Sprawdź nasz przepis na calzone – danie idealne do mrożenia. Jakie są plusy mrożenia? – Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu . Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak(...)mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem wyciągamy z zamrażalnika, gdy jest taka potrzeba. Wierzcie nam, nie ma nic cudowniejszego niż pyszny sos lub aromatyczny rosół (ale nie z torebki i nie z kostki – tylko naprawdę AROMATYCZNY) gotowy w pięć minut (od rozmrożenia oczywiście). – Pewnie nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale pusty
Niedzielny kucharzRosół jest u nas od wielkiego dzwonu, dlatego pomidorowa jest zupełnie świeża, nie na rosole zrobionym wczoraj ;) Ja robię ją ze zblendowanymi warzywami, które ją świetnie zagęszczają, bo wiem, że nikt tych warzyw i tak by nie zjadł. Mój mały trik pozwala na niemarnowanie żywności z bardzo zdrowym skutkiem. Tym razem pomidorowa z dużą ilością bazylii zamkniętej w małym słoiczku(...)Uwielbiam tę formę bazylii, bo zawsze mogę ją mieć pod ręką, nawet zimową porą. Potrzebujemy: porcję mięsa jak na rosół (2 nóżki, 2 skrzydła, korpus) 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 cebule polpa fine - rozdrobnione pomidory 690 g LaSelva 1/2 słoiczka bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól
MamaOskarkarybie odpadki zalać wodą tak, by przykryć głowę karpia wodą. Dodać obrane warzywa, przyprawy, opaloną na czarno cebulę i gotować 1-1,5 godziny wyłowić ugotowane warzywa i w rosole ułożyć przygotowane kawałki ryby. Gotować na małym ogniu 20-30 minut (nie krócej, bo skóra się nie dogotuje) ugotowaną rybę wyjąć delikatnie z wywaru. Jak nieco przestygnie usunąć ości. Ułożyć(...)białko jajka i 2 łyżki soku z cytryny lub octu. Mieszając zagotować i gotowe! odmierzyć potrzebną ilość wywaru na galaretę. Na podaną w przepisie ilość ryby zużyłam 500 ml rosołu. Wylać rosół na sito wyłożone papierowym ręcznikiem lub kilkakrotnie złożoną gazą i pozostawić do przefitrowania w międzyczasie namoczyć 3 listki żelatyny w zimnej wodzie. Ilość żelatyny zmniejszyłam prawie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Według autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania
Even Better FoodSkładniki: kurczak z rosołu około 1,5 kg, szponder wołowy z rosołu 50 dag, wątroba wieprzowa 60 dag, cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko
W Mojej Kuchni Lubięjajko 3 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej mięty 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki pó łyżeczki pieprzu pół litra rosołu pół szklanki śmietany Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz. Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem. Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor. Następnie zalałem rosołem, dusiłem 5 minut. Do rosołu dodałem śmietanę i sok z cytryny. Pulpety podałem polane sosem i posypane świeżą pietruszką
R'n'G KitchenŚwięta za pasem więc trzeba pomyśleć o świątecznym obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się tak pyszną zupą. Makaron robi się bardzo szybko więc i ten element obiadu nie sprawi kłopotu. Lubicie rosół czy wolicie pomidorową? Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRamen to taki nasz polski rosół tylko w Japonii. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i natką pietruszki, ramen zaś z czym dusz zapragnie, a im więcej dodatków tym rosół pyszniejszy. Do gotowania użyłam szpondra wołowego i udek kurzych i steku z wołowiny krzyżowej oraz całą masę warzyw i dodatków, zobaczcie zresztą sami. Remen z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Z czym kojarzy Wam się niedziela? Dla większości z rosołem ;) I tak jest u nas. Rosół, to podstawa polskiego, niedzielnego obiadu. W wielu domach, na drugi dzień, powstaje magiczna pomidorowa, którą uwielbiamy. A może by zrobić coś z makaronu, dodawanego(...)rosołu? Kolejne smaki dzieciństwa <3 Prosto, smacznie, szybko…nasz sentymentalny powrót do przeszłości <3 Składniki 400 g makaronu rosołowego nitki 3 łyżki masła pieprz kolorowy sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy makaron i smażymy do ulubionej „chrupkości”, cały
R'n'G Kitchencałkowicie się zredukować /odparować. Dusimy soffritto z winem co jakiś czas mieszając, do momentu aż wino prawie całkowicie odparuje i warzywa nie będą nim podchodzić. Wlewamy połowę przygotowanego rosołu, wrzucamy pomidory z puszki z całą jej zawartością – jeśli używacie pomidorów w całości zgniećcie je w dłoniach lub rozgniećcie łyżką. Wszystko dokładnie mieszamy i do tak powstałego sosu wkładamy piersi(...)można bardzo drobniutko posiekać i dodać do sosu) . Kroimy piersi wzdłuż na pół i mięso kaczki rozrywamy dwoma widelcami na włókna. Dodajemy mięso z powrotem do sosu, wlewamy pozostały rosół, dodajemy listki oberwane z natki pietruszki i bazylii, porwane w dłoniach na mniejsze kawałki. Mieszamy i gotujemy sos jeszcze przez 15-20 minut – próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Karo in the KitchenSkładniki : 3 litry wody 1 udko z kaczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula pół pora pół selera odrobina lubczyku odrobina natki pietruszki sól, pieprz makaron do rosołu Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy udko z kaczki i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy po pewnym czasie mięso utworzy nam wywar dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera(...)wolnym ogniu. Cebulę obieramy i zapalamy czyli układamy ją na palniku od kuchenki i delikatnie podpalamy na ogniu. Taką cebulkę dodajemy do garnka (daje man niebiański smak w rosole :). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany lubczyk i posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Podajemy oczywiście z ugotowanym makaronem do rosołu
Olga Piecze i Gotujebidi-language:#0400;} Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3 Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 ząbek czosnku bułka tarta 50-80 ml rosołu olej do smażenia Sos: 1 cebula 1 l rosołu 1 pełna łyżka mąki 100 ml zimnej wody Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków) sól(...)zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej
R'n'G Kitchenwarzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty. Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka. Mięso i warzywa odstawić. Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut. Zdjąć mięso z kości, posiekać. Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę(...)wymieszać, przelać do garnka. Rosół doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( spróbować i wg uznania doprawić więcej) Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzej. Następnie wrzucić do zupy kluseczki i gotować na wolnym ogniu 10 minut. NA koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 3.5.3228 The post Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilyteż posmakują ? Jestem pewna, że tak! Składniki na około 10 sztuk Kule: 1,5 szklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały czas mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie
Wanilia i Kardamon