www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz(...)serowo-czosnkowy: 150g serka topionego 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki masła pieprz biały Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki
Di gotujeprzyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra łyżka vegety natur 3 łyżki masła stopionego i lekko ostudzonego 2 ząbki czosnku 1-1,5 szklanki rosołu z gotowania mięsa (wedle potrzeby) Wykonanie: Cebulę siekamy drobno w piórka. Mięso z łopatki lub karkówki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz cebulą(...)łatwiej będzie je miksować). Czosnek lekko przypiekamy w piekarniku, zdejmujemy mundurki, siekamy drobno. Gotowe mięso z łopatki lub karkówki, cebulę oraz wątróbkę wrzucamy do większej miski, wlewamy szklankę rosołu z garnka (lub ciut więcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Potem dodajemy roztopione masło, przyprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie
Zasmakuj KuchniPOMIDOROWA / TOMATO SOUP Ostatnio mnie naszło na zupy, co tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw(...)make. And if you’ll prepar it by yourself, from scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde
Martyna Cooksryżu arborio 2 łyżki oleju 100 ml białego wina wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso(...)truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią
R'n'G KitchenSama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy. Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite. Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie(...)najlepsze takie wołowe ze szpondra ze szpikiem kostnym, mają bardzo dużo smaku. No to gotujemy? Rosół na kościach z pulpecikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodkładamy na później. Cienko pokrojone plasterki szparagów wrzucamy na wrzącą wodę na koniec, dosłownie na minutę – od razu odcedzamy i odkładamy do miseczki. Podgrzewamy wodę z kostkami bulionowymi lub rosół do wrzenia. Szalotkę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w dużej, głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła, zeszklenia w nim drobno(...)składników pozwoli Wam na zrobienie 4 średnich porcji. SKŁADNIKI 1¼ szklanki ryżu arborio 10 łyżek startego sezonowanego sera cheddar (ok. szklanki) 1,5 litra wody lub 1,5l domowego rosołu 2 kostki bulionowe – warzywna i rosół z kury 2 szalotki lub małe cebule 1 duży ząbek czosnku 50-80g masła 82% tłuszczu 50-70ml cydru jabłkowego lub półwytrawnego
Karo in the KitchenJapońska zupa ramen to nic innego jak japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i dodatków. Ramen przywędrował do Japonii wprost z Chin. Jako że ramen nie ma sprecyzowanego konkretnego przepisu każdy może przygotować go na własny smak. Podstawą jednak jest rosół na mięsie i makaron, reszta to pomysł kucharza. Ja tym razem dodałam same smakowitości, zobaczcie zresztą sami. Ramen(...)był pierwowzorem do powstania zup błyskawicznych. Zachęcam do stworzenia swojej wersji ramen a oto moja, może Wam przypadnie do gustu. Japońska zupa Ramen - japoński rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesprzyja grillowaniu tym bardziej, że pogoda dopisuje. Obok lekkich sałatek bardziej treściwe też się przydadzą. Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną świeżych wiosennych warzyw, jajek i kuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu(...)kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami
Kuchnia Beatyliście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi i sól do smaku. Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy. Mieszamy(...)ogniu ok. 10 minut. Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe. Rosół wykorzystujemy jako dodatek, wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki. Smacznego
Maminek kulinarnysię ona bardziej przystępna. Zapraszam więc na moją wersję sałatki "Olivier" - smaczna, pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem gotowanego kurczaka:) składniki: ok 400 g gotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu) 5 jaj 4 ziemniaki puszka groszku 4 ogórki konserwowe kilka czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu(...)wymieszać, odstawić w głodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Groszek, ogórki i oliwki odsączyć. Ogórki pokroić w małą kosteczkę, oliwki w krążki. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Odstawić
6nieboRabarbarowo i od razu przypadł mi do gustu. Troszeczkę zmieniłam składniki, ale idea pozostała taka sama. Roladki wyszły bardzo smaczne, najpierw podsmażone na złoto, a potem uduszone w rosole. Można je spiąć wykałaczkami by się nie rozpadały, można też związać nitką. Dla naszego alergika była wersja bez mozarelli. 1 podwójna pierś z kurczaka garść świeżego szpinaku (lub kilka kostek(...)mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Szpinak świeży
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepopularne zwłaszcza w Gruzji. Chinkali to inaczej pierogi, czy też duże kołduny, które zwija się jak sakiewki. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka rosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto(...)góry tak, aby powstał czubek. Ciasto na górze porządnie zlepiamy. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Można je ugotować również w rosole. Jemy tak, aby w pierwszej kolejności wypić powstały w środku każdego pierożka rosół. * Przepis jest autorstwa Macieja Wawryniuka, który otrzymałam podczas warsztatów z marką Galeo. fot. Iza Kulińska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUdka z rosołu wcale nie muszą być nudne. My bardzo lubimy takie z chrupiącą skórką więc tym razem postanowiłam je przygotować właśnie w ten sposób. Wyszły pyszne, polecam :) Obiad podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice. 3 ugotowane udka z rosołu Panierka: szkl bułki tartej 2 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej odrobina pieprzu olej rzepakowy(...)smażenia Przygotować panierkę. W jednej miseczce rozbełtać jajka z papryką i pieprzem. Do drugiej przesypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Udka po wyjęciu z rosołu dobrze odsączyć. Panierować najpierw z mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć udka z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać np. z ziemniaczkami i miksem sałat, posypane szczypiorkiem
Smakołyki Asiprzygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad(...)/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad
Sama słodycz i szczypta chiliceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można tak postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego(...)świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut do miękkości. Po zdjęciu z ognia zmikować całość na aksamitny krem, dodać sok z cytryny, przyprawić. Podawać z jogurtem. Smacznego
Wino Francja Kuchnia