już gotowy :) Składniki: ( na około 10 sztuk) 1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście(...)liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy
Symfonia smakowaSkładniki ćwiartka kurczaka z rosołu porcja rosołowa z kaczki 2 marchewki z rosołu pietruszka z rosołu 4 średnie ziemniaki ugotowane płatki kukurydziane sól ,pieprz do smaku jajko szpinak zasmażany na masełku z jajkiem jako dodatek do kotlecików Wykonanie
w mojej kuchniziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Boczek(...)szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym
Maminek kulinarnywykorzystaniem wronich uszu inaczej zwanych lejkowcami dętymi. To baaardzo smaczne grzyby, które miałam przyjemność poznać dopiero teraz :) Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła sól pieprz 3 licie laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Do rosołu wrzucić oczyszczone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Por i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem zagotować. Grzyby mają być lekko chrupiące. Na wrzącą zupę wlać delikatnie ciasto na kluski cały czas mieszając. Gotować
Jemy Pijemym.in. moja Ania, która już z niejednego talerza pierogi jadła. ;) I jest prawdziwą znawczynią tematu. Dla niej oraz dla wszystkich, którzy prosili - oto jest. ;) Jak już pisałam przy moim rosole, zawsze do tych pierogów wykorzystuję mięso i nieco warzyw z gotowania rosołu i tak też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis(...)Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać 10 minut) szczypta soli 1 łyżka masła lub oliwy Farsz: gotowane mięso z rosołu bez skór, kości i chrząstek (kurczak i wołowina w proporcji 3:1) 1/2 gotowanego korzenia marchewki 1/2 gotowanego korzenia pietruszki 1 żółtko sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i tymianek
Kuchnia Prezydentowejpyszny, indonezyjski rosół jadłam po raz pierwszy w mojej obecnej pracy. Zrobiła go moja szefowa, jak już kiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry(...)kostka rosołowa lub vegeta do przyprawienia Wszystkie składniki wkładamy do 5 litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące się szumowiny. Gotujemy jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy
Kuchnia Prezydentowejpewno wielu z Was gotuje w niedzielę rosół z kurczaka. Często nie macie pomysłu jak wykorzystać takiego kurczaka? Dam Wam pewną radę. Część z Was je na pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga(...)kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego. Następnie dorzucamy
Kuchenne Wariacjeokazało się że bardzo mi posmakowała Od tamtej pory czasami gości w moim domu na stole Składniki: - 1,5 kg cebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu lub 2 kostki rosołowe Knorr + 1 litr wody - ser żółty – ilość uzależniona od liczby jedzących - kromki weki lub chleba tostowego – ilość uzależniona od liczby jedzących - sól i pieprz do smaku(...)Cebulę kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na maśle. Jak cebula nam się zeszkli to wlewamy do niej rosół i gotujemy do miękkości. Jeżeli nie mamy rosołu to cebulę zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe. Potem dodajemy kawałek pora dla zaostrzenia smaku. Jak cebulkę mamy miękką to na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Jak zupkę
Kuchenne WariacjeKiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek
Kuchenne zapiski EdytyIlość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty ze słoiczka sól pieprz Galaretka(...)jajkach Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, odlałam, całkowicie wystudziłam w zimnej wodzie. Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęczniała rozpuściłam w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole. Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka. Szynkę konserwową, marchewkę
Kuchenne zapiski Edytyzszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam(...)kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już
Kuchenne zapiski Edytywięc pomyślałam, że dobrze byłoby rozgrzać się tradycyjnym domowym rosołkiem. Ponieważ prawdziwa wiejska kura akurat w tym momencie była dla mnie nieosiągalna, na szybko zorganizowałam bazarowego kurczaka. Wiem, że rosół teoretycznie każdy ugotuje, ale w praktyce różnie to bywa. Właśnie przypomniała mi się książka Piotra Galińskiego „Taniec z garami – kuchnia na moją nutę”, w której bardzo humorystycznie, z olbrzymią dawką(...)samokrytycyzmu przedstawił swoje pierwsze rosołowe doświadczenia. Ubawiły mnie do łez J Jeśli chodzi o szumowanie, są różne szkoły: jedni zdejmują pianę bo nie lubią w rosole farfocli, inni twierdzą, że wytrącone białko samo opadnie na dno garnka, że szkoda go wyrzucać. Ja czasem szumuję, czasem nie, i zupełnie nie wiem czym to jest podyktowane, pewnie tym jak głęboko w szufladzie
Kuchenne zapiski Edytykrem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego topionego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji. Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. Doprawić do smaku
Wanilia i Kardamondzisiaj zaprezentować :) Smaczna i jednocząca znajomych przy stole ;) Składniki: 3 - 4 udka 2 duże marchewki pietruszka 2 puszki groszeu/kukurydzy(mogą być razem) 6 łyżeczek żelatyny pomidor 5 szklanek rosołu Przygotowanie: Ugotować rosół na udkach z warzywami i przyprawami. Kurczak rozdrobnić i usunąć skórę. Pokroić marchewkę,pietruszkę i pomidora (dodać również natkę pietruszki). Układać w salaterkach na przemian (do 2/3 wysokości(...)szklanek rosołu zagotować i dodać żelatynę (po wymieszaniu nie gotować).Odrobinę przestudzić i zalać warzywa z kurczakiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem skropić cytryną. Smacznego
ChilliJemytrosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę(...)małą łyżeczką kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Do szklanki kaczej krwi wsypujemy 2,5 stołowych łyżek mąki i dokładnie rozprowadzamy, po czym zawiesinę powoli, stale mieszając, przelewamy do zakwaszonej części rosołu i czekamy, aż zawrze. Całość przelewamy do dużego garnka z resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę
Kuchenna Kontrrewolucya