mięsa mieszanego. Użyjcie swojej ulubionej musztardy - sprawdzi się na przykład sarepska, delikatesowa, a także ostra rosyjska. Sos jest pyszny z tłustą słodką śmietanką. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale będzie smacznie i bez niego. Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem są proste, aromatyczne i pyszne. Wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą, kluskami (np. śląskimi) lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, listek laurowy, 2-3 małe ziarenka ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub do smaku; można tez użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika
Lekcje w kuchnipodsmażoną cebulką i czosnkiem. Zupa z dyni Ta domowa zupa z dyni jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Jest ugotowana na lekkim rosole z kurczaka, choć świetnie sprawdzi się także bulion jarzynowy, lub po prostu woda. zupa z dyni jest łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko(...)masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać upieczone warzywa, pokrojone jabłko, ziemniaki, pastę curry, tahihi i pozostałe przyprawy - smażyć wszystko razem przez chwilę, cały czas mieszając. Do garnka wlać rosół i zagotować - zupę z dyni gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gotową zupę dyniową zmiksować na krem, wlać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Moja Książka KucharskaBłyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe! Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca. A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę. około 6 porcji: 1 kg ziemniaków 2 duże pory 1,4 litra rosołu/bulionu włoszczyzna (1 mała marchewka(...)pieprzu sól do smaku Pory (najlepiej jasną i jasnozieloną część) pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać warzywa pokrojone w niewielką kostkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną wszystkie pierogi z talerza. Pierogi z mięsem – przepis Składniki: Farsz: 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu 2 cebule ¼ szklanki bulionu Sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Ciasto: 350ml gorącej wody 700g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatkowo do okraszenia pierogów(...)Pierogi z mięsem – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Mięso z rosołu – wołowe, drobiowe (bez skór) lub mieszane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również zeszkloną cebulę, możemy zmielić dodatkowo marchewkę z rosołu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie
Księga-Smakubyć przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i porem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, biała i jasnozielona część pora, starta na wiórki marchewka, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), 1-2 płaskie łyżeczki mąki
Lekcje w kuchniklasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę dni temu wyczarowałam rosół. Chodziła za mną galareta, z marchewką, natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę(...)głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać. I jeżeli macie możliwość, kupujcie lepszej jakości mięso, niż
Kardamonovybyć przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, ząbek czosnku, opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
Lekcje w kuchniZupa kartoflanka Zupa ziemniaczana inaczej zwana też jako zupa kartoflanka, to prosty przepis na pyszną, łatwą zupę na wędzonce lub rosole. Tradycyjny przepis na babciną kartoflankę, smaczną pożywną , którą można przygotować na szybko. Zupa ziemniaczana tak samo jak rosół czy żurek to klasyka polskiej kuchni, choć ta pierwsza czyli kartoflanka jest trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ kartoflankę można przygotować(...)przepis na kartoflankę Magdy Gessler. Jednak mało kto wie, że to jest przepis na kartoflankę śląską, a więc nic odkrywczego. Później na liście są kartoflanka z boczkiem, kartoflanka na rosole i kartoflanka z zacierkami. Dziś to będzie zupa ziemniaczana na wędzonce. Kartoflanka z przepisu Babci to zupa bezmięsna, na maśle lub oleju. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, zupa bez zasmażki
Dieta moja pasjatylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć 2-3 łyżki- nikt jej nie wyczuje, ale przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez(...)może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego 4 łyżki masła klarowanego 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej włoszczyzna (1 mniejsza marchewka, 1 mniejsza pietruszka, niewielki kawałek selera i pora) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka
Kraina Miodem PłynącaPielmieni – pyszne, soczyste pierożki zrobione z farszu z surowego mięsa, które po ugotowaniu jest nasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów(...)bulion jest lepszy. I ostatnia sprawa: farsz do pielmieni trzeba solidnie wyrobić, najlepiej ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Pielmieni można ugotować, jak klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga
Niedzielny kucharzCIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Wykonanie Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć
Alle Dobre!sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze. Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij(...)kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku) na sos: 3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka
Lekcje w kuchni