rosół - 7627 przepisów (strona:128/509)

Domowy rosół 161

Krok 3 Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Krok 4 Przecedzamy zupę przez sitko. Smacznego Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 178

Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól(...)masło świeże na omastę Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka

Gotuj Sam!
Flaczki z opieniek 130

flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej. Składniki: 1 kilogram opieniek 3 litry rosołu  3 marchewki 1 pietruszka  Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek(...)wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kurczaka i cieciorki 105

Często zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka(...)rosołu. Mięso z kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu

To co kocham
Limonkowa zupa krem z dyni. 116

hokkaido 2 suszone liście limonki Skworcu sól do smaku, słodka papryka czerwony pieprz Skworcu 1 cebula 1 łyżka masła ziarna słonecznika do podania Przygotowanie; Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 122

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka – 200 g Szpinak – 200 g Cebula – 60 g Masło – 50 g Czosnek – 2 ząbki 1/3 szklanki mąki 2 szklanki mleka Oregano Tymianek Sól i pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem

ale Pysznie
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 159

gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak i uroda naszego Polskiego kalafiora:)))   1 duży kalafior cebula 2 łyżki masła 3/4 litra gorącego rosołu sól czarny pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego 15 dag.śmietany 30% 3 gałązki świeżej mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.Dodać kalafior podzielony na różyczki i smażyć,mieszając(...)kilka minut.Wlać rosół i gotować 15 min.Wyjąć kilka różyczek kalafiora,a resztę zmiksować razem z rosołem.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlać śmietanę i zagotować.Posypać świeżą miętą.Przybrać różyczkami kalafiora

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 193

rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy do czasu, aż mocno się zrumieni. Może się nawet lekko przypalić – to jeszcze więcej smaku. Przesmażoną przekładamy do garnka z rosołem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją tak długo aż stanie się szklista, nie potrzebuje rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem

Karo in the Kitchen
Flaczki cielęce w rosole 261

wiedząc co je, to polubiłaby flaczki. Tak jak i ja je polubiłam kiedyś, choć przyrzekałam, że nigdy w życiu ich nie przełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych* 4 ćwiartki z kurczaka 5 średnich marchewek połowa średniego selera 1 nieduży por 3 średnie pietruszki 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki krem brokułowo szpinakowy 178

Lista składników nie jest długa i tak naprawdę to zwykle większość z tych rzeczy mamy w domu. Czego potrzebujemy? – włoszczyzna – dokładnie taki sam skład jak przy gotowaniu rosołu – pierś z kurczaka – chociaż to opcja nie konieczna – brokuł – jedna różyczka – szpinak – może być mrożony – odrobina prawdziwego masła – przyprawy do smaku(...)bułka pszenna lub pszenny chlebek – czosnek suszony Krem brokułowo szpinakowy – przygotowanie Zaczynamy od ugotowania rosołu. O tym chyba mówić nie muszę ? Choć znam osoby, które nie wiedzą jak się za to zabrać. Liczę jednak, że Wy potraficie. Rosół gotujemy na piersi z kurczaka. Po kwadransie gotowania dorzucamy do zupy podzielone na mniejsze różyczki brokuły. W między czasie, podsmażamy

Matylda Gotuje
Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 174

Były mielone i  zostało trochę mięsa, był rosół też zostało mięso i pasuje coś z tym zrobić. Aby rodzina nie narzekała, że stare, aby się  nie zmarnowało. I ogólnie aby wszyscy byli zadowoleni. Ciasto : 2 szklanki mąki 2 żółtka 2 łyżki masła łyżka oleju płaska łyżeczka proszku łyżeczka pieprzu  ziołowego 0,5 łyżeczki soli 3 - 4 łyżki(...)zimnej wody Nadzienie: około 300 g mięsa mielonego  mięso z rosołu 300 g pieczarek łyżka masła cebula jajko łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka manny Oraz: jajko 2 łyżki mleka papier do pieczenia Ze składników zagniatamy ciasto, wodę zostawiamy na koniec i dodajemy tyle aby masa była plastyczna i podatna na obróbkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Dieta moja pasja
FLAKI WOŁOWE NA AROMATYCZNYM ROSOLE 218

roku,ale zawsze w wielkim garze. Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań,dłuższego stania przy grobach bliskich więc to doskonała okazja by ugotować aromatyczne flaczki. Najsmaczniejsze wychodzą ugotowane na rosole z całej kaczki....niestety swojego drobiu nie mam,jeśli zaś zostaniemy obdarowani taką swojszczyzną zawsze żal całą wykorzystać na tą zupę.Nie używam również flaków już gotowych tzn. obgotowanych(...)wolnym ogniu.Odcedzamy. Umytego kurczaka i mięso wołowe wsadzić w całości do dużego gara i zagotować.Następnie dorzucić oczyszczone i umyte warzywa - całość gotować na wolnym ogniu jak rosół ok 2 godz.Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso by ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy

Niespełnione zdolności kulinarne
Potrawka z kurczaka 172

potrawce, polski klasyk - proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci. Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego(...)mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami i solą wyjąć mięso, odzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować z masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem 175

będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około 3 godziny. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito (marchewki pozostawić, pozostałe warzywa i porcję rosołową albo wykorzystać do innych potraw albo wyrzucić). W osobnym(...)granku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wrzucić koncentrat pomidorowy i podsmażać, na małym ogniu, przez około 5 minut. Do garnka z podsmażonym koncentratem pomidorowym wlać przecedzony rosół z marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut). W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie

Gospodyni Miejska
Wiosenna galaretka z warzywami i szynką 150

pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy 3-4 grubsze plastry szynki 5jajek 6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey 200 ml rosołu, 6 łyżeczek zwykłej żelatyny 10 łyżek śmietany 30% - 36% sól i czarny pieprz do smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć z  sosem, mieszając połączyć z bulionem

W garach u Gosi