Dzisiaj na blogu propozycja orientalna. Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą). Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa pokrojone w paski grzyby mun kiełki fasoli mung całość zalewamy rosołem posypujemy szczypiorem i świeżą kolendrą, jeśli lubicie dodajemy kilka kropli jasnego sosu sojowego Bon appetit lub 個飽
Garniec Magaliedomowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą, wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z wywaru usuwam liście pora doprawiam solą, czubricą i natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam makaron i zalewam gorącym rosołem SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenłyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek 2 korzenie pietruszki kawałek selera por 300 gram dyni piżmowej pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy(...)oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym . Smacznego
na gaziezrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka. Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito. Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko
Z butelką mleczka w tleTymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie? Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który(...)łatwo można zebrać. Składniki galarety: około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy , ogórki konserwowe , cieniutko pokrojona w plastry szynka , jajka ugotowane na twardo, zielona pietruszka . Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 3 porcje: 400 kg dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy(...)obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, dodajemy dynię i ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy chili, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy. Podajemy gorący, posypany uprażonymi pestkami dyni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek(...)niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż ser się rozpuści,a zupa uzyska konsystencję kremową. Zupę szpinakową rozlewamy do miseczek, posypujemy częścią żółtka z jajka, resztą pokrojonego w kostkę sera topionego, dekorujemy plasterkiem jajka ugotowanego na twardo, doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatałowej. Gwarantuję Wam, że zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszną zupę krem z dyni. Zupa dyniowa z air fryer, składniki na 2 porcje: 1/2 dyni hokkaido ok. 60 dag ze skórą bez pestek 500 ml bulionu lub rosołu 1 łyżka coconut powder zamiast mleczka kokosowego z puszki, do smaku sól z chili, suszony tymianek, suszony czosnek i oliwa Jak przygotować pyszną zupę dyniową z air fryer Dyni hokkaido(...)solą z chili, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy delikatnie oliwą. Dynię pieczemy w w air fryer w 200 stopniach C przez ok. 15 minut. Dynię wyjmujemy, dodajemy do gorącego bulionu, rosołu, dodajemy puder kokosowy lub mleczko kokosowe i miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą z chili lub pieprzem. Podajemy zupę dyniową na gorąco np. z pestkami dyni, lub słonecznika. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, zapraszam Was na kolejny pomysł wykorzystania mięsa z rosołu. Ostatnio dodana pasta z kurczaka cieszyła się sporym zainteresowaniem z Waszej strony. A tym razem mam dla Was inny dodatek do kanapek, jakim jest szarpany kurczak. Zaproponowana przeze mnie wersja jest naprawdę prosta do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna. Także serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu Kanapki z takim szarpanym(...)przygotowanego kurczaka, to zaledwie 60 kcal. Szarpany kurczak to idealny dodatek do kanapek. Dzięki niemu nasz posiłek jest sycący i pyszny. Zatem jeśli nie wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu, moim zdaniem ten przepis jest idealny! Gwarantuję, że smak przypadnie Wam do gustu! Dwie kanapki z pieczywa graham i dwie porcje szarpanego kurczaka oraz dwa ogórki małosolne, to: około
Natka Pietruszkiobróbki termicznej traci on sporo swoich zdrowotnych właściwości, przed podaniem ścieram do każdej miseczki ząbek świeżego czosnku. Składniki: ok. 10 ząbków czosnków 1,5 litra bulionu lub rosołu 100 ml słodkiej śmietanki 5-6 ziemniaków pół pora 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 3 kromki chleba 1 łyżka(...)krążki *** *** Czosnek obieramy i kroimy w plasterki *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem *** *** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się
Blog z Apetytemgodziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość - zapewne nie dodamy całej mieszanki). Jeśli jest taka potrzeba, doprawić
Lekcje w kuchniPieczony rosół przygotowujemy piekąc wcześniej mięso i warzywa w piekarniku, a następnie gotując wszystko na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonalny i wyrazisty w smaku, a do tego ma piękny bursztynowy kolor. Podajemy z makaronem oraz świeżą natką pietruszki. Składniki: 600 g mięsa z kurczaka - u mnie pałeczki, 3 duże marchewki, 3 średniej wielkości, pietruszki
Lena Gotujezarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili pomidory. Zalać całość wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić (uważać z solą, bo będziemy dodawać słoną fetę). Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby(...)szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone oliwki i ser feta pokrojony w grubą kostkę. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchniRóżnego rodzaju pasty do pieczywa to coś, co uwielbiam! Za każdym razem ciekawie odmieniają moje kanapki Tym razem mam dla Was fantastyczną recepturę z wykorzystaniem mięsa z rosołu . Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Smakuje idealnie w połączeniu z chrupiącym żytnim pieczywem i korniszonami. Mniam! Spróbujcie sami! Pasta z gotowanego kurczaka i jajek Składniki(...)zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pasta z gotowanego kurczaka i jajek. Genialny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :) pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszki