać, jeśli masa za sucha dodać rosołu w którym gotowało się mięso, w ostateczności kilka łyżek wody Przełożyć do natłuszczonej foremki, u mnie  24 x 12 cm Piekłam ok. 40 min. w temperaturze 180 C* Jak dla mnie był to sposób na zagospodarowanie mięsa którego nie zawsze jest komu zjeść... A kanapka

Proste Potrawy
Zupa krem z ziemniaków 40

intensywnym smakiem bekonu . Ta zupa to kwintesencja prostoty i wyrafinowanego smaku. Jej przygotowanie to zaledwie kilka kroków , a efekt zachwyci Cię swoim bogactwem smakowym. Zastosowanie aromatycznego bulionu warzywnego lub rosołu sprawia, że każdy łyżka to prawdziwe doznania dla kubków smakowych. Warzywa-ziemniaki, marchewki, cebula i seler — doskonale komponują się ze sobą, tworząc harmonijną mieszankę konsystencji i smaków. Olej rzepakowy nadaje(...)świętowania smaku i aromatu. Smacznego! >> Zobacz też: Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa Zupa krem z ziemniaków — przepis Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula ½ korzenia selera 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 3 plastry bekonu 1 łyżka oliwy lub dobrej jakości oleju (np. z czarnuszki

Rozdomowiona
Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym) 43

najlepiej gotowanego, ale może być także pieczone lub duszone 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu Dodatkowo: 1 żółtko + 2 łyżki mleka – do posmarowania sezam i czarnuszka lub mak do posypania     *** Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy(...)cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso mielimy. Do masy dodajemy rosół lub bulion, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje *** *** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość

Blog z Apetytem
Klops z mięsa z kaczki gotowanej 32

składniki dobrze sie połączyły Piekłam w foremce  34x12 cm w temp. 180*C przez ok. 45 min. Mięso z kaczki było wpierw ugotowane z dodatkami warzywnymi w rosole. Do klopsa można dodać również warzywa z rosołu np. marchew, pietruszką i również je zmielić Jeśli mięso po połączeniu wszystkich składników będzie za suche można dodać kilka łyżek rosołu. Myślę

Proste Potrawy
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 44

Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu(...)mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego) 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy (razem

Blog z Apetytem
pyszne kotlety mielone "zero waste"... 34

Składniki: porcja warzyw z rosołu, mielona łopatka wieprzowa 70 dag, woreczek ryżu 100 gram, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka średnia, tymianek 2 łyżeczki, papryczka ostra pokruszona 1 mała, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2-3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba ziemniaki 1 kg, mrożony groszek z marchewką 1 opakowanie, masło 1 łyżka(...)mąka pszenna 1 łyżka, sól 1 łyżeczka Warzywa z rosołu w misce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków ale nie za drobno. Do miski dodać zmieloną łopatkę, ugotowany woreczek ryżu, jajko, posiekaną cebulę, tartą bułkę, kucharek, pieprz mielony, tymianek suszony, papryczkę ostrą suszoną, wszystko dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety. Kłaść na gorący olej i lekko

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa koperkowa 44

przepis Zupa koperkowa to wyjątkowa potrawa, która w swoim prostym składzie kryje niezwykły smak i aromat świeżego kopru. Oto przepis na tę wyjątkową zupę: SKŁADNIKI : około 1,2 litra rosołu z kurczaka 2 łyżki masła duży pęczek świeżego koperku 1 marchew starta na tarce do jarzyn lub pokrojona w kostkę około 5-6 ziemniaków, obrać, umyć pokroić w niewielką kostkę(...)Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Następnie, do garnka z cebulą, wrzucić pokrojone ziemniaki i marchew, smażyć przez 1-2 minuty, wlać rosół, zagotować. Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, łodygi związujemy bawełnianą nitką i wkładamy do gotującej się zupy. Zupę koperkową gotujemy ok. 10 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie

Moja Książka Kucharska