zupy jarzynowej: 1 mała, posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki około 70g makaronu nitki 1/2 szklanki śmietany(...)jarzynowa Krok 1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem. Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie. Gotową zupę jarzynową doprawić
Moja Książka KucharskaSkładniki: papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić(...)garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżka, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, pomidory dojrzałe 1,5 kg, rosół drobiowy 2 litry, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, śmietana 12% 200 gram, woda 200 gram, ryż 2 woreczki Na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z cukrem na złocisto, do cebuli wlać świeże , mocno dojrzałe(...)opłukane zmiksowane pomidory ze skórką. Do pomidorów wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, zagotować i gotować z 10 minut. Dodać sól czosnkową, pieprz mielony, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek i tylko zagotować, zdjąć z ognia. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i podawać z zupą pomidorową - bardzo smaczna, sycąca zupa ze świeżych
W Mojej Kuchni LubięZupa buraczkowa. Zupa buraczkowa Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato! Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego(...)rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku. Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy 1 kg młodych buraczków 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego 200ml śmietany 30% 300ml
Moja Książka Kucharskateż tak macie, że czasami zostanie Wam mięso i warzywa z rosołu oraz garstka makaronu ? U mnie tak bywa. Zawsze robiłam pasztet, a tym razem wykorzystałam te składniki do farszu na pierogi. Pierogi jak to pierogi wyszły pyszne i nikt nawet nie zauważył, że był tam też makaron. Obiad zjedzony i jak zwykle usłyszałam tekst starszego syna, że jak zrobię(...)coś pysznego to czuć malizną. Cieszę się jak, domownikom jedzenie smakuje i nic się nie marnuje. Do rosołu a potem do farszu na pierogi użyłam makaronu Kluska rędzińska jajeczna . Polecam Wam te makarony, są pyszne Pierogi z farszem z rosołu
Ewa w kuchniskładniki: * 150 g ryżu arborio (ryż do risotto) * około 30 g suszonych grzybów leśnych (użyłam podgrzybki suszone od Skworcu ) * 1 cebula * 1/3 szklanki białego wytrawnego wina * 1 szklanka rosołu * 2 łyżki masła * sól i pieprz czarny mielony do smaku * natka pietruszki do posypania na wierzch * tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone grzyby przełożyć do miski. Zalać wrzącą wodą na tyle(...)pokrojone grzyby (wody z moczenia grzybów nie wylewać), całość wymieszać. Wlać wino, zamieszać. Całość podsmażać, aż wino odparuje. Następnie na przemian wlewać po chochli wody z moczenia grzybów i rosołu. Całość cały czas smażyć, ryż będzie chłonął wodę i rosół, dlatego trzeba całość co chwilę mieszać i dolewać płyny. Tak postępować do czasu, aż ryż zmięknie. Na końcu doprawić
Zrób to smaczniekiedy kura jest chora!" Dziś, gdy dostępność produktów drobiowych jest powszechna, to określenie jest zdecydowanie nawet niezrozumiałe. Natomiast aktualizuje się tradycja polskiego niedzielnego obiadu, jakim bez wątpienia jest rosół! No i "tutaj jest pies pogrzebany" (kolejne nasze powiedzenie), bo co ma począć "chłop" którego stan zdrowia, zabrania mu konsumpcji mięsa? No cóż, ten "chłop" wymyśla taki "rosół", który(...)wyglądzie będzie "brak oczek"! Zatem kto zainteresowany, kto z wyboru życiowego lub z powodu stanu zdrowia mięsa nie jada, proszony jest o zapoznanie się z szczegółowym opisem tego " warzywnego rosołu" i samodzielnego jego wypróbowania na własnym podniebieniu! Wszyscy inni też mogą! Życzę smacznego! Składniki: 500 g młodej marchewki 2 selery korzeniowe (młode
R'n'G Kitchenmieszanego wieprzowo-wołowego 1 cebulka, posiekana i podsmażona na rumiano 1 ząbek czosnku, starty 1 duże jajko 2-3 łyżki śmietanki 3 łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka lub rosołu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz mielony do smaku mąka do panierowania masło do smażenia Sos : 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu 1 szklanka(...)smaku i zagotować. Do wrzącego sosu włożyć kotlety mielone, podgrzewać kilka minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby sos nie przywarł do dna. Jeżeli potrzeba można dolać odrobinę rosołu. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskabardzo lakonicznego podania proporcji składników, o szczegóły przepisu musiałam zadbać sama. Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Składniki: 8 łodyg szparagów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 litr rosołu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki grzanki z 1 bułki z masłem W łodygach szparagów odłamujemy twarde końce i pozostałość kroimy w talarki. Główki szparagów zostawiamy całe. Pokrojone szparagi razem(...)główkami wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy kilka minut, po czym odcedzamy i wkładamy do drugiego garnka z gorącym rosołem. Mąkę rumienimy na patelni w roztopionym maśle, po czym dodajemy zasmażkę do rosołu ze szparagami. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z grzankami z bułki. Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Zupa ze szparagami - kuchnia galicyjska Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie
Trzeci talerzktórych większość z nas używa w kuchni. Zawierają między innymi glutaminian sodu, wiele konserwantów oraz innych dodatków. Zazwyczaj kostka rosołowa używana jest do przygotowania szybkiego bulionu lub ulepszenia smaku rosołu czy zupy. Jak zrobić kostkę rosołową? W tym wpisie pokaże Wam jak przygotować taką kostkę rosołową w domu. Domowa kostka rosołowa jest w pełni naturalna, pozbawiona konserwantów i zbędnych dodatków(...)wersji drobiowej, wołowej, czy takiej, jaka nam pasuje. Kostkę rosołowa można przygotować w bardzo łatwy sposób bez dużego nakładu pracy. Dzięki nim będziemy mieli pewność, że zupa czy rosół przygotowany na bazie domowej kostki rosołowej będzie smaczna i zdrowa. Domową kostkę rosołową można przełożyć do małych słoiczków i cieszyć się jej smakiem przez długi czas. Można również ją umieścić
Przepiski.plkoperkiem i ziemniakami Składniki: młode ziemniaki: 500 g marchew mała: 2 – 3 szt pietruszka: 1 szt. kawałek selera: zielona część pora: ok. 10 cm natka pietruszki: kilka gałązek rosół drobiowy lub warzywny: 1 litr liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna śmietana 18 %: 1 łyżka śmietana 30 %: 100 ml ocet jabłkowy: 1 – 2 łyżki olej(...)garnku rozgrzewamy olej oraz masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy, mieszając, na średniej mocy palnika przez ok 10 minut, do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlewamy 1 szklankę gorącego rosołu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na niskiej mocy palnika do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Dodajemy resztę rosołu. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik. Wlewamy słodką
Kuchnia Na Wypasiewłasnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu pieczarek wystarczy tylko zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie. Dodajcie do nich tyle mleka lub śmietanki, ile lubicie - sos powinien być bardziej kremowy i jaśniejszy niż zwykły sos własny / pieczeniowy(...)być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu albo mleka. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj
Lekcje w kuchniHanoi w Wietnamie Phò Trôn, sałatka z Hanoi w Wietnamie, to daleki a może nie aż tak daleki kuzyn narodowego dania Wietnamu jakim jest Phò. Oczywiście Phò , czyli wietnamski rosół ma tyle wersji ilu kucharzy, którzy go robili. Ale na każdym kroku w Wietnamie zobaczysz turystów i miejscowych jedzących Phò. Czym zatem jest Phò Trôn? Jednym słowem można by powiedzieć(...)jest to rosół bez rosołu 😉. Brzmi dziwnie, ale jest niezwykle pyszne. To mieszanka makaronu ryżowego, kiełków, prażonych orzeszków, soli, ziół, sosu słodko kwaśnego i kurczaka lub wołowiny. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 30-45 minut 🇻🇳 – Wietnam Oczywiście potrzebujemy kilku składników Uda z kurczaka oczywiście karmionego kukurydzą i wolno uciekającego
RafalCooktalerz przekąsek Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 7 ŚNIADANIE – panini z mąki dyniowej z resztkową pastą na bazie kurczaka z rosołu OBIAD – mielone z cukinią , sałata lodowa z czosnkowym winegretem DESER – babeczki z kremem z awokado Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 8 ŚNIADANIE(...)post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 25 ŚNIADANIE – omlet ze szpinakiem + roszponka LUNCH – zupa resztkowa (czyli pozostałości po daniach z ostatnich dni zalane rosołem – specjalność szefa kuchni ) OBIAD – wątróbka w cebuli w towarzystwie zielonej fasolki i roszponki Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 26 ŚNIADANIE
Modern Cave Girl