wina. Liczba porcji: 6-8 12-15 płatów makaronu lasagne 1 czerwona cebula 3 marchewki 150 gram boczku 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 2 szklanki gorącego rosołu* 400 gram passaty pomidorowej 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka 50-100 gram parmezanu *może być z kostki Cebulę obrać(...)przesunąć na bok patelni. Powtórzyć tak sam z mięsem mielonym dzieląc mięso na 3 części, w razie potrzeby dodać pół łyżki oliwy. Gdy całe mięso będzie usmażone dodać szklankę rosołu. Gotować całość na dużym ogniu aż do odparowania większości cieczy, następnie zmniejszyć ogień. Pozostały rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać na patelnię. Po chwili dodać passatę, doprawić solą
Czerwony Gupikmięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :) Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;) Tutaj linki do farszynek(...)obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g surowego mięsa mielonego np. z szynki 1 średnia główka cebuli 2 ząbki czosnku ewentualnie warzywa z rosołu ( niekonieczne, ale można dodać np. z jedną marchew, pietruszkę, cebulkę czy kawałek selera) 1 łyżeczka koncentratu 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (warzywko) sól, pieprz do smaku Farsz 1. Cebulę kroimy w kostkę
Gotowanie...to proste !Kolejny przepis na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Cukinia, sos pomidorowy, ser i gotowane mięso z mozzarellą. A do tego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla , gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej(...)Bardzo polecam! Składniki: 2 cukinie 450 g gotowanego mięsa z rosołu 1 kulka mozzarelli 2 cebule olej/oliwa pieprz, sól 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 10 g oregano 2 szczypty cynamonu łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego bazylia lub natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na plastry grubości
Kocham..lubię..gotuję..macie je w lodówce/zamrażalniku niestraszni są wam niespodziewani goście, czy przegapienie niehandlowej niedzieli. Te dwa składniki uratują przed kompromitacją, czy nieplanowaną głodówką. Warto jest mieć zamrożone porcje rosołu i sosu marinara, żeby w razie potrzeby wyciągnąć z lodówki i na poczekaniu zrobić zupę pomidorową, najprostsze spaghetti arabiatta, czy mnóstwo innych tanich i zdrowych obiadów. O ile przygotowanie dobrego(...)rosołu to jednak pewien wysiłek, bo wywar najlepiej powoli, długo gotować, o tyle sos marinara jest gotowy w 45 minut. My w tym tygodniu zrobiliśmy trzy dania, każde inne, ale ich podstawę stanowi sos marinara. Co ważne, jest to bardzo tani półprodukt. Pół litra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle
Niedzielny kucharzPrzepis na domowy rosół drobiowy z kurczaka – tak pyszny jak u Babci. Rosół drobiowy – Składniki: 1 cały kurczak o wadze ok. 2,4 kg ok. 3,5 litra wody 2 duże marchewki – ok. 300 g 2 średnie pietruszki – ok. 100 g 1 mały kawa The post Rosół drobiowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeostrzejsze Polecam , tym bardziej że są łatwe w wykonaniu i nie ma przy nich ryzyka porażki składniki na 3 osoby : 6 szt dość dużych pałek z kurczaka ( czyli podudzia ) rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka ciasto : 4 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra(...)proszku do pieczenia sól do smaku woda gazowana dodatkowo : woreczek olej rzepakowy do smażenia Pałki z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i oczyszczamy z wszelakich dziwactw W garnku doprowadzamy rosół do wrzenia . Do gorącego , gotującego się rosołu wkładamy pałki z kurczaka i zestawiamy z ognia . Nakrywamy pokrywką i parzymy około 20 minut . Wyciągamy , solimy do smaku , zostawiamy do ostygnięcia
Ogrodnik w podróżypokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera(...)średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól do smaku 2 większe liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz woda lub rosół lub bulion Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej
Codzienna kuchnia niecodziennasól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego olej około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu) WYKONANIE: grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki, mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych(...)samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste
Kuchnia Beatywiększości polskich domów tradycyjną niedzielną zupą jest rosół. Chociaż dzisiaj nie niedziela, j a też postawiłam na tradycję. Jesteśmy chore, a nic nie pomaga na przeziębienie jak rosołek. Rosół jest fajny, można go jeść jako samodzielne danie, ale stanowi też bazę do innych zup. Czyli jutro bez zbędnego wysiłku będzie zupełnie inna zupa np. pomidorowa :) Składniki: kurczak (cały(...)Zagotować na mocnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny, dodać przyprawy oraz warzywa (bez natki pietruszki). Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 1,5-2 godzin. Cały sekret rosołu to właśnie to wolne gotowanie, takie "pyrkanie". Podawać z makaronem - nitkami. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego i zdrowia dla wszystkich chorujących
Moja kraina smakówZostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa. Składniki: 1 duża kalarepa 1 duży seler 3 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki mąki 500 ml rjażenki sól, pieprz(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do rosołu. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenrazem z mężem w końcu je ulepiliśmy. Smak przerósł nasze oczekiwania! Bulion dodany do farszu podczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie! Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świezo mielonego pieprzu 1 cebula 250ml bulionu lub rosołu 1 łyżeczka ziaren kolendry 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Ciasto: Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą
Słodki ZakątekDelikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu. 3 porcje Roladki 3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram 100 gram pora biała cześć łyżeczka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)gram masła 2 solidne łyżki mąki pszennej 500 ml rosołu 3 łyżki soku z cytryny 2 żółtka Dodatkowo mieszanka groszek z marchewką ok 200 gram (u mnie mrożone) łyżka masła łyżeczka mąki pszennej sól cukier Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem
Andzia Pichcizupę pomidorową. Nie wiem dlaczego, ale mamy zupa była zawsze najsmaczniejsza :) Z czasem i ja doszłam do wprawy. Gotuję moją pomidorową na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam na rosole i z moimi ulubionymi kluseczkami lanymi. Bardzo je lubię a moja córka od najmłodszych lat zajadała się takimi. Składniki: * do 2 litrów rosołu * 1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu(...)pomidorowego * 1/2 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, cukier * natka pietruszki * lubczyk ( miałam suszony) Na kluseczki: * 2 jajka rozm. L * 6 -7 łyżek mąki Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką
Pieprzyć z Fantazjąpomidorowy. Wyjątkowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie sosu pomidorowego. Sos pomidorowy na rosole i jasnej zasmażce z dodatkiem musztardy i dużej ilości posiekanego koperku. Sos pomidorowy zabielany śmietaną i doprawiony sosem sojowym, pieprzem i cukrem. Pyszny sos pomidorowy, który świetnie pasuje do gotowanej, pieczonej oraz smażonej ryby. Sos pomidorowy - przepis na najlepszy dodatek do ryby. Oto składniki(...)łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki masła 1 szklanka chłodnego rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka gładkiej musztardy 100 g śmietany 1-2 łyżki posiekanego koperku,, natki pietruszki albo kolendry sos sojowy, pieprz mielony i cukier do smaku Sos pomidorowy - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Zagotować
Moja Książka KucharskaChłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny i smaczny, lekki i orzeźwiający. I ten kolor... 💕 3-4 porcje: 700 ml rosołu 500 ml kwaśnej śmietany 18% 1 pęczek botwiny z 4-5 buraczkami 1 pęczek rzodkiewki 2 mniejsze ogórki gruntowe(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie jajka jako dodatek Buraczki obrać, zetrzeć na tarce, liście drobno pokroić i wszystko razem zagotować w rosole. Gotować około 7-8 minut, a następnie wlać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia. Rzodkiewkę, ogórki, koperek, czosnek i szczypior pokroić, dodać do ostudzonej botwiny. Wlać śmietanę, wymieszać i doprawić
Kraina Miodem Płynąca