Chłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny i smaczny, lekki i orzeźwiający. I ten kolor... 💕 3-4 porcje: 700 ml rosołu 500 ml kwaśnej śmietany 18% 1 pęczek botwiny z 4-5 buraczkami 1 pęczek rzodkiewki 2 mniejsze ogórki gruntowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie jajka jako dodatek Bura... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...