rosół - 7627 przepisów (strona:135/509)

KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 159

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki(...)litra rosołu wraz z włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak 200 g zielonej soczewicy  ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji)  duży ząbek czosnku  szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz  2 łyżki serka mascarpone  Sposób przyrządzenia:   Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się

pieprzny smaczek
Tradycyjna pomidorowa na rosole 248

domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki(...)wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego. Do wywaru dołożyć przekrojoną na pół i opaloną na płycie  cebulę  pomidory nacięte od góry na krzyż zanurzyć we wrzącej wodzie na około pół minuty. Następnie przelać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pogodowa Sprawiedliwość czyli rosół i potrawka na talerzu 144

studentów muszących się uczyć do egzaminu na tych niemuszących.) a niektóre lenie patentowane śpią i jeszcze o tym nie wiedzą... Na taką pogodową sprawiedliwość najlepszy jest ciepły obiad. Najlepiej rosół. Ale drugim też przecież student nie pogardzi skoro zostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka(...)rozgrzaną patelnię. Posypać przyprawami. 3.Uważając by nie spalić znajdujących się na patelni czosnku i cebuli-szybko pokroić warzywa i mięso. Wrzucić na patelnie. 4.W razie potrzeby podlewać rosołem. Smażyć góra 5-10 minut. Smacznego! PS. Wiem kawałki pokrojonej marchewki powalają

Fiolka w kuchni
Barszcz ukraiński z fasolą 147

Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa ocet jabłkowy natka pietruszki Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórkowa 170

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać(...)warzywa do rosołu Gotować wszystko razem  do miękkości 2. - Ogórki zetrzeć na grubej tarce na patelni rozpuścić  2 łyżki masła  Dodać starte ogórki chwile podsmażyć aż odparuje woda 3. - Gdy warzywa w zupie są miękkie. Dodać podsmażone ogórki chwilę  gotować doprawić kostką rosołową  ( lub solą i pieprzem) Dodać do zupy dać śmietanę. Wszystko razem zagotować

W królestwie smaków Beaty
Sosik fasolkowy. 127

pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany 18% 2 szkl. rosołu ( oczywiście może być tez woda gdy nie mamy rosołu) 2 łyzki oleju Fasolke myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki( około 2 cm)Wkładamy do garnka, zalewamy woda(...)miekkosci. Odcedzamy. W garnku z grubym dnem na oleju szklimy cebule pokrojoną w piórka oraz czosnek przecisniety przez praske. Marchew kroimy na drobne kawałeczki i dorzucamy do cebuli. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Kiedy marchewka będzie miękka dodajemy ugotowaną fasolke. Doprawiamy do smaku przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik

Radość kipiąca uśmiechem.
Krokiety mięsne z kapustą 180

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy  Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja

Wanilia i Kardamon
Rosół z królika 98

kawałków dorodnego królika od cioci - takie są najlepsze. Kiedy zaczyna się nam przeziębienie od razu nastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. kawałek królika 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler liście selera 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego podpieczona cebulka(...)sól pieprz lubczyk natka pietruszki/koperek Królika włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa i gotować na wolnym ogniu. Gdy rosół się zagotuje zebrać powstałe szumy (najlepiej za pomocą gęstego sitka), dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulkę. Gotować na wolnym ogniu i pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i lubczyk. Podawać rosół

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z kaczki z maślanymi warzywami: skorzonerą, topinamburem, koprem włoskim i czarną rzepą 126

rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów  - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji rosołowej, marchwi, selera, pietruszki oraz cebuli. Solimy i doprawiamy pieprzem. Skorzonerę i rzepę obieramy, topinambur dokładnie myjemy, przekrawamy bulwę kopru. Gotujemy warzywa w rosole do miękkości i wyjmujemy(...)pomocą łyżki cedzakowej. Gdy warzywa przestygną, podsmażamy je na maśle. Podajemy rosół z maślanymi warzywami właśnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Knedle ziemniaczane z mięsem 176

Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków,  mąka ziemniaczana,  sól. Składniki na farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem(...)oliwa + cebula + woda lub rosół ),  1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać. UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Klasyczny domowy rosół drobiowy 124

takie dni gdzie natrętnie chodzi za mną rosół i nie odpuści póki go nie ugotuję. W tygodniu jednak nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie dlatego gotowanie rosołu zostawiłam na weekend. Tej zupie lubię poświęcić ze dwie, trzy godziny na gazie aby z gotowanych kości wydobyć cenne minerały, wartości odżywczo-wzmacniające oraz aromat ze szpiku. Skład: (na 3 litry zupy

upichcona
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 157

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron(...)Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
Rosół z brokułem groszkiem i skrzydełkiem 157

Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka włożyć do garnka zalać ok 2.5 l wody dodać pokrojoną  marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym  ogniu tak jak rosół Doprawić solą i pieprzem 2. - Około 20 minut przed końcem gotowania wrzucić do rosołu brokuł i groszek  Gotować aż zmięknie brokuł Nie za długo żeby nie zmienił kolor(...)koniec  dodać posiekany koper Rosół podawać z makaronem i do każdej porcji dodać skrzydełko

W królestwie smaków Beaty
Rosół z indyka 148

jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 łyżki suszonych warzyw 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego sól natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Skrzydło z indyka płuczemy, zalewamy zimną(...)ziele angielskie, suszone warzywa i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku. 5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 136

SKŁADNIKI: 1 l rosołu 5 dużych pomidorów śmietana 30% Do przecedzonego rosołu wrzucamy pokrojone na cząstki i obrane ze skóry pomidory. Jeżeli rosół nie był intensywny możemy doprawić solą i pieprzem. Gotujemy ok 15 min i miksujemy blenderem, dolewamy śmietankę według uznania. Ja zupę podałam z ryżem

harrisa