mojej kuchni nic nie może się zmarnować! Taki pasztet to świetna opcja na wykorzystanie warzyw z rosołu, nadanie im ,,drugiego życia” Warzywa możesz uzupełnić jakimś mięsnym dodatkiem. Kwestia przypraw, też pozostawia wysokie pole manewru. Mój pasztet jest pikantny w smaku, o przyjemnie wędzonym aromacie i ma wilgotną strukturę. Do jego przyrządzenia, użyłam warzyw z bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw(...)pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu. Artykuł Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniajednak łączymy go z kaszą i cukinią. W bardzo szybkim czasie i w bardzo apetycznym wydaniu możemy przygotować obiad na kolejny dzień. Smacznego :) Składniki: 20dag kaszy jęczmiennej kurczak z rosołu średni cukinia duża cebula ok litra bulionu warzywnego pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła Przygotowanie: Ugotowanego kurczaka z rosołu porcjujemy na niewielkie kawałki. Podsmażamy z pokrojoną
ChilliJemyDeszcz za oknem, w piekarniku chleb, a garnku rosół. I co z tego, że w poniedziałek, a nie w niedzielę, jak tradycja nakazuje:) Już trzecią godzinę mruga do mnie z największego garnka, zapach zdradza, że będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso(...)takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę
Obiad gotowyDzisiaj zupa , która zaskakuje smakiem. Rosół albo polewka z grzybów. Taka czysta zupa grzybowa, postna i bardzo prosta. Robi się ją z kilku składników, bez mięsa i bez warzyw. Dziwne? Trochę tak, a jednak zapewniam Was, że smakuje jak lekki rosół . Kiedy pogrzebałam w starszych recepturach okazało się, że jest dobrze znana na Kurpiach, a ja przecież po Babci
Smaczna Pyzabyłam chora, ale to nie liczy. Podczas porannej kawy udało mi się ustalić co będziemy mieli na obiad. No jak myślicie, co sprawdza się przy takiej pogodzie? Oczywiście rosół! Rosół z lanymi kluseczkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniektórego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować. Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula
cool and mintyosobiście uwielbiam je Składniki : 0,5 kg żołądków indyczych 1 marchewka 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku 6-7 pieczarek 1 cebula 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu ) 2,5 l wody sól , pieprz do smaku Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe(...)rosół – wtedy bez wody ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż żołądki będą miękkie – około 60 minut . Po tym czasie , wyławiamy żołądki , kroimy w plastry ( oczywiście po lekkim przestudzeniu ) . Bulion ma się nadal gotować , na małym ogniu , wrzucamy do niego groszek , bez rozmrażania , oraz pokrojone w plastry pieczarki , a także pokrojone żołądki . Doprawiamy do smaku solą
Ogrodnik w podróżysmaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli — rozgrzewająca Składniki: 200 krewetek obranych ze skorupek 200g łososia pokrojonego w kostkę 400 ml mleka kokosowego 400 ml rosołu drobiowego 3 cebule dymki – ok 60 g 2 łyżeczki startego imbiru 4 ząbki czosnku posiekanego 3 łyżki soku z limonki chilli do smaku szczypiorek 60g oleju kokosowego Krewetki rozmrozić (jeśli(...)tłuszczu i przełożyć do garnka. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia. Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe. Po 5 minutach dodać krewetki. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą
Ola la LCHFtakie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj najprostsze do realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama
Emskie SmakiOkaż wsparcie naszej reprezentacji na Euro 2016 i w dniu ich meczu zjedz tak jak oni na obiad rosół 🙂 Akcja #jemrosol właśnie startuje, przyłączysz się? Kucharz Reprezentacji Polski Tomasz Leśniak w wywiadzie dla se.pl opisał szczegółowo, jakie posiłki przygotowuje naszym piłkarzom. Szczególnie zaciekawił mnie opis menu obiadowego: „Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, […] Artykuł
Wiszniówkaniedawna kojarzyła się nam głównie z naparami leczniczymi. Teraz coraz śmielej wracamy do stosowania ziół w kuchni. Jeszcze niedawno naszą przychylnością cieszyła się natka pietruszki, koperek, szczypiorek, a do rosołu czasami lubczyk. Obecnie nasze kuchnie pachną różnorodnością,a wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki(...)wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł z garnka ;) stąd własnie brak klarowności. Gwarantuje Wam jednak
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarek 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 papryczka piri piri (może być ze słoika) 5 szalotek 200 ml rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju pieprz z kolendrą sól morska 3 listki(...)mieszamy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy papryki i pomidora, chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami. Pikantny gulasz wieprzowy SMACZNEGO
peggiwkuchnibardzo smaczna turecka zupa szparagowa. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik szparagów 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 2 szklanka rosołu 1 szklanka wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę i masło w garnku. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wsypać mąkę i mieszać minutę. Dodać pokrojone szparagi i znowu mieszać(...)chwilę. Wlać rosół i wodę. Posolić i dodać pieprzu. Gotować 15 min. Artykuł KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisymarchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 4 szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić(...)dodać ziemniak i marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili. Artykuł MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyŁatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać(...)oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy