taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-) Składniki: 1 i 1/2 kg dyni 1 l rosołu (lub bulionu) 2 cm obranego świeżego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szkl. soku pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię(...)pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu. Do rosołu z dynią ścieramy na drobnych oczkach imbir i dodajemy sok pomarańczowy, imbir w proszku i cynamon. Zupę gotujemy ok. 15 min aby przyprawy uwolniły swój aromat, po czym całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą
IMPRESJA SMAKUŚwietny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso
Kto ugości moich gości?Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;) Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;) Krem z brokułów Składniki: udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół) mały brokuł pół cebuli pół pietruszki marchewka 2 ziemniaki serek topiony sól świeżo mielony pieprz suszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka Przygotowanie: Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną(...)małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów. Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut. Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut. Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem
Lawendowe Niebonietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę. Składniki: 300ml piwa 1,5l rosołu 250g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapusty pół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego 200g śmietany 18% 2 łyżki suszonego majeranku pieprz i sól Sposób(...)przygotowania: Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować. Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z kiełbasą. Kiedy kiełbasa będzie rumiana dosypać 2 łyżki majeranku i podsmażyć. Zawartość patelni wlać do gotującego się z kapustą rosołu
W kuchni wieczoremskładniki * 1 ugotowany kurczak z rosołu * 1.5-2 l rosołu * 3 marchewki * 2 pietruszki * 1/2 selera * 1 torebka majeranku * pieprz cayenne * mielona ostra papryka * mielona słodka papryke * sól * mąka prażona * 1 liście laurowe * 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej(...)tarce do jarzyn. Do garnka wlać rosół , wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min. Następnie dodać pokrojone mięso, jeżeli całość będzie zbyt gęsta dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać
Mix smakupuszka pomidorów bez skórek -sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową. Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii. Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 30 minut. Rosół ponownie przelewamy przez sito, przecieramy pomidory, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyniż zimowa – za oknem plucha, jakieś wirusy, katary… Miałam zrobić sałatkę z tortelloni, a „wyszła” – rozgrzewająca zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem. Składniki: - 1,5 l rosołu - 2 opakowania tortelloni - 2 opakowania przecieru pomidorowego - 400ml mleka kokosowego (1 puszka) - ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej) - 1 duża czerwona papryka - 2 małe główki czosnku - chilli(...)pokrojonego w talarki pora. Paprykę pokroiłam w paski (ma być różnorodna tekstura w zupie) i dorzuciłam do garnka. Chwilę razem dusiłam, aż warzywa lekko zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony
mojewypiekiinietylkoSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem(...)wsypać pokrojone w kostkę jabłka winne ze skórką do smaku polać maga kucharka, wlać rosół i pod przykryciem dusić z 20 minut wsypać majeranek i z 5 minut jeszcze dusić z jabłek zrobił się fajny sos i uda podać z ziemniakami tłuczonymi i np. buraczkami..........SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięjest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około 6 - 10 suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek 400 ml krwi z octem(...)ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:) Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy
Bon Appetit MałgorzatyKwasek to regionalna zupa z mojego dzieciństwa. Nie jestem jej wielkim fanem ale w związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej(...)przepis na wspaniały pasztet z królika! Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki: mięso z 1 królika włoszczyzna na rosół 3 liście laurowe 2 ziela angielskie przypalona cebula sok z kiszonej kapusty około pół litra 6 - suszonych grzybków zasklepka z mąki ok. 100 ml śmietany 18% cukier, sól do smaku
Bon Appetit Małgorzatyczęści) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) ) W rondlu(...)chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę
Bon Appetit MałgorzatyZupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli. Składniki: 1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego) 1 litr domowego przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 śmietany do zup siekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznania Sposób wykonania: 1. Do rosołu
Kuchnia domowa Anitutaj . Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości składniki 200 g szynki gotowanej duży pęczek pietruszki łyżka kaparów parę korniszonków 500 ml bulionu lub rosołu żelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach) sól pieprz przygotowanie Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać(...)robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki
Stare GaryPyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam(...)tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki Olej do smażenia sól przygotowanie Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy
Stare GaryBył wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka(...)jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko
Ostra na Słodko