zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek obrać(...)przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć
Codzienna kuchnia niecodziennamyśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :) Składniki: dynia o wadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta cukru , 3-4 łyżki oleju , sól i ostra mielona papryka - do smaku. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek(...)pestkami. Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut. Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem
Codzienna kuchnia niecodziennalekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki -opaloną cebulę -3 ząbki czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -sól -kilka suszonych grzybków -1 opakowanie żelatyny ( 50g ) Wszystko gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso(...)małe kawałki. Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę. Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu. Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować. Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia. Bardzo dobrze smakuje z marynatami. Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet. Smacznego
Maminek kulinarnymięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, ale zapewnia też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie
Maminek kulinarnyPrzy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy(...)wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania należy rosół dosolić do smaku. Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu. Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości. Roztrzepujemy 2 jajka
Maminek kulinarnyWiele razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół. Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego makaron domowy i mamy smaczny rosołek. Do przygotowania makaronu potrzeba bardzo niewiele składników: -2 żółtka oraz jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -szczypta soli Do miseczki wsypujemy szklankę(...)Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca
Maminek kulinarnyIdealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego(...)rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Świetnie smakuje z grzankami z chleba. Smacznego
Maminek kulinarnyprzygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy(...)kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około
Smakowity Blog Kulinarnytrakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń sposób przygotowania pielmieni był ten sam. Gospodynie syberyjskie lepiły setki pielmieni, wystawiały je za okno na siarczysty syberyjski mróz. Mężczyźni udając się na polowanie(...)gorący posiłek w środku bezkresnej syberyjskiej tajgi. Składniki: ciasto: 500g mąki 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: 600g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/4 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz gotowanie: 1 litr wody 1 liść laurowy 1/2 cebuli ziele angielskie sól Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielimy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na grubej
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać. Składniki: 750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi) 200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu 75 g gęsiego smalcu 2 małe cebule 2 jajka 3/4 szklanki rosołu z gęsi sól, pieprz(...)wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę
Smakowity Blog Kulinarnymieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam! Składniki: 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś); 1 kostka rosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia cebula; 4 ogórki konserowe; 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)miękki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach. Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować. Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych. Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem. Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim. Do sałatki
Gospodyni Miejskamisternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego) także esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz(...)serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu. Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołu Pieczarki z serem Pieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest
Poezja smakuSłowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka , dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki: 50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu(...)majeranek 2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1 udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę ugotować w rosole. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić ok. 2 min. Gdy włoszczyzna i ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby
pieprzny smaczekrodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ... To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę. Składniki: 500ml rosołu/bulionu 1 podwójna ugotowana pierś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 łyżki masła(...)miękkości warzyw i mięsa. Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą
Walijskie Pichceniemasz pomysłu na zupę? Niedzielny rosół, a w poniedziałek co zrobić na obiad. Na pomidorówkę dzieci kręcą nosem.... Polecam mega szybką dość delikatną zupę na bazie gotowych produktów. Składniki: ok 2 l drobiowego rosołu 5 średnich ziemniaków marchew z groszkiem (w puszce/mrożone) drobny makaron Międzybrodzki sól do smaku siekana natka pietruszki Wykonanie: Do gotowego rosołu dodać obrane
Malinowe Pocałunki