rosół - 7627 przepisów (strona:109/509)

Rodzaje japońskiej zupy ramen 97

tego dania, jednak wyróżnia się kilka ich podstawowych rodzajów: Shoyu Zupa shoyu-ramen to klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy od regionu w jakim jest przygotowywana. Shoyu-ramen jest najpopularniejszym rodzajem(...)polecany jest osobom lubiącym pikantne smaki, ponieważ najczęściej podawany jest na ostro . Shoyu najczęściej podawany z dodatkiem jaja, pędów bambusa czy wodorostów.  Shio Shio-ramen to lekki, klarowny rosół doprawiony solą, która jest wyczuwalna podczas jedzenia. Zupa ta zwykle jest zrobiona z bulionu drobiowego, ale może być również aromatyzowana innymi mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie

Słodkie okruszki
Rozkosznie pyszne kluski z mięsem po gotowaniu rosołu. PRZEPIS 109

Mamy pełny garnek aromatycznego rosołu, ale też dużo mięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić kluski z gotowanym mięsem(...)farszu, następnie uformuj okrągłą kluskę. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu. Rada: kluski podaliśmy z okrasą ze zrumienionej cebuli. Artykuł Rozkosznie pyszne kluski z mięsem po gotowaniu rosołu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
ZUPA TAJSKA 97

które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak.    rosół drobiowy 1,5 l mleko kokosowe 400 ml 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 1 cebula 3 - 4 ząbki czosnku kłącze imbiru 5 cm liście kafiru 10 sztuk kolendra kilka(...)gałązek suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka sok z 1 limonki sos sojowy 2 łyżeczki olej kokosowy 2 łyżki podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka

Smaczne moje
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 98

liczy dziesiątki, jeśli nie setki odmian. Ma ona jedną bardzo fajną cechę: po upieczeniu, miąższ dyni makaronowej można podzielić widelcem na małe niteczki, przypominające nasz polski makaron dodawany do rosołu. Amerykanie mają nieco inne skojarzenia – pewnie dlatego, że nie jadają rosołu z makaronem (nie wiedzą co tracą) i nazywają dynię makaronową: spaghetti squash. Nam się dynia ze spaghetti(...)szczególnie pyszna jest dynia makaronowa zapiekana z sosem, albo mięsem. Tak, z mięsem. U nas w domu, kiedy zaczyna się sezon na dynie, zapiekamy dynię z mięsem z rosołu. Pycha. W tym przepisie dynia makaronowa zapiekana jest z sosem al ragu. Jest to trochę podrasowany sos ragu, bo dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy i jeszcze zdrowszy. Możesz jednak

Niedzielny kucharz
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 95

mąki pszennej 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchew z rosołu cebula 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA 1 żółtko Przygotowanie: CIASTO Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę(...)drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h. FARSZ Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę. Ugotowaną w rosole marchew i mięso (waga bez kości), zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie zmieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PASZTECIKI Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek

Przepiski.pl
Delikatny rosół z królika 92

mnie w domu, wszyscy domownicy uwielbiają rosół z królika.  Rosołek najbardziej smakuje nam z drobnym makaronem, jest taki delikatny, słodziutki, po prostu mniam.  A Wy lubicie taki rosół czy jednak wolicie mieszany bądź z kury? 1 tuszka królika 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera średni por 1 cebula 2 ząbki cebuli 2 liście białej kapusty(...)ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie, jeszcze przez około 60 minut. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Po ugotowaniu rosół przecedzam. W osolonej wodzie gotuję makaron, odcedzam i przelewam zimną wodą. Podaję z makaronem oraz z marchewką i podrobami pokrojonymi w drobną kostkę.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Porosołowe kotleciki 116

Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne! 6-7 ugotowanych skrzydełek 2-3 marchewki (ugotowane z rosołu) 1 pietruszka (ugotowana z rosołu) 1 ząbek czosnku 1 cebula ½ pęczka świeżego koperku 2 jajka 4 łyżki buki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem(...)przyprawa) 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku   Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami

VioletoweKucharzenie
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 102

podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można

ProstePesto.pl
Zupa krem z dyni na rosole. 128

Ciekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową  pomidorową. Ja też :)  Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat,  kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy.  Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa  sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej(...)obraniu i wydrążeniu środka,  zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji: zielona pietruszka pestki dyni Wykonanie: Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić  na mniejsze kawałki i obrać skórkę.  Ziemniaki, marchewkę

Agusiowe smakołyki
Żołądki gęsie z grzybami 101

związku z czym użyliśmy mrożonych podgrzybków. Jeśli obawiacie się potraw z gęsimi podrobami, to poniżej podajemy sposób na łatwe pozbycie się nieprzyjemnego zapachu gęsich żołądków. Również długie gotowanie w rosole z dodatkiem aromatycznych ziół sprawi, że żołądki z gęsi będą miękkie i bardzo smaczne. Udostępnij Żołądki gęsie z grzybami – składniki 500 g gęsich żołądków 250 g mrożonych grzybów(...)rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka smalcu gęsiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żołądki gęsie opłukać pod bieżącą

niecodziennikpary
Delikatny rosół z perliczki. 117

Dziś zapraszam Was na rosół. Tym razem nieco odchudzony bo kurczak zamieniamy na perliczkę. Pysznie, lekko i elegancko. Zapraszam. Składniki; pół perliczki ok 450g 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka mały kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku suszona włoszczyzna do rosołu ( ekologiczna) 1 łyżka  Makaron do podania Przygotowanie; Mięso(...)myjemy, zalewamy wodą. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Cebulę przecinamy na pół i chwile opalamy na gazie, następnie wrzucamy do rosołu. Wrzucamy liście laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku. Dolewamy też wody aby uzupełnić tą która się wygotowała.  Podajemy z makaronem

Radość kipiąca uśmiechem.
2 obiady z całego kurczaka 106

wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję. Rosół ugotowany z całego kurczaka jest pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Poza tym zawiera minerały, które wytrącają się z kości(...)podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle. Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić. Kurczak świetnie pasuje z brokułami i porem. Bardzo lubię dodawać warzywa do mięsnego

codojedzenia
Królik duszony w sosie z pieczarkami 107

przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie szklanki bulionu drobiowego, najlepiej rosołu. Dlatego polecam, aby przy gotowaniu domowego rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce

Moja Delicja
Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem 167

słynne pierożki w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi! Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi(...)Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 300 ml gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula, drobno pokrojona 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania