Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek
Kuchenne zapiski EdytyIlość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty ze słoiczka sól pieprz Galaretka(...)jajkach Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, odlałam, całkowicie wystudziłam w zimnej wodzie. Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęczniała rozpuściłam w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole. Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka. Szynkę konserwową, marchewkę
Kuchenne zapiski Edytyzszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam(...)kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już
Kuchenne zapiski Edytywięc pomyślałam, że dobrze byłoby rozgrzać się tradycyjnym domowym rosołkiem. Ponieważ prawdziwa wiejska kura akurat w tym momencie była dla mnie nieosiągalna, na szybko zorganizowałam bazarowego kurczaka. Wiem, że rosół teoretycznie każdy ugotuje, ale w praktyce różnie to bywa. Właśnie przypomniała mi się książka Piotra Galińskiego „Taniec z garami – kuchnia na moją nutę”, w której bardzo humorystycznie, z olbrzymią dawką(...)samokrytycyzmu przedstawił swoje pierwsze rosołowe doświadczenia. Ubawiły mnie do łez J Jeśli chodzi o szumowanie, są różne szkoły: jedni zdejmują pianę bo nie lubią w rosole farfocli, inni twierdzą, że wytrącone białko samo opadnie na dno garnka, że szkoda go wyrzucać. Ja czasem szumuję, czasem nie, i zupełnie nie wiem czym to jest podyktowane, pewnie tym jak głęboko w szufladzie
Kuchenne zapiski Edytykrem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego topionego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji. Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. Doprawić do smaku
Wanilia i Kardamondzisiaj zaprezentować :) Smaczna i jednocząca znajomych przy stole ;) Składniki: 3 - 4 udka 2 duże marchewki pietruszka 2 puszki groszeu/kukurydzy(mogą być razem) 6 łyżeczek żelatyny pomidor 5 szklanek rosołu Przygotowanie: Ugotować rosół na udkach z warzywami i przyprawami. Kurczak rozdrobnić i usunąć skórę. Pokroić marchewkę,pietruszkę i pomidora (dodać również natkę pietruszki). Układać w salaterkach na przemian (do 2/3 wysokości(...)szklanek rosołu zagotować i dodać żelatynę (po wymieszaniu nie gotować).Odrobinę przestudzić i zalać warzywa z kurczakiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem skropić cytryną. Smacznego
ChilliJemytrosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę(...)małą łyżeczką kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Do szklanki kaczej krwi wsypujemy 2,5 stołowych łyżek mąki i dokładnie rozprowadzamy, po czym zawiesinę powoli, stale mieszając, przelewamy do zakwaszonej części rosołu i czekamy, aż zawrze. Całość przelewamy do dużego garnka z resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsze na świecie małe pierożki, których smak kojarzy mi się z babcinym domem. Co ciekawe okazuje się, że na Litwie podawane są one "solo", nie jak u nas w rosole. Oryginalnie w bulionie są tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz(...)majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto: 4 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 litr bulionu lub rosołu z kury do podania kilka łyżek masła szczypiorek posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wodę oraz wsypujemy sól. Mieszamy wszystko łyżką, po czym zagniatamy dobrze rękoma. Ugniatamy ciasto
Kuchenna KontrrewolucyaZdrowa i pyszna zupa brokułowa. Smak dopełniłam wędzonym łososiem i migdałami. Składniki: 45 dag brokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie(...)zalać rosołem i gotować około 10 minut. Wyjąć z rosołu kilka różyczek brokuł, a resztę zmiksować. Doprawić śmietaną i przyprawami i podawać z całymi różyczkami brokułów, pokrojonym łososiem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi
Tradycyjna Kuchniadania specjalnie obawiać nawet osoby raczej „małoczasowe”. W rzeczywistości zarówno tradycyjne flaki jak i ich wersję drobiową można przygotować na różne sposoby. Prezentowany niżej technicznie wykazuje sporo podobieństw do rosołu czy bulionu, więc może się niektórym wydać „znajomy”. Flaczki z żołądków drobiowych 2015-01-29 12:50:12 Drobiowa, ale w żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników(...)seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości
Kulinarna Pokusatylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną(...)czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić śmietanką. W razie potrzeby można nieco zagęścić mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw
Kuchenne aromatywielkości pietruszka pół selera liście laurowe sól, vegeta 8 ziaren pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo puszka groszku 1,5 paczki żelatyny wieprzowej Sposób Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody. Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę(...)marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka. Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę
Kuchenne aromatykuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami śmietany. średnia główka młodej kapusty 0,5 l rosołu(...)przecieru pomidorowego 2-3 łyżeczki cukru sól, ewentualnie vegeta Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę. Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem
Trzeci talerzprzekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Rosół można podawać
królestwo garówprzeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź małe kawałki 650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź(...)rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu 6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić papryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen Rosół alla Pavese Rosół po pakistańsku Zupa-krem Banan-Brokuł
KreatywnePiny