dworze zimno, więc przygotowałam rosół na bazie korpusu z kaczki. Mój mąż był zachwycony tą zupą, zresztą nie tylko on, bo mi również bardzo smakowała. Nawet mój syn niejadek skusił się na miseczkę (chociaż w jego porcji dominował zdecydowanie makaron). Rosół jest bardzo pyszny. Sprawdzi się idealnie na chłodne jesienne i zimowe dni. SKŁADNIKI 1 korpus z kaczki 5 skrzydełek
Passions hobbies lifePana Tadeusza „ Dla wielu , zupa ta może być przerażająca , gdyż robi się ją z kaczej krwi . Dokładniej z jej dodatkiem i to dość dużym w kaczym rosole. Osobiście uwielbiam ją ,jest to jedna z moich ulubionych pozycji w kategorii zupy W każdym domu , czy regionie jest robiona nieco inaczej . Jedni wolą kwaśną , inni słodką , ja kwaśno -słodką , taką wyważoną(...)wodą i przelewamy przez sitko , żeby uniknąć grudek lub skrzepów. Łączenie krwi z mąką powoduje ,że ta pierwsza , nie zważy się po wlaniu do wywaru . Wlewamy do gotującego się rosołu , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Dodajemy mięso , wyskubane z korpusów .Smakujemy i wedle gustu, dosładzamy cukrem lub dokwaszamy octem . Na koniec, obficie pieprzymy i można serwować . Doskonała zupa, na każdą
Ogrodnik w podróżymiejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy, dodajemy
Leśny Zakątekłyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego 8 -10 suszonych pomidorów z oleju 200g pieczarek brązowych 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody 150ml płynnego mleka kokosowego 400ml domowego rosołu 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 70g szpinaku (2 garści) 2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki do posypania Przygotowanie 1 Ustawiam piekarnik na 180st. z termoobiegiem. 2 Piersi(...)suszone kroję w paski. 7 Pieczarki myję, w razie potrzeby obieram i kroję na ćwiartki. 8 Pieczarki i pomidory układam w naczyniu dookoła kurczaka. 9 Mieszam mleko kokosowe i rosół. 10 Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mokrych składników. 11 Dodaję pozostałą sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. 12 Sos wlewam do naczynia żaroodpornego. 13 Piekę
Book of spellsmojej kuchni nic nie może się zmarnować! Taki pasztet to świetna opcja na wykorzystanie warzyw z rosołu, nadanie im ,,drugiego życia” Warzywa możesz uzupełnić jakimś mięsnym dodatkiem. Kwestia przypraw, też pozostawia wysokie pole manewru. Mój pasztet jest pikantny w smaku, o przyjemnie wędzonym aromacie i ma wilgotną strukturę. Do jego przyrządzenia, użyłam warzyw z bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw(...)pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu. Artykuł Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniajednak łączymy go z kaszą i cukinią. W bardzo szybkim czasie i w bardzo apetycznym wydaniu możemy przygotować obiad na kolejny dzień. Smacznego :) Składniki: 20dag kaszy jęczmiennej kurczak z rosołu średni cukinia duża cebula ok litra bulionu warzywnego pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła Przygotowanie: Ugotowanego kurczaka z rosołu porcjujemy na niewielkie kawałki. Podsmażamy z pokrojoną
ChilliJemyDeszcz za oknem, w piekarniku chleb, a garnku rosół. I co z tego, że w poniedziałek, a nie w niedzielę, jak tradycja nakazuje:) Już trzecią godzinę mruga do mnie z największego garnka, zapach zdradza, że będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso(...)takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę
Obiad gotowyDzisiaj zupa , która zaskakuje smakiem. Rosół albo polewka z grzybów. Taka czysta zupa grzybowa, postna i bardzo prosta. Robi się ją z kilku składników, bez mięsa i bez warzyw. Dziwne? Trochę tak, a jednak zapewniam Was, że smakuje jak lekki rosół . Kiedy pogrzebałam w starszych recepturach okazało się, że jest dobrze znana na Kurpiach, a ja przecież po Babci
Smaczna Pyzabyłam chora, ale to nie liczy. Podczas porannej kawy udało mi się ustalić co będziemy mieli na obiad. No jak myślicie, co sprawdza się przy takiej pogodzie? Oczywiście rosół! Rosół z lanymi kluseczkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniektórego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować. Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula
cool and mintyosobiście uwielbiam je Składniki : 0,5 kg żołądków indyczych 1 marchewka 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku 6-7 pieczarek 1 cebula 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu ) 2,5 l wody sól , pieprz do smaku Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe(...)rosół – wtedy bez wody ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż żołądki będą miękkie – około 60 minut . Po tym czasie , wyławiamy żołądki , kroimy w plastry ( oczywiście po lekkim przestudzeniu ) . Bulion ma się nadal gotować , na małym ogniu , wrzucamy do niego groszek , bez rozmrażania , oraz pokrojone w plastry pieczarki , a także pokrojone żołądki . Doprawiamy do smaku solą
Ogrodnik w podróżysmaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli — rozgrzewająca Składniki: 200 krewetek obranych ze skorupek 200g łososia pokrojonego w kostkę 400 ml mleka kokosowego 400 ml rosołu drobiowego 3 cebule dymki – ok 60 g 2 łyżeczki startego imbiru 4 ząbki czosnku posiekanego 3 łyżki soku z limonki chilli do smaku szczypiorek 60g oleju kokosowego Krewetki rozmrozić (jeśli(...)tłuszczu i przełożyć do garnka. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia. Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe. Po 5 minutach dodać krewetki. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą
Ola la LCHFtakie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj najprostsze do realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama
Emskie SmakiOkaż wsparcie naszej reprezentacji na Euro 2016 i w dniu ich meczu zjedz tak jak oni na obiad rosół 🙂 Akcja #jemrosol właśnie startuje, przyłączysz się? Kucharz Reprezentacji Polski Tomasz Leśniak w wywiadzie dla se.pl opisał szczegółowo, jakie posiłki przygotowuje naszym piłkarzom. Szczególnie zaciekawił mnie opis menu obiadowego: „Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, […] Artykuł
Wiszniówkaniedawna kojarzyła się nam głównie z naparami leczniczymi. Teraz coraz śmielej wracamy do stosowania ziół w kuchni. Jeszcze niedawno naszą przychylnością cieszyła się natka pietruszki, koperek, szczypiorek, a do rosołu czasami lubczyk. Obecnie nasze kuchnie pachną różnorodnością,a wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki(...)wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł z garnka ;) stąd własnie brak klarowności. Gwarantuje Wam jednak
Codzienna kuchnia niecodzienna