rosół - 7627 przepisów (strona:106/509)

Zupa porowa z ziemniakami 117

Błyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe!  Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca.  A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę. około 6 porcji: 1 kg ziemniaków 2 duże pory 1,4 litra rosołu/bulionu włoszczyzna (1 mała marchewka(...)pieprzu sól do smaku Pory (najlepiej jasną i jasnozieloną część) pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać warzywa pokrojone w niewielką kostkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z mięsem – przepis 86

mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną wszystkie pierogi z talerza. Pierogi z mięsem – przepis Składniki: Farsz: 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu 2 cebule ¼ szklanki bulionu Sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Ciasto: 350ml gorącej wody 700g mąki pszennej  1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatkowo do okraszenia pierogów(...)Pierogi z mięsem – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Mięso z rosołu – wołowe, drobiowe (bez skór) lub mieszane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również zeszkloną cebulę, możemy zmielić dodatkowo marchewkę z rosołu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie

Księga-Smaku
Klopsiki w sosie z marchewką i porem 162

być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i porem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, biała i jasnozielona część pora, starta na wiórki marchewka, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), 1-2 płaskie łyżeczki mąki

Lekcje w kuchni
Pasztet z gotowanych piersi kurczaka 70

klasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę dni temu wyczarowałam rosół. Chodziła za mną galareta, z marchewką, natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę(...)głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać. I jeżeli macie możliwość, kupujcie lepszej jakości mięso, niż

Kardamonovy
Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem 85

być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, ząbek czosnku, opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem

Lekcje w kuchni
Zupa kartoflanka 168

Zupa kartoflanka Zupa ziemniaczana inaczej zwana też jako zupa kartoflanka, to prosty przepis na pyszną, łatwą zupę na wędzonce lub rosole. Tradycyjny przepis na babciną kartoflankę, smaczną pożywną , którą można przygotować na szybko. Zupa ziemniaczana tak samo jak rosół czy żurek to klasyka polskiej kuchni, choć ta pierwsza czyli kartoflanka jest trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ kartoflankę można przygotować(...)przepis na kartoflankę Magdy Gessler. Jednak mało kto wie, że to jest przepis na kartoflankę śląską, a więc nic odkrywczego. Później na liście są kartoflanka z boczkiem, kartoflanka na rosole i kartoflanka z zacierkami. Dziś to będzie zupa ziemniaczana na wędzonce. Kartoflanka z przepisu Babci to zupa bezmięsna, na maśle lub oleju. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, zupa bez zasmażki

Dieta moja pasja
Rozgrzewająca zupa kalafiorowa 90

tylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć 2-3 łyżki- nikt jej nie wyczuje, ale przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez(...)może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego 4 łyżki masła klarowanego 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej włoszczyzna (1 mniejsza marchewka, 1 mniejsza pietruszka, niewielki kawałek selera i pora) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Pielmieni w rosole 91

Pielmieni – pyszne, soczyste pierożki zrobione z farszu z surowego mięsa, które po ugotowaniu jest nasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów(...)bulion jest lepszy. I ostatnia sprawa: farsz do pielmieni trzeba solidnie wyrobić, najlepiej ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Pielmieni można ugotować, jak klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga

Niedzielny kucharz
Paszteciki z mięsem i grzybami 82

CIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Wykonanie Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć

Alle Dobre!
Szwedzkie klopsiki 76

sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze. Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą.  Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij(...)kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku) na sos: 3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka

Lekcje w kuchni
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 90

przykrywką. Podlanie gołąbków płynem przed pieczeniem ma duże znaczenie. Przede wszystkim zapobiega przypaleniu, ale też wpływa na miękkość liści i ich smak. Gołąbki warto podlać czymś więcej niż woda – rosołem, posoloną wodą z suszonymi grzybami lub wodą wymieszaną z przyprawionym przecierem pomidorowym. Nabiorą lepszego smaku, a płyn który nie odparuje można wykorzystać jako bazę do sosu. Tradycyjne gołąbki zawijamy zazwyczaj(...)mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 większa główka kapusty 1 duża cebula 2 łyżki tłuszczu (olej, smalec lub margaryna) 2 szklanki rosołu lub wody sól pieprz Kapustę sparzamy w gotującej się posolonej wodzie i odcinamy stopniowo liść po liściu. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone

Trzeci talerz
Zupa jarzynowa 70

zupy jarzynowej: 1 mała, posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki około 70g makaronu nitki 1/2 szklanki śmietany(...)jarzynowa Krok 1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem. Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie. Gotową zupę jarzynową doprawić

Moja Książka Kucharska
zupa warzywna na rosole... 103

Składniki: papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić(...)garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania