rosół - 7627 przepisów (strona:106/509)

Sałatka chłopska 179

Sałatka chłopska to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka z dodatkiem szarpanego kurczaka. Najlepiej do jej przygotowania użyć mięsa z rosołu, w moim przypadku były to pałki z kurczaka. Równie dobrze mogą być to udka, a nawet skrzydełka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, gdyż składa się ona z kilku prostych składników. Zazwyczaj przygotowuję(...)sałatkę na kolację, kiedy zostanie mi mięso z rosołu. Pozostałe składniki to jajka, czerwona cebulka oraz ogórki konserwowe. Całość połączona jest za pomocą sosu na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Dodatek stanowi świeży koperek, który świetnie podkreśla smak sałatki. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną sałatkę chłopską. Idealny pomysł na smaczną kolację, a także jako poczęstunek dla gości

Przepiski.pl
Pielmieni - pierożki z mięsem 74

ulubione. Dzisiaj mam dla Was pielmieni-malutkie pierożki z mięsem. Tradycyjne pielmieni nadziewa się surowym mięsem wieprzowo-wołowym.Ich wyjątkowość bierze się stąd że oprócz mięsa mają w środku rosół. Aby poczuć ich aromatyczny smak powinny być takiej wielkości żeby można je było włożyć na raz do buzi. Zapraszam:)   Składniki: około 500 g mąki+ do podsypania 1 łyżeczka soli(...)garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami pierożki, od wypłynięcia gotujemy do 5 minut. Wyciągamy na durszlak i przelewamy delikatnie zimną wodą. Pierożki polewamy masłem jeśli będziecie je jeść bez rosołu lub , same bez okrasy podajemy np: z rosołem wołowym lub drobiowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki mięsno warzywne 88

Pomysł na te paszteciki, to moja kolejna propozycja w stylu zero waste. Od zawsze mam problem z przerobieniem mięsa i warzyw z rosołu, więc tym razem postanowiłam je spożytkować w ten sposób. Jeśli i Wy nie lubicie marnować jedzenia, to myślę że ta propozycja przypadnie Wam do gustu- tym bardziej że przy karnawale często szukacie przekąsek, które możecie zrobić wcześniej(...)łyżka cukru 100ml oleju 60g jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli ok 600g mąki pszennej Farsz- waga podana jest już po gotowaniu: 200g obranego mięsa z rosołu 200g marchewki 50g pietruszki 30g selera (korzeń) 80g pora 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ubite białko Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła 1 mała

Kuchnia w czekoladzie
Kluski ziemniaczane z mięsem 578

Składniki: Ciasto: Ziemniaki obrane 1 kg Mąka ziemniaczana Jajko Sól Farsz: Mięso z rosołu 650 g (u mnie udka z kurczaka) Warzywa z rosołu (kawałek marchewki, selera i pietruszki) Sól Cebula średnia (pokrojona w kosteczkę, podsmażona na złoto) Pieprz Majeranek + Jeśli farsz po wymieszaniu będzie zbyt suchy można dodać kilka łyżek bulionu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie(...)miękkości. Przecisnąć przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Mięso z rosołu, warzywa oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. doprawić solą, pieprzem i majerankiem.  Zmielone ziemniaki uklepać w misce na równo podzielić na cztery części. jedną odłożyć na bok i w jej miejsce nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić

Kulinarne przygody
Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem 95

mięsa mieszanego. Użyjcie swojej ulubionej musztardy - sprawdzi się na przykład sarepska, delikatesowa, a także ostra rosyjska. Sos jest pyszny z tłustą słodką śmietanką. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale będzie smacznie i bez niego. Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem są proste, aromatyczne i pyszne. Wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą, kluskami (np. śląskimi) lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, listek laurowy, 2-3 małe ziarenka ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub do smaku; można tez użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika

Lekcje w kuchni
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym 58

podsmażoną cebulką i czosnkiem. Zupa z dyni       Ta domowa zupa z dyni jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Jest ugotowana na lekkim rosole z kurczaka, choć świetnie sprawdzi się także bulion jarzynowy, lub po prostu woda. zupa z dyni jest łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko(...)masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać upieczone warzywa, pokrojone jabłko, ziemniaki, pastę curry, tahihi i pozostałe przyprawy - smażyć wszystko razem przez chwilę, cały czas mieszając. Do garnka wlać rosół i zagotować - zupę z dyni gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Gotową zupę dyniową zmiksować na krem, wlać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą oraz pieprzem

Moja Książka Kucharska
Zupa porowa z ziemniakami 106

Błyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe!  Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca.  A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę. około 6 porcji: 1 kg ziemniaków 2 duże pory 1,4 litra rosołu/bulionu włoszczyzna (1 mała marchewka(...)pieprzu sól do smaku Pory (najlepiej jasną i jasnozieloną część) pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać warzywa pokrojone w niewielką kostkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z mięsem – przepis 69

mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną wszystkie pierogi z talerza. Pierogi z mięsem – przepis Składniki: Farsz: 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu 2 cebule ¼ szklanki bulionu Sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Ciasto: 350ml gorącej wody 700g mąki pszennej  1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatkowo do okraszenia pierogów(...)Pierogi z mięsem – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Mięso z rosołu – wołowe, drobiowe (bez skór) lub mieszane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również zeszkloną cebulę, możemy zmielić dodatkowo marchewkę z rosołu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie

Księga-Smaku